SİİRT–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Partisinin Siirt il kongresine katılan HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Çok çocuk yapın” sözlerini eleştirerek, “Bunlar gidici gidici, o yüzdendir saldırganlıkları” dedi.


MA'nın haberine göre; Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Siirt 3’üncü Olağan Kongresi, Uğur Kongre Merkez’inde gerçekleştirildi. Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri, Siirt Belediyesi Eşbaşkanları Siirt Belediyesi Eş Başkanları Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, HDP’li yöneticiler, CHP Siirt İl  Başkanı Nevaf Bilek ile çok sayıda parti üyesi katıldı.


TUNCAY BAKIRHAN’A YOĞUN İLGİ


Kongrede, cezaevinden bir süre önce tahliye olan eski eş başkan Tuncer Bakırhan, konuştu. Bakırhan, yoğun baskıların sürdüğü bir süreçte geri adım atmayan Siirt halkının direnişini kutladı. Bakırhan, Kürtlere onursuz yaşamın dayatıldığını belirterek, “Son bir Kürt kalana kadar direnişe devam edeceğiz. Newala Kasaba’da onlarca insanı öldürenler Kürtleri bitirdiklerini zannettiler ancak Kürtler direnişlerini yükselterek bunlara cevap oldular” dedi.


HDP Siirt Milletvekilli Meral Danış Beştaş ise örgütlemenin önemine değinerek, bugün Siirt halkının büyük bir başarı ile kongreye gittiğini söyledi.


‘BUNLAR GİDİCİ GİDİCİ’


Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de Siirt halkının direnişini selamladı. Temelli, “Bir ülkede adaletin ne düzeyde olduğunu görmek istiyorsanız cezaevlerine bakın. Yargı talimat ile çalışıyor. Yargının talimatla çalıştığının en somut göstergesi 21 yıldır İmralı Adasında devam eden tecrittir. Mutlak bir hal alan tecrit ile hükümet barışın ve demokrasinin önünü kesmek istiyor. Demokratik bir sürecin önünü açma hedefi olmayan hükümet İmralı’ya tecrit uyguluyor. Tecrittin uygulandığı sürece baktığımızda aslında neyin hedeflendiğini görebiliriz ” dedi.


BASKILARA KARŞI ÇAĞRI


Cezaevlerindeki baskıya karşı ve yaşamını yitiren tutuklular için mücadeleyi büyütme çağrısı yapan Temelli, “Bunlar gidici gidici, o yüzdendir saldırganlıkları” diye konuştu.


‘GENÇLER GELECEKTEN UMUTSUZ’


Ekonominin gidişatına dikkati çeken Temelli, şunları söyledi: “Hakkımıza sahip çıkmazsak para, silah tüccarlarına, şehirlere, beton yığanlara gidecek.  Çiftçi soğan patates ekiyor. Diyor ki ihracat edemezsin. Çiftçiyi kollayan değil çiftçiyi açlığa mahkum eden bir zihniyet var ortada. Yüzlerce esnafta kepenk kapatıyor. Tüm bunlar ortadayken çıkıp evlenin diyor.  Gençler bırakın evlenmeyi gelecekleri konusunda umutları kalmamış durumda. Üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler bu sefer de burada tüccar rektörler ile karşı karşıya kalıyor.  Ancak direnişe çarpınca geri adım attılar. Öğrencilerin göstermiş olduğu direnişi selamlıyoruz.”


‘ÇALMASALAR ALLAH RISKINI VERİR’


Yıllar önce Kenan Evren’nin “Kürtlere doğum kontrolü yapalım Türkler doğum yapmalı” şeklindeki sözünü hatırlatan Temelli, “Şimdi de aynı zihniyet görevde. Çocuk yapın Allah rızkını verir diyorlar. Evet Allah rızkını verir ama siz çalmasanız” diye konuştu.


‘EFRİN’İ TALAN ETTİLER’


Suriye’nin en huzurlu kenti Efrin’in talan edildiğini hatırlatan Temelli, şunları dile getirdi: “Şimdi orada huzur yok. Gittiler orayı talan ettiler.  Zeytinin ardından şimdi de buğday çalıyorlar. Gönderdikleri İŞİD artıklarıyla orayı kendi elleriyle terör koridoruna dönüştürdünüz.  Şimdi de gözleri Libya’dadır. Almışsın yanına küçük ortağını beka sorunu, beka sorunu. Kendi bekalarını, halkın bekası diye göstermeye çalışıyorlar.” Çocuk istismarına affın önünü açacak bir yasanın meclise getirilmek istendiğini belirten Temelli, devamla “Bunlar doğaya, kadına ve daha bir şeye zarar. Kadına yönelik şiddet AKP dönemde arttı. 440 kadın geçen yılda katledildi. O kadar süredir görevdeler ancak bunların önüne geçmek için herhangi bir adım atmıyorlar. Çünkü onların böyle bir derdi yok.  Türkiye’de doğayı talan edenler Avusturya’daki develer için harekete geçtiler. Biz ilk başta bunların hayvan sevgisine sahip olduklarını dönüştük, ancak bunlar bu develeri kesip yemek istiyorlarmış” dedi.


Örgütleme çağrısı yapan Temelli, “Büyük değişime sen de el ver. Bu ceberut iktidardan kurtulacağız. Bu göçümüz var. Bunu hep birlikte başaracağız” diyerek sözlerini tamamladı.


EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ


Konuşmaların ardında tek liste ile gidilen seçimde HDP İl Eşbaşkanlığı’na Belkıza Beştaş Epözdemir ve Yusuf Batur seçildi.
Editör: Haber Merkezi