VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Özgür Gündem gazetesi dağıtımcısı Orhan Karaağar’ın öldürülmesinin üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen failleri bulunamadı. Çevresinin, "Gazete dağıtırsan seni öldürecekler" uyarılarına Orhan'ın cevabı, "Ölsem dahi bu gazeteyi halka ulaştıracağım” oldu.


MA'nın haberine göre; Özgür Gündem gazetesinin dağıtımcılığı yaptığı Van’da, 19 Ocak 1993'te sokak ortasında öldürülen Orhan Karaağar’ın ölümünün üzerinden 26 yıl geçti. Cumhuriyet caddesinden evine giderken sivil ve silahlı kişilerce 2 Nisan caddesi üzerinde bulunan bir inşaatta öldürülen Karaağar'ın failleri halen yargı önüne çıkarılmadı.


ÖLDÜRÜLDÜĞÜ GÜNE KADAR GAZETE DAĞITTI


12 Eylül askeri darbe döneminde 2 buçuk yıl Diyarbakır Cezaevi'nde kalan Karaağar, Van'da İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) kuruluşunda görev aldı. 1991'de Özgür Gündem'de çalışmaya başlayan Karaağar, gazete dağıtımı sırasında birçok kez ölüm tehditleri almasına rağmen, bu tehditlere her seferinde, “Ben var olduğum sürece gazeteyi dağıtacağım, ölsem dahi bu gazeteyi halka ulaştıracağım” sözleriyle karşılık verdi. Nitekim Karaağar, katledildiği güne kadar gazeteyi halka ulaştırdı.


'SÜREKLİ TEHDİT EDİLİYORDU'


Kardeşi Şengül Acı, Karağar’ın gazetede çalıştığı dönemde birkaç kez gözaltına alındığını söyleyerek, “Orhan'a 'Sen gazetede çalışırsan seni öldürürüz' diye tehditlerde bulunuyorlardı. Bir akşam eve geldiğinde nefes nefese kalmıştı. Annem 'Oğlum senin neyin var?’ diye sordu. Orhan da '3 kişi peşimdeydi' dedi. Annem de ona, 'Seni öldürecekler, bırak bu gazeteyi' dedi. Orhan da 'Anne ben yapmazsam, o yapmazsa, kim yapacak, benim kanım kimin kanından daha kırmızıdır? Biliyorum beni öldürecekler; ama ben bu gazeteyi bırakmam' cevabını verdi" diye anlattı.


‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'


Karaağar’ın öldürüldüğü günü anlatan Acı, “Orhan sabah Başkale'ye gazete dağıtımına gidecekti. Biz de Doğubayazıt'a babamın yanına gidecektik. Biz sabah yola çıkacakken evin kapısından 4 kez geri döndüm ve eve girerek Orhan'ı öptüm. O gün bir şeyler olacağını biliyordum. Orhan, o gece yani; Beraat Kandili’nde katledildi. O gün her taraftan on binlerce insan hastane önüne geldi. O zaman devlet, Orhan'ı öldürmediklerini söyleyerek inkar etti. Ancak o dönemin tetikçileri olan JİTEM elemanları Murat Demir ve Murat İpek daha sonrasında cinayetle ilgili gazetelere açıklamalarda bulundu. Orhan katledilmeden önce birkaç defa gözaltına alınmıştı, birkaç kez de tehdit edilmişti. O günden bugüne kadar davada bir şey çıkmadı. Orhan'dan bugüne değişen bir şey yok" dedi.
Editör: Haber Merkezi