ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede bir araya geldi. Trump, ikili görüşme ve heyetlerarası toplantıların harika geçtiğini ve 'büyük ilerleme kaydettiklerini' söyledi.

Zirvenin sonunda iki liderin imzaladığı anlaşma için 'çok önemli bir belge' diyen Trump, daha fazla detay vermedi.

BBC Türkçe'de yer alan ahbere göre, Trump imza töreninin ardından "Kim ile aramızda çok özel bir bağ kuruldu. Görüşme beklentilerimizden çok daha iyi geçti" dedi.

Kuzey Kore lideri Kim ise, "Barış için iyi bir başlangıç yaptığımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"SÜRECİ ÇOK HIZLI BAŞLATIYORUZ"

Zirveden ne çıkacağı konusunda farklı görüşler var. Bazı yorumcular Kim'in görüşmeleri propagandasına aracı ettiğini söylerken, bazıları nükleer silahsızlanma yolunun açıldığı görüşünde.

Basın toplantısında gazetecilerden gelen "Kim Jong-un bölgeyi nükleer silahlardan arındırmayı kabul etti mi?" sorusu üzerine Trump, "Nükleer silahlardan arındırma süreci çok, çok hızlı işleyecek. Süreci çok hızlı, kesinlikle çok çok hızlı bir şekilde başlatıyoruz" diye konuştu.

Trump, Kuzey Kore liderini Beyaz Saray'a davet edeceğini de belirtti.

"BU NOKTAYA GELMEK KOLAY DEĞİLDİ"

Lüks Capella otelinde düzenlenen zirve Kuzey Kore'nin bir lideri ile görevdeki bir ABD Başkanı'nı da ilk kez bir araya getirdi.

Trump ve Kim, ABD ile Kuzey Kore bayraklarının önüne kurulan kırmızı halıda birbirlerine doğru yürüdü, kuvvetli bir şekilde el sıkışarak poz verdi. Ortak basın açıklamasında yan yana oturan ikili, rahat tavırlarıyla dikkat çekti.

Trump zirvedeki ilk açıklamasında, "Harika hissediyorum. Çok iyi bir görüşme gerçekleştireceğiz ve son derece başarılı geçecek" ifadelerini kullandı.

Kim ise, "Bu noktaya gelmek kolay değildi... Önümüze engeller çıktı ama buraya gelebilmek için onları aştık" diye konuştu.

38 dakikalık ikili görüşmenin ardından öğlen yemeğinde heyetlerarası görüşmeler sürdü. Yemekli toplantının ardından iki lider, ortak basın açıklaması yaptı.

Trump, zirvenin beklenenden çok daha olumlu geçtiğini ve büyük ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Kim ise, "Zirveyle ilgili her türlü şüpheci yaklaşım ve spekülasyonu aştık, bunun da barış için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Trump ve Kim arasındaki inişli çıkışlı ilişki, son 18 ay içinde hakaretlerden savaş tehditlerine kadar uzanmıştı.

Washington, görüşmenin Kim'in nükleer silahlanma projesini sonlandıracağı bir sürecin başlangıcı olması beklentisinde. Bazı yorumcularsa Kim'in propaganda için görüşmeleri kullandığını söylüyor.

SÖZLER TUTULACAK MI? 

Kim yerel saatle 14:00'de (TSİ 08:00) Singapur'dan ayrılacak.

Dolayısıyla ikili görüşmeye ilişkin detayları öğrenmek kısa vadede pek de mümkün görünmüyor.

ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahları bırakmasını istiyor, Ancak Kuzey Kore'nin buna direnmesi bekliyor ve karşılığında ne isteyeceği de net değil.

Medyada yer alan haberlere göre, ön müzakerelerde iki taraf da anlaşmaya yanaşmaktan uzak bir tavır sergiledi.

Kim, Kuzey Kore ekonomisinin yeniden inşa edilmesini, yani ekonomik ambargoların gevşetilmesini ve uluslararası yatırımlar başlatılmasını istiyor.

Asıl mesele, bunun için nasıl ödünler vermeye niyetli olduğu ve verdiği sözleri tutup tutmayacağı.

Singapur'daki görüşmeden nihai bir uzlaşma beklemiyor. Trump zirveyi "tarafların birbirinin tutumlarını öğrenme" zirvesi olarak tanımlamış, görüşmelerin bir sürece yayılacağını söylemişti.
Editör: Haber Merkezi