ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını da yapan Karar yazarı Akif Beki, Erdoğan'ın "Anketler falan, bunlara pek güvenim kalmadı" sözlerini değerlendirdi. Anketçilerin işinin son üç seçimde güçleştiğini anlatan Beki, vatandaşın tercihini sakladığını söyledi. "Kamuoyu yoklamalarında öngörülemez bir topluma dönüşmemizin bütün suçunu anketçilerin sırtına yüklemek kolaycılık olmaz mı bu iklimde?" diye soran  Beki, "Seçmenin kendisini güvende hissetmeme nedenlerini de tartışmalı değil miyiz biraz? Yalnızca bir öneri, kimse kızmasın" ifadesini kullandı.

Beki'nin "Bütün suç anketçilerde mi?" başlığıyla (26 Şubat 2019) yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Kabul edelim ki anketçilerin işi, referandumdan bu yana son üç seçim dönemidir giderek zorlaştı. Çünkü seçmen, kanaatini anketçilerden saklamaya başladı.

Dürüst anketçilerin toplumsal eğilimleri doğru saptayamamalarında en büyük etken, seçmene hakim olan korku ve çekingenlik. Mimlenme fişlenme korkusu, başına bir şey geleceği endişesi...

Gölgesinden bile korkan, dost ve aile meclislerinde dahi resmi görüşünü söylemekle yetinen, gerçek düşüncesini fısıltıyla bile  konuşmaktan çekinen seçmeni öngörmek ne mümkün.

Öyleyse...Kamuoyu yoklamalarında öngörülemez bir topluma dönüşmemizin bütün suçunu anketçilerin sırtına yüklemek kolaycılık olmaz mı bu iklimde?

Sağı solu belli olmuyor, sandıkta ne yapacağı üç kala hala kestirilemiyorsa...Kafasının karışıklığı ya da anketçilerin güvenilmezliği kadar, hatta belki daha çok seçmenin kendisini güvende hissetmeme nedenlerini de tartışmalı değil miyiz biraz? Yalnızca bir öneri, kimse kızmasın.

Yazının tamamı için tıklayın


Editör: Haber Merkezi