ANKARA - ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesinin “Anayasa’ya aykırı” olduğunu belirterek, iptali için Danıştay’da dava açacaklarını vurguladı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması yönündeki genelgesine ilişkin Danıştay’da dava açacak. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan, genelgenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, iptali için Danıştay’da dava açacaklarını ifade etti. 

Alcan, “Anayasa’da düzenlenen ifade özgürlüğünün açık ihlali söz konusu. Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle iptalini isteyeceğiz” dedi.

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Genelgenin gerekçesinde, “özel hayatın gizliliğinin ihlali" gösterildiğini hatırlatan Alcan, “Bu gerekçenin hiçbir hukuki dayanağı yok. Çünkü orada bulunan polisler kamu görevi yapıyor, kamu görevi yaptıkları zaman da özel hayatları olmuyor. Kamu görevlilerinin hem yasalara hem Anayasa'ya uygun davranması gerekir. Eğer yasaya aykırı bir hareketiniz varsa, herkesin bu hareketinizi görüntüleyip delillendirme hakkı var. Kişiler, kötü muamele ya da işkenceye uğrayan bir durum gördüğü zaman bunu delillendirmek için görüntü ve ses kaydı alabilir, gerekli kurumlara başvuru yapabilir ve görüntüleri paylaşabilir” ifadelerini kullandı.

HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI

Alcan, genelgenin ne anlama geldiğini şu sözlerle anlattı: “Bu tamamen şu demek: ‘Biz kötü muamele yapıyoruz. İşkence yapıyoruz, bunu kayıt altına almayın.’ Ama hiçbir gerekçesi ve dayanağı yok, tamamen hukuka aykırı. Kişilerin bir suç gördüğü zaman bunu ihbar etme, avukatların ise delil toplama yükümlülüğü var. Yine kişilerin kendine ya da başkalarına karşı işlenen bir suça ilişkin delil toplama hakları var. Bu nedenle bu görüntüler aynı zamanda bir delil. Delil toplama hakkını kimsenin elinden alamazlar. Basının bunları haber yapma hakkı, kamuoyunun da bu haberleri öğrenme hakkı var. Haberleşme özgürlüğüne aykırı bir durum.”

Editör: Haber Merkezi