VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kayyum döneminde kadınlara dair tüm kurumların kapatıldığı yerlerden biri olan Özalp'te belediye kolları sıvadı. Pasifleştirilen tüm kurumları yeniden açtıklarını belirten Eşbaşkan Dilan Örenci, ilçedeki çalışmaları tüm kadınları dahil ederek yaptıklarını söyledi.

Özalp Belediyesi, önceki kayyım döneminde pasifleştirilen ya da kapatılan kumları yeniden aktif hale getirdi. Özalp Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, ilçede kadınlara yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı.


Kayyumlardan devraldıkları belediyede öncelikle mağdur edilen belediye çalışanlarını  işe aldıklarını söyleyen Öğrenci, iki kadını işe alarak kadın birimi ve müdürlüğünü aktifleştirdiklerini belirtti. Belediyeye ait iki sera ve bir çilek tarlasında çalışan kadınların belediye bünyesinde istihdam edildiğini dile getiren Öğrenci, "Kadınlarla birlikte çilek ve reçelleri yaptık. Yine seralarda ektiğimiz ürünleri topladık. Kadınlara ilişkin yine birçok çalışmayı da hayata geçirdik. Birçok köyde kadın çalışması yaparak 600 kadına ulaşarak sorun ve taleplerini dinledik. Kadınların büyük bir bölümünün tandır evi talebi vardı. Biz de kendilerine çamaşırhane projemizi sunduk. Kadınlarla birlikte karar alarak bu projeleri de devreye alacağız. En önemli çalışmamız ise yoğun talepler sonucunda kadın kültür evini açmayı planladık. Kadın Kültür Evi'ni de bu ay içerisinde açacağız" dedi.


'KÜLTÜR EVİ KADINLARIN EVİ OLACAK'


25 Kasım'dan önce Kadın Kültür Evi'nin açılışını yapmayı planladıklarını aktaran Örenci, Kültür Evi bünyesinde kadınlar için dinlenme bölümleri, çeşitli kurslar, kütüphane, kadın öğrencilerinin ders çalışabileceği, film ve tiyatro gösterimlerinin yapılacağı alanların olacağını belirtti.


Örenci, "Kültür Evi'nin üst katını evde koşulları olmayan, çalışma alanında güçlük çeken öğrencilere ayırdık. Binanın alt katı ise kadınların dinlenebileceği bir yer olacak. Bununla birlikte erbane, gitar, bağlama ve talepler doğrultusunda arttırabileceğimiz kurslarımız, filim günlerimiz olacak. Bu kurslardan birini de ben vermeyi planlıyorum. Kadınların tüm sorunları burada dinlenecek. Şiddet, aile sıkıntıları, maddi ve sosyal anlamda elimizden gelen her türlü desteği kadınlara sağlayacağız. Kültür evine ismi ilçedeki yaşayan kadınların önerisiyle koyulacak. Kadın Kültür Evi'ni özellikle şiddetle mücadele ayı olduğu için Kasım'da açmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.


'ÇALIŞMALARI KISITLI BİR BÜTÇEYLE YAPIYORUZ'


Bütçe sıkıntısından dolayı elbette gelen tüm önerileri karşılayamadıklarını ancak ellerinden gelen her imkanı halk için harcadıklarını ifade eden Örenci, "Aslında bütçe sıkıntısı olmasaydı hedefimiz Kadın Yaşam Merkezi yapmak olacaktı. Fakat kadın boyutu hassas olduğumuz bir alan olduğu için kültür evimizi zorluklara rağmen açmayı planladık. Çünkü kadınlar ilçe merkezine geldiğinde dinlenebilecekleri, oturabilecekleri, çocuklarını doyurabilecek ve emzirebilecekleri bir alan yok. Kadınlar bizimle bir araya gelmek, zaman geçirmek, özgün bir alana ihtiyaç olduğunu söylediler. Çünkü çoğu zaman kadınlar özellikle şiddet anlamında belediyeye geldiklerinde tanıdık çıkacak korkusuyla gelemediklerini söylediler" dedi.


Örenci, son olarak tüm halkı Kadın Kültür Evi'nin açılışına davet etti. (MA)

Editör: Haber Merkezi