• DOLAR 32,59 %0.30
  • EURO 34,82 %0.11
  • ALTIN 2.491,34 %0.28
  • BİST100 9.525 %-0.06
  • BITCOIN 63.150 %2.5
  • ETHERIUM 3.075 %2.05
16°

Organizatörden Fırat Tanış'a yanıt: Yüzleşmeye hazırım

          ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 'Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım' oyununa 'politik' gerekçelerle salon verilmediği iddia edilmişti. Tanış'ın iddiaları yalanlaması oyuncu ile organizatörü karşı karşıya getirdi.

Yayınlanma
40 Gösterim


 Artı Gerçek'te dün Rıfat Doğan imzasıyla yayınlanan haberde "Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım" adlı oyuna, oyuncunun 'Gezici' olması gerekçe gösterilerek salon verilmediği belirtilmişti. Tanış ve oyunun yönetmeni Semih Çelenk sosyal medyadan birer açıklama yaparak haberin gerçeği yansıtmadığını, salonun tadilatta olması nedeniyle kendilerine verilmediğini savunmuştu.

Doğan'ın haberini dayandırdığı, oyunun organizasyonunu üstlenen Anıl Medya yöneticisi Sabri Anıl Özkan'dan, Tanış ve Çelenk'in iddialarının ardından yeni bir açıklama geldi. Habere konu olan iddialarının arkasında duran Özkan, oyunun iptaliyle ilgili haberlerin ardından Tanış'ın menajerinin kendisini aradığını ve "Salonun 'Gezi olayı'ndan dolayı verilmediğini dillendirme. Antalya'da Ankara'da gösterim var, iptal ederlerse parası ne olacak, verecek misin?" dediğini ileri sürdü. Özkan taraflarla yüzleşmeye hazır olduğunu da belirtti.

İLGİLİ HABER: GEREKÇE 'GEZİCİ' OLMASI: ÜNİVERSİTE FIRAT TANIŞ'IN OYUNUNU İPTAL ETTİ

FIRAT TANIŞ: GEZİCİ OLMAM GİBİ BİR SEBEPLE İPTAL EDİLMEDİ

Fırat Tanış sosyal medya hesabından haberin gerçeği yansıtmadığını savunmuş, şu iddialarda bulunmuştu:







Fırat Tanış

@firattanis









31 Ocak tarihli Sakarya gösterisiyle ilgili açıklama.









153 kişi bunun hakkında konuşuyor
















Artı Gerçek haberden Rıfat Doğan'ın 31 Ocak tarihli Gelin Tanış Olalım adlı oyunumuzun Sakarya Üniversitesi'nde oyunun politik olması ve oyuncusu olan benim 'Gezici' olmam gibi bir sebeple iptal edildiği ve hatta benim -anlatıldığı gibi- durumun doğruluğunu Artı Gerçek'e teyit ettiğim yönündeki haberi doğru değildir

Oyunun iptal edildiği bilgisi doğrudur ancak tiyatromuza ve organizasyondan sorumlu Anıl Medya'ya sunulan gerekçe salonun tadilata alındığı sebebi, yönündedir. Bunun dışında ne bana ne de tiyatromuza başka bir bilgi  ve duyum gelmemiştir.

Yapılan haberde iddia edildiği gibi süre içinde ne Artı Gerçek'e ne de haberi yapan Rıfat Doğan'a olayı doğrulayan en ufak bir görüş bildirimim dahi olmamıştır.

Şahsım ve oyunda emeği geçen dostlarım adına Sakaryalı seyircilerimizden elimizde olmayan bu iptalden ötürü özür diliyorum.

Gelin Tanış Olalım oyunu içeriği ve Andolu halk edebiyatının bugüne gelen birikimi ve bugüne kalan sözü ile siyaset üstüdür. Hepimizindir. Oyunumuz bu kapsayıcı, birleştirici ve kucaklıyıcı haliyle bugüne kadar Andolu'nun pek çok sahnesinde, her tür inanç ve dünya görüşüne sahip seyircisi tarafından ilgi ve heyecanla izlendi ve izlenmeye devam edecek.

SEMİH ÇELENK: BİZ BU GEREKÇEYE İNANMAK İSTİYORUZ







semih çelenk@treeofidleness








ın iptal edilen 31 ocak 2019 sakarya temsiliyle ilgili açıklamamdır...









37 kişi bunun hakkında konuşuyor
















Tanış'ın ardından bir açıklama da yönetmen Semih Çelenk'ten gelmişti:

"Gün içinde sosyal medyada yer alan 31 Ocak 2019'da Sakarya'da oynanacak "Gelin Tanış Olalım'a Sakarya Üniversitesi'nin Fırat Tanış'ın "Politik ve Gezici olduğu" gerekçesiyle salon vermediği haberinin doğru olmadığını, söylenti olduğunu düşünüyorum. Çünkü bize verilen resmi cevapta salonun tadilatta olduğu bildirilmişti. Biz de bu gerekçeye inanmak istiyoruz.

Oyunumuzu salonun tadilatı bittikten sonraki bir tarihte mutlaka oynayacağız. Biz ihtimal vermiyoruz ama eğer burada bir yalan beyan söz konusuysa, şunu söylemek isteriz: Biz salona giren seyircimizin fikrine, inancına bakmıyoruz. Oyunun bugüne kadar her fikirden, her inançtan seyircisi oldu. "Gelin tanış olalım" çağrısı da bunu gerektiriyor zaten.

Ben, çıkan haberlerde olduğu türden insanları ayrıştırıcı düşüncülerle dünya mirası ozanımız Yunus Emre'nin "Gelin Tanış Olalım" çağrısının engellenmesinin mümkün olamayacağını düşünüyorum. Eğer böyle bir şey düşünülmüşse, bunu bir işgüzarlık, bir ayrıncılık olarak görmek gerekir. Belirtmek isterim ki, Yunus Emre'nin ölümsüz sözlerinin ölümlü işgüzarlar tarafından engellenebildiği geçtiğimiz 700 yıl boyunca hiç görülmemiştir.

Sakarya'daki temsilin seyircilerinden elimizde olmayan bu aksilikten ötürü özür diliyoruz. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle."

BU İDDİALARIN ARDINDAN ORGANİZATÖRDEN YENİ AÇIKLAMA

Fırat Tanış ve Semih Çelenk'in açıklamalarına bugün iddiaların sahibi Sabri Anıl Özkan'dan tepki geldi. Özkan yazılı bir açıklama yaparak, Tanış ve Çelenk'in yalanladığı 'Gezici' ifadesinin arkasında durdu.

Özkan, Artı Gerçek'te çıkan haberin ardından oyuncu Tanış'ın menajeri Tarık Güvenç'in kendisini arayarak agresif ve sert bir ses tonuyla konuştuğunu belirtti. Özkan, menajerin kendisine bu bilgileri neden paylaştığını sorduğunu ve düzenin bu olduğunu "Ses etmemeliyiz" dediğini aktardı. Sabri Anıl Özkan tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

Sakarya'da gelişen salon krizlerine istinaden Fırat Tanış'ın açıklamasından sonra cevap hakkı doğmuş ve bir açıklama daha yapma gereksinimi duymuş bulunmaktayım. Bildiğiniz üzere değerli dizi-film oyuncusu, ekran yüzü, müzisyen, tiyatrocu Fırat Tanış'ın sergilediği 'Gelin Tanış Olalım' gösterisi ile ilgili neden salon verilmediği hakkında yaşadığım süreci anlatmıştım. Nitekim bu süreci Fırat Bey'in menajerine de noktası virgülüne anlık olarak hep bildirmiştim. Fakat çıkan haberlerden sonra dün 10 Ocak Perşembe günü saat 16.08 de Fırat Tanış'ın menajeri Tarık Güvenç tarafından arandım. Agrasif ve sert bir ses tonuyla neden bu bilgilerin paylaşıldığını, salonu Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, oyunun yönetmeni Semih Çelenk vasıtasıyla bir şekilde alacaklarını, "Ya başka yerlerde bu haberden sonra iptaller gelirse" Gezi olayından dolayı verilmediğini dillendirmemem gerektiğini, kol kırılır yen içinde kalır, diyerek tepki verilecek bir ortam olsa biz veririz düzen bu ses etmemeliyiz. Antalya da Ankara'da gösterim var, iptal ederlerse parası ne olacak, verecek misin?" diyerek sitemde bulundu.



'DÜZEN FIRAT TANIŞ'I MAALESEF ETKİSİ ALTINA ALMIŞ'

Ben de kendisine üniversitenin benimle sorunu olmadığını, "31 Ocak'ta istersen başka oyun koyabilirsin" dediklerinde bile bu teklifi geri çevirdiğimi, bu davranış ve tutumun yanlış olduğu için bizim firmamızın bir sorunu olmamasına rağmen size yapılan haksızlığa karşı susmadığımız için mi kötü olduğumuzu belirttim! Bu konuşmaların ardından Güvenç salon müdürünü arayıp haberlerin çıkmasından bilgileri olmadığını, dilekçe cevabını tadilat olarak tarafına yapılmasını rica etmiştir. Gelişen bu olaylardan sonra gece üzülerek Fırat Tanış'ın paylaşımını gördüm. Aklıma iki düşünce geldi. Birincisi, en başından beri gelişen olayları bilmelerine rağmen düzen Fırat Tanış'ı malesef etkisi altına almış olduğu ya da ikincisi, Fırat Tanış ile menajeri arasında derin bir iletişim kopukluğu olduğu zira bunlardan herhangi biri de olsa tüm söylemlerimin ve açıklamalarımın arkasında olduğumu sorulara açık olduğumu bahsettiğim. Durumların içinde adı geçen herkes ile yüzleşebileceğimi belirtmek isterim.

Sakaryalı bir organizatör olarak şehrime yıllardır tiyatro, konser ve seminer etkinlikleri getirmekteyim. Şehrin kültürel aktivitilerini artırmak, ticari boyutunun çok çok ötesinde olmuştur. Bir çok sanatçıyı ikna etmek zaman ve yoğun uğraşlarımız sonucu gerçekleşmiştir. Sakarya'da oturtmaya çalıştığımız bu sosyo kültürel düzeni bir ayda yok etmeye çalışanlara karşı, doğru olan bir olayı ortaya koymaktan oldukça müsterihim. Hayatım boyunca da doğru olan herşeyin peşinden gittim. Şehrim de artık ekmek yiyemeyecek pozisyona gelecek isem bile omurgalı olmak, doğru için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğim. Haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandır. Tadilattan sonra size iyi oyunlar Sayın Fırat Tanış.


Editör: Haber Merkezi
Yorumlar