DİYARBAKIR - Sur’da ilan edilen yasaklarda yapılan bombardımanlarda sol gözünü kaybeden ve şu an Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yusuf Boz’un tedavi edilmediğini belirten Meymenet Boz, oğlunun tedavi edilmediği taktirde sağ gözünü de kaybedeceğini söyledi. 

MA'nın haberine göre; Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında ilçede mahsur kalan ve 2 Mart 2016'da mahalleden tahliye edilmesinin ardından tutuklanan Yusuf Boz (26), 6 yıldır cezaevinde tutuluyor. Sur Ana Davası’nda yargılanan Boz, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” gerekçesiyle müebbet hapis cezası; “Mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” gerekçesiyle de 13 yıl hapis cezası aldı. 

Sur’da çatışmaların yaşandığı dönemde yapılan bombardıman sonucu gözlerinden yaralanan Boz, ilçeden tahliye edildikten sonra tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Gözlerinden yaralı olan Boz, sol gözünü kaybetmesi sonucu iki yıl önce gözüne protez takıldı. Gözlerinde büyük sağlık sorunları yaşayan Boz, tedavi edilmiyor. Tahliye sonrası oğlunun ifade işlemleri ardından serbest bırakılmasını beklediklerini söyleyen Boz’un annesi Meymenet Boz (54), “Oğlumu tutukladılar ve daha sonra kendisine müebbet hapis cezası artı 13 yıl ceza verildi. Oğlum daha 20 yaşındaydı, bu devlete ne yaptı da bu kadar ceza verdiler?” diye sordu. 

TEDAVİ EDİLMİYOR

Oğlu Boz’un Sur’da tahliye edildiğinde gözlerinde yaralı bir şekilde çıktığına dikkat çeken Meymenet Boz, “Çatışmalar sırasında gözlerine parçalar isabet etmiş, bunun sonucunda sol gözünü kaybetti. İki yıl önce ise sol gözüne protez takıldı. Doktor sağ gözünde parça olduğunu söyledi. Yusuf, sağ gözünden çok şiddetli ağrılar çekiyor. Son zamanlarda yaşadığı şiddetli ağrılar yüzünde tekrar hastaneye götürülmüş, ancak bu sefer doktor ‘Gözünde bir şey yok’ demiş. Oğlum tedavisi yapılmıyor, kalan gözünü de kaybetmesini istemiyoruz” dedi.  

KEYFİ MUAMELE

Geçtiğimiz 15 Mart tarihinde oğlu Boz’un Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildiğini kaydeden Meymenet Boz, şöyle konuştu; “Daha önce sosyal faaliyetlerde bulunabiliyorlardı ancak şuan hiçbir sosyal etkinliği yapmalarına izin verilmiyor. Bu insanlar yıllarca nasıl bu şekilde bu cezaevinde kalacaklar? Aileler olarak endişeliyiz. Eskiden görüşü ailecek giderdik ancak şuan iki kişi dışında görüşe gidilmesine izin verilmiyor. Kongrelerde binlerce insanın yan yana gelmesine izin veriyorlar da neden ailecek görüşe gitmemizi izin vermiyorlar? Bunlar cezaevinin keyfi muameleleridir.” 

AÇLIK GREVLERİ 161’İNCİ GÜNÜNDE

Tecridin kaldırılması talebiyle tutukluların 161 gündür süresiz dönüşümlü açlık grevinde olduğunu hatırlatan Meymenet Boz, “Tutuklular cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı yapabildikleri tek şey bedenlerini açlığa yatırmak ve şu an yaşanan ihlallerden kaynaklı açlık grevine girmiş bulunmaktalar. Bizlere düşen sorumluluk ise cezaevi ihlallerine karşı çocuklarımızın arkasında olmak ve çocuklarımız için gereken sorumluğu üstlenmektir. Tek talebimiz tutuklular üzerinde sürdürülen ihlallerinin sonlandırılmasıdır. Bu hukuksuz uygulamaları kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi