VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Özgür Gündem Gazetesi Van Sorumlusu Orhan Karaağar'ın katledilmesinden sonra çalıştığı işleri bırakarak Özgür Gündem'de çalışmaya başlayan Adnan Işık'ın öldürülmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Işık da Karaağar gibi akşam eve döndüğü sırada öldürüldü.

MA'nın haberine göre; Özgür Gündem ve Özgür Halk dağıtımcısı olan Adnan Işık'ın ölümünün üzerinden 26 yıl geçti. Özgür Gündem Gazetesi Van Sorumlusu Orhan Karaağar'ın faili meçhul bir cinayetle katledilmesinden bir süre sonra çalıştığı işleri bırakarak Özgür Gündem'de çalışmaya başlayan Işık da tıpkı Karaağar gibi akşam eve döndüğü bir saatte ensesine sıkılan tek kurşunla katledildi.


BİRÇOK KEZ TEHDİT EDİLDİ


Van'ın Saray ilçesine bağlı Baltepe (Tum) köyünde göç eden Haci Rizgo ailesinden olan Işık, yıllarca batı metropollerinde inşaatlarda gündelik işçi olarak çalışır. Ardından evlendikten sonra Van'da kalmaya karar verir. İlk olarak Mimar ve Mühendis Lokali'nde işletmecilik yapan Işık, ardından Gündem Gazetesi Dağıtımcısı Orhan Karaağar'ın öldürülmesinden bir süre sonra gazeteye gelerek çalışmak istediğini söyler. 1993 yılının Eylül ayı sonunda Özgür Gündem Gazetesi'nde çalışmaya başlayan Işık, kentin her tarafında ev ev gezerek gazete dağıtır. Bir çok kez gazeteye dağıtmaması için tehdit edilse de bu mücadelesinden vazgeçmeyen Işık, bir çok kez de gazete dağıttığı sırada gözaltına alınarak tehdit edilir.


OTOBÜSTEN İNERKEN ENSESİNDEN VURULDU


Tehditlere ve gözaltına alınmalara aldırış etmeyen Işık, kendisini sürekli takip eden Beyaz Torosların plakalarını kaydederek gazete bürosundaki arkadaşlarıyla paylaşır. Büro çalışanları ardından bu plakaları bir çok karanlık olayla anılan dönemin Van Valisi Mahmut Yılbaş'a vererek durumu anlatır. Yılbaş "ilgileneceğim" dese de bu konuda hiçbir işlem yapılmaz. Tehditlerin en üst boyuta çıktığı dönemde 26 Kasım günü gazete bürosundan çıkarak evine gitmek için belediye otobüsüne binen Işık, evinin bulunduğu Erek Mahallesi'ndeki meydana indiği sırada ensesine tek kurşun sıkılır. Olay yerinde düşen Işık, yurttaşlar tarafından hastaneye götürülürken, kendisini vuran kişi ise 50 metre ötede bekleyen beyaz bir torosa binerek olay yerinden kaçar.


FAİLLER BULUNAMADI


Saat 17.00'da vurulan Işık ardından Van Devlet Hastanesi'ne yetiştirilir. Devlet Hastanesi Başhekimi imkanları olmadığı için Işık'ın Ankara'ya götürülmesini ister. Ancak günlerdir aralıksız yağan kar ne uçak ne de araçların kentten çıkmasına olanak vermez. Ve Adnan Işık 27 Kasım 1993 yılı saat 11.00 sıralarında yaşamını yitirir. Cenazesi hastaneden alınan Işık, Şabaniye Mezarlığı'nda toprağa verilir. Işık'ın ardından aile bir çok kez faillerin bulunması için dava açsa da Işık'ın failleri bir türlü bulunmadı ve dosya kapatıldı.
Editör: Haber Merkezi