İZMİR - Üniversitelerdeki sorunları çözmek amacıyla oluşturulan Özgür Öğrenci İnisiyatifi, üniversitelerde seminer ve atölyeler düzeyecek, anadilde eğitim verecek.  

İzmir'de üniversite öğrencileri, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım’da Özgür Öğrenci İnisiyatifi'ni kurdu. İnisiyatif çalışmalarını, “Demokratik üniversite” adı altın anadilde eğitim ve barınma sorunu ile kayyım rektör ve akademide eril zihniyete karşı birçok başlıkta yürütecek. İnisiyatif, yaşanan sorunlara ilişkin önümüzdeki günlerde üniversitelerde seminer ve atölyeler düzeyecek, anadilde eğitim verecek. 

Özgür Öğrenci İnisiyatifi Eşsözcüleri Helin Sak ve Fırat Sak, inisiyatifin amacı ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

‘ÜNİVERSİTELER YAŞAM ALANLARIMIZ’

9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Fırat Sak, öğrencilerin yaşadıkları sorunlara cevap olmak için inisiyatif kurduklarını belirterek, “Üniversiteler yaşam alanlarımızdan biridir. Yaşam alanlarımızın demokratik olmasını istiyoruz. Bu nedenle böylesi bir inisiyatif kurduk" dedi. 

‘KAYYIMI KABUL ETMİYORUZ’

Üniversitelere atanan kayyım rektörlere dikkati çeken Sak, "Kayyım zihniyetini hiç bir yerde kabul etmiyoruz. Boğaziçi'nde olduğu gibi her yerde bu zihniyete karşı mücadele edeceğiz. Yine inisiyatifi YÖK'ün kuruluş yıldönümünde oluşturmamızın nedeni de YÖK'ü kabul etmediğimizin göstergesidir. Anadilde eğitim hakkını savunuyoruz. Anadilde parasız eğitim istiyoruz" diye belirtti. 

ANADİLDE EĞİTİM

Üniversitelerde milyonlarca Kürt öğrencinin olduğunu ifade eden Sak, anadilde eğitim hakkı için birçok seminer ve bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını aktardı. Sak, “Anadilde eğitim görmek haktır. Bu talebimiz sadece Kürtçe için değil, Türkiye'deki farklı tüm anadiller içindir. İnisiyatif olarak buna cevap olmak istiyoruz. Bunun içinde çalışmalarımız olacak" diye konuştu. 

‘ALTERNATİF OLMAK İSTİYORUZ’

Üniversitelerde yaşanan bütün sorunlara alternatif olmak istediklerini belirten Sak, İzmir'de bulunan üniversite öğrencilerine, "Bütün öğrencileri inisiyatifimize davet ediyorum. Demokratik, özgür üniversiteleri hep birlikte kuralım” çağrısında bulundu. 

ERİL ZİHNİYET

9 Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Helin Sev ise, üniversitelerde eril zihniyetin kadınları kendi tahakkümü altına almak istediğini belirterek, “Üniversitelerin yapısı, öğrenci ve eğitimcilerde eril zihniyet baskın. Eril zihniyeti derslerimizde de görüyoruz. Hocaların kendi bireysel ilişkilerinde de görüyoruz. Kadına  yönelik bir saldırı zihniyeti var. Bu durum normalleşmiş bir boyuta gelmiş. Hocalarımızın konuşmaları, hepsi kadından üstün olduklarını kanıtlayan konuşmalardan oluşuyor. Toplumda çok ciddi bir biçimde kadın kırımı ve kadın köleleştirmesi mevcut. Bunun farkında olup karşı çıkanda biz üniversiteli genç kadınlarız” dedi. 

‘BİRBİRİMİZİ BİLİNÇLENDİRECEĞİZ’

Üniversitelerde kadınlarla ilgili birçok çalışmaları olduğunu kaydeden Sev, şunları söyledi: “En önemli amaçlarımızdan biri de üniversiteli kadınlarla kadın özgürlüğü üzerinde tartışmak, konuşmak ve atölyeler düzenlemek olacak. Kadının toplumdaki yeri ve emeği üzerine birbirimizi bilinçlendireceğiz. Kadınlar kendi gücünün farkına varırsa birçok şeyi değişebilecek.”    

‘ÖRGÜTLENELİM, ÖZGÜRLEŞELİM’

Üniversiteli kadınlara seslenen Sev, “Köleliğe, sömürüye ve emek kıyımına karşı örgütlenmeli, hep beraber özgür öğrenci inisiyatifi altında toplanmalıyız. Örgütlenelim, özgürleşelim” dedi. 

MA / Hakan Yalçın

Editör: Haber Merkezi