FESTİVAL!

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş belli gün ve tarihlerde kutlanma yapıldığı yörenin imgesi haline gelmiş etkinliklerin bütünü olarak tanımlanabilir. Festival terimin etimolojisi ise “genel eğlence ve şenlik” anlamına gelen Latince “Festum’a “ kadar gidiyor. Burada festival, bir kültürün veya da sosyal gurubun dünya görüşünü geleneksel uygulamaların, performansların ritüellerini ve oyunlarını temsil eden periyodik bir kutlama olarak açıklanabilir. Yukarıda kısaca da olsa festival tanımını yapmaya çalıştım. Genellikle komşu halklar kendi festivallerini böyle bu çerçevede gerçekleştirirler.

Ya bizde festival deyince ilk akla ne gelir? Sorusuna elbette verecek cevabımız çoktur. Ancak şunu kısaca belirtmek gerekirsek; 1994 sonbaharında Dersim’de ki köy yakma ve boşaltmaları, bölge “OHAL” denilen savaş koşulları ile yönetiliyor olması Dersimde büyük tahribatlar yaşandı. Sürgün ve Asimilasyon bu dönemde de devreye konuldu. Bölge yeniden acılara boğduruldu. Tamda bu süreç Dersimin kurum ve ilerici, aydın, yazar ve şahsiyetleri hareketlendirmişti. Burada ortaya çıkan fikir ile şöyle izah edilebilinir; Der Dersim’lilerin yönünü bölgeyle çevirmek amacıyla kurulan –Dayanışma Komite-si ve bu komitede yer alan Dersim Dernekleri, aydın ve şahsiyetlerin başlattıkları çalışmalar sonucu, “Munzur Doğa Kültür Festivali” startı verilir. Dersim'liler böylece tarihlerinde önemli bir karar daha eklemiş oldular.

Dersimde tarihsel olarak etnik, göç, kültür ve dil asimilasyonu başta olmak üzere, Festivalin ana talepleriyle gerçekleştirmek üzere çalışmalar başlatılır. Süngüden geçirilen bir halkın, geride kalanları yok etmek, kültürünü, inancı, doğası hedefleyen bir anlayış, dönem dönem büyük bir göç dayatılıyor. Festival, bütün bunlara karşı yedinde bu topraklara canlılık kazandırdı. Ülkenin her yerine yayılan Dersim’liler, gerekse Avrupa’da yaşayan tüm Dersim’lilerin ve Dersim dostlarının yönünü buraya çevirdi. Binlerce insan akınına uğrayan Dersim yeniden bir canlılık kazandı kutsal mekânlar, köyler, ziyaret yerlerimiz. Aynı zamanda sokaktaki seyyar satıcılardan tutalım da esnafına kadar, sosyal, kültürel ve ekonomi açısından da Festival oldukça önemli bir yerde durmaktaydı.

Geçmişte yapılan bu güzel “Dersim Doğa ve Kültür Festivalin” bölgemizde oldukça faydaları çoktu. Her şeyden önce toplum içerisinde bir toplumsal barış gerçekleşti. Elbette bu çalışmaların da kendi içerisinde eksiklikler taşıdır. Her çalışma kendi bağrında taşıdığı gibi bu Festivallerde de eksik yanları vardı. Bu olumsuzluklara da kısaca değinirsek; Festivale katılanların geride bıraktıkları çöp yığınları en olumsuzuydu. Doğayı koruma adı altında bölgeye gelenlerin böyle bir tutuma girmesi elbette bundan sonra dikkate alınması şarttır. Bu yıl yeniden Festival gerçekleştirme kararı aldı Belediyemiz.

Festival komitesinin bu olumsuzlukları yani geçmişteki eksiklikleri dikkate alacağına inanıyorum. Çünkü son birkaç yıldır Orta doğuda yürütülen savaşlar bölge halklarının boğazlanması ve buraya da yansıması, kazanılan her şeyin yasaklanması, yasaklar ve baskılar olması dolayısıyla çeşitli bahanelerle tekrardan Festivalimizde yasaklanmıştı. 19. Doğa Munzur Kültür Festivalin yeniden bu kadim topraklarda hayata geçirilmesi, biz Dersim'liler açısından ve Dersimin tarihsel geçmişi açısından oldukça önemli bir yerde durmaktadır. Hep birlikte bu coğrafyamızı, dilimizi, kültürümüzü, inancımızı, Dersimin tarihsel geçmişimizi sahiplenelim…

Dersimin Motifleriyle hay de Festivale.
Editör: Haber Merkezi