DİYARBAKIR - ÖHD Diyarbakır Şubesi, Kürtçenin resmi ve gündelik kullanımına karşı söylemleri nedeniyle TBB Başkanı Metin Feyzioğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Kürtçeye dair bir televizyon programında sarf ettiği ırkçı söylemelere ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. HDP' ve MED-DER'lilerin de katıldığı açıklamanın Kürtçesini ÖHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Muhittin Muğuç, Türkçesini ise ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun yaptı.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Vurgun, Feyzioğlu’nun sözlerinin Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Birleşmiş Milletlerin (BM) Irk Ayrımcılığının Bütün Biçimleriyle Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmesi’ne, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, KSHS Çocuk Hakları Sözleşmesi, Kadınlara Karşı Ayrımcılığının Bütün Biçimleriyle Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme, Ulusal Veya Etnik, Dinsel Veya Dilsel Azınlıklara Mensup Olan Kişilerin Haklarına Dair Bildiri, UNESCO/ BM Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Uluslararası Sözleşme, AGİT Belgeleri ve Devamındaki Oslo Tavsiyeleri,  Lahey Tavsiyeleri ve Lund Tavsiyeleri açıkça aykırılık oluşturduğunu kaydetti.

KOPENHAG BELGESİNE İŞARET ETTİ

Çok dilliliğin devletlerin toprak bütünlüğünü bozmadığını dile getiren Vurgun, “Metin Fevzioğlu'nun söylemlerinin aksine; Kopenhag Belgesi’nin 37’nci Maddesi’nde haklar ve çok dillilikler alakalı olarak devletlerin toprak bütünlüğü güvence altına alınmıştır. Devletlerin çok dilliğinin toprak bütünlüğüne saldırı niteliğinde olmadığı aksine aidiyeti sağladığı ve hakları özgürleştirildiği için bütünlüğe hizmet ettiği vurgulanmıştır” ifadelerini kullandı.

Vurgun, ÖHD’li avukatlar olarak, farklı inanç, dil, düşünceler ve yaşam tarzına sahip avukatların oluşturduğu bir birlik başkanının makamı itibariyle evrensel hukukla bağdaşmayan, tekçi, ayrımcı ve yasakçı uygulamaları sürdüren düşüncelerini ve birlik bütünlüğünü bozmaya yönelik söylemlerinin aleni bir şekilde açıklamasını kabul etmediklerini söyledi.

SUÇ DUYURUSU 

Türkiye'de konuşulan bütün anadillerin yasal ve anayasal güvenceye alınması için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Vurgun, “Süreçle alakalı olarak Metin Fevzioğlu'nun ayrımcılık suçunu işlediğini bildirir, buna ilişkin suç duyurumuzu yaptığımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız. Bağlı bulunduğumuz barolar birliği başkanı olarak görev yapan zat'ın, makamı ve mesleği itibariyle iktidar yanlısı düşüncelerini reddediyor ve konumunun gerektirdiği tarafsızlığı gösteremeyen birlik başkanını etik ahlaka uygun olarak görevini bırakmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 Açıklamanın Kürtçesini ÖHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Muhittin Muğuç okudu.

Muğuç, "Serokê Yekitiya Baroyên Tirkiyeyê (TBB) Prz Metîn Fevzîoglu di 2yê Cotmeha 2021an de bû mêvanê bernameya “Dipirsim” (Soruyorum) a Amed Radyo û TVyê. Li ser hinek pirsên pêşkeşvanan, Fevzîoglu bersivên wiha dan; “Di hêla fermiyetê de cotzimanî nabe ji ber ku rê li ber xetereya parçebûnê vedike” û “Ez ne li gel cotzimaniya di fermiyetê de me.” Ji bo tabelayên bi Kurdî jî wiha got; “Ger ku bingeheke wan ê fermî hebin, fermo nîşanî min bidin” û bi domdarî jî ev tişt anî ziman: “Kurd, bi zimanê Tirkî dizanin lê Sûriyeyî nizanin.” Bi van gotinên xwe, qedexeya cihêkariyê raste rast binpê kir.

Tirkiye yek ji aliyên Peymana Mafên Mirovan a Ewopayê, Peymana Bi Tevahî Tunekirina Hemû Cureyên Cihêkariyên Nîjadî ya NYê, Peymana Mafên Aborî, Civakî û Çandî ya NYê, Peymana Kshs û Mafên Zarokan a NYê, Peymana Tunekirina Hemû Cureyên Cihêkariyê yên Li Dijî Jinan a NYê, Danezana Mafên Kesên Ku Ji Kêmaniyên Neteweyî yan Etnîkî, Olî yan jî Zimanan a NY’ê, Peymana Navneteweyî ya Di Perwerdeyê de Li Dijî Cihêkariyê ya Unesco/NYê, Belgeyên Agîtê û Şîretên Osloyê ku Berdewamiya Wê ne û Şîretên Lahey û Lundê ye. Fevzîoglu bi gotinên xwe re ev peyman tevek jî binpê kirin.

Di Xala 37emîn a Belgeya Kopenhagê de berevajî gotinên Fevzîoglu, têkildarî maf û pirzimaniyê de yekparetiya xaka dewletan hatiye mîsogerkirin. Di vê belgeyê de tê diyarkirin ku pirzimanî ji bo dewletan êrişek nîne. Berevajî êrişê, di welatiyan de aîdiyetê xurtir dike û ji ber ku gelan azad dike, di heman demê de xizmeta yekparetiyê dike.

Em wek parêzerên OHDî dibêjin ku;

Li saziya Fevzîoglu serokatiya wê dike gelek parezer hene ku bawerî, ziman, nêrîn û şêweyên wan ên jiyanê cuda hene. Em van fikrên li dijî hiqûqa gerdûnî ku sepanên yekperest, cihêkar û qedexeker diparêze red dikin û gotinên ku yekitî û yekparetiyê tune dikin jî qebûl nakin. Em dîsa dibêjin ku ji bo hemû zimanên dayikê li Tirkiyeyê bi qanûnan û makeqanûnê bên mîsogerkirin, dê têkoşîna me berdewam bike. Em ji raya giştî re radigihînin ku Metîn Fevzîoglu sûcê cihêkariyê kiriye û em serlêdana sûc dikin.

Em van fikrên nêzî desthilatdariyê yên vî kesê ku serokatiya yekitiya baroyan dike red dikin. Em jî endamên vê baroyê ne. Diviya bû ev kes li gorî berpirsyariyên peywira xwe tevbigeriya û bêalî mabûya. Lê wî bêalîtî binpê kiriye. Em bang li vî kesî dikin ku li gorî pîvanên etîk û exlaqê tevbigere û dev ji peywira xwe berde."

Editör: Haber Merkezi