DİYARBAKIR – ÖGİ, 24 Haziran seçimlerine, basının tek yanlı yayıncılığının damga vurduğunu belirterek, Haziran’da 2 gazetecinin gözaltına alındığı, 2 gazetecinin tutuklandığı, 33 gazetecinin yargılandığı ve 7 gazeteci hakkında dava açıldığını açıkladı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Haziran ayında gazetecilere yönelik gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 24 Haziran Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, kampanya döneminde basına yaklaşım ve tek yanlı yayın yapan basının partilere yaklaşımının damgasını vurduğu kaydedilen raporda, başta Anadolu Ajansı olmak üzere, ülkedeki her vatandaşın vergileriyle yayıncılık yaptığı için herkese ve her partiye eşit yaklaşması gereken TRT kurumunun, televizyonlarıyla tamamen iktidarın yayın organları gibi hareket ettiği dile getirildi.

Yine seçimin yapıldığı 24 Haziran’da seçim sonuçlarını açıklamakla yetkili kılınan tek yayın organı Anadolu Ajansı’nın manipülasyon yapmakla suçlanmasına ve şaibeli bir seçimin tarafı olmasına şahitlik edildiği vurgulanan raporda, “Seçim kampanyaları süresince de iktidarın sesi olmayı yeğleyen önemli orandaki basın organları, muhalefete yönelik saldırılarda bile gerçeği tersyüz eden bir yayıncılıkla basın meslek ilkelerini ayaklar altına almış, kamuoyunu yanıltmayı yeğlemiştir. Suruç’ta Şenyaşar ailesinin AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve ailesinin saldırısına uğraması, ailenin 3 ferdinin yaralı olarak kaldırıldıkları Suruç Devlet Hastanesi’nde onlarca kurşun ve kesici aletlerle öldürülmesi bile görmezden gelinmiş ve saldırgan taraf iktidar partisinin vekili ve yakınları olduğu için yargı kalkanının yanı sıra basın kalkanıyla da korunmaya alınmaya çalışılmıştır. Nitekim saldırı sonrası meydana gelen ve Yıldız ailesinden de bir kişinin yaşamını yitirdiği kavgaya dair görüntüler de, algı oluşturulması için kırpılarak onlarca iktidar yanlısı yayın tarafından servis edilmiştir” denildi.

BASIN İLKELERİ

Bu dezenformasyon ve algı operasyonlarına alet olmaktan kurtuluşun yegane yolunun özgür basına ve basın ilkelerine her ne koşulda olursa olsun sahip çıkmaktan geçtiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi: “ÖGİ, Türkiye’de basın ve yayıncılığın tekelleşmesine ve devlet-iktidar eliyle kamuoyunu yanıltma aracı olarak kullanılmasına karşı özgür basından yana tutum sahibidir. Bu vesileyle başından beri iktidarın hedefi olmuş ve her türlü saldırıya maruz kalmıştır. Artan saldırılar karşısında halkı habersiz bırakmamak için çok yönlü arayışlarla çalışmalarını sürdürmüştür.”

HAZİRAN BİLANÇOSU

ÖGİ’nin raporunda, Haziran ayında 192 gazetecinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğu, 2 gazetecinin gözaltına alındığı, 2 gazetecinin tutuklandığı, 33 gazetecinin yargılandığı, 1 gazeteciye para cezası verildiği, 7 gazeteci hakkında dava açıldığı, 3 gazetecinin yargılandıkları davalarda beraat ettiği, bir basın yayın organı bürosuna polislerce baskın yapıldığı belirtildi.

ÖGİ, 70’i üyeleri olan tutuklu 192 gazetecinin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Editör: Haber Merkezi