Babam, dağlarımızın geyiklerine, “Male Xızıro” derdi. Dersim küçük bir coğrafyada olsa, geçmişten bu güne, kendi yaralarını sararak günümüze gelmiştir. Bizler bugün bu kadim toprakları, önemsiyor ve tüm değerlerimizi yaşam hakkı olduğuna inanıyoruz.

Bu inanç Kızılbaş inancıdır, bu Felsefe Sosyalistlerin inacıdır. Doğa ve çevre bilinci olan her insanın, bu dünyamızda yaşayan bütün canlıların en az bizler kadar hakkı olduğunu savunmaları gerekir.

Söz konusu Dersim olunca Munzur suyunun göğe eş maviliğinden içinde yüzen alabalığından, dağlarından seken ceylanlarından tümü bizler için “Male Xızır” olarak görüyoruz.

Dersimin bilindik Jar u Diyar mekanların tümü kutsaldırlar. Düzğün Baba, Gole Xızır, Oriya Xıdır gibi belli başlı ziyaretlerin dışında bütün köylerimizde ve dağlarımızda bizim ziyaretlerimiz vardır.

Bu topraklarda kutsallık mertebesi büyüktür. Öyle Hurefe tarzında değil, insan ve doğa, bütün canlı ve cansız her şeye değer vererek kutsar. Yılanlarımızdan, dağ kekliklerine, Turnalardan, yaban Kedilerimize kadar bizlerin kıymetlileridir.

Söz konusu Dağ ceylanları olunca önemi daha da büyüktür. Dışarıdan Hayvan Katilleri Gelmişler, Birkaç gün önce dışarıdan gelmiş yerli katillerle buluşan hayvan katilleri gelen avcılar bu topraklarda kan döktüler, dökmeye devam edecekler.

Ormanlarımızı cayır cayır yaktılar “batıdaki hayvan severler” seyirci kaldılar…

Şimdi de geri kalan hayvanlarımızı doğanın zor şartlarından faydalanarak doğamızın en narin hayvanları katletmekteler ve yine “hayvan severler” seyretmeye devam ediyor…

Ellerindeki otomatik silahlar ve donanımlı malzemelerle özel olarak dağlarımızda kan dökmeye gelmişler… Bu bir cinayettir, insanlık adına yapılan bir tarihi suçtur..

Doğa can çekişiyor katliamın altında, beyaza bürünen tabiat ana giydiği, gelinlik altında kanla kirletiliyor. Çekin kirli ellerinizi yaşamın hayat bulduğu tüm alanlardan bu coğrafyada dostluk eşitlik birlik ve beraberlik var. Dağlarımız, sularımız, toprağımız canlı ve cansız her şeyimiz KUTSALDIR…

Defolun gidin topraklarımızdan
Editör: Haber Merkezi