DİYARBAKIR – Partisi’nin Diyarbakır İl Örgütü kongresinde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, “Dün kaybedecek bir şeyimiz yoktu, bugün büyük değerlerimiz var” diyerek süren açlık grevlerini sahiplenmeye çağırdı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, Kürtlerin diz çökmeyeceğini ve direneceğini söyledi.


MA'nın haberine göre; Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı 5'inci Olağan Kongresi'nde konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 88 gündür açlık grevi eylemini sürdüren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in kongreye selamlarını aktardı. Öcalan üzerindeki tecridin Kürt ve Türkiye halklarına uygulandığını ifade eden Öztürk, "Bugün cezaevlerinde olan herkes avukatları ve ailesi ile görüşebiliyor. Ama Sayın Öcalan görüşemiyor. Sayın Öcalan, Kürt halk önderidir, devlet bize onursuzluğu dayatıyor. Bize bu utancın, onursuzluğun ortağı olun diyorlar. Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımız bir kez daha, onursuzluğu kabul etmeyeceğimizi gösterdi" diye belirtti.


'HİÇ BİR ZAMAN DİZ ÇÖKMEDİK'


Demokrasi güçlerinin ve Türkiye halklarının tecride karşı sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Tecrit insanlık dışı bir uygulamadır. O yüzden sessiz kalmamalıdır. Sessiz kalanlar, arkadaşlarımıza bir şey olursa AKP-MHP faşizminin ortağı olacaktır. AKP-MHP faşist hükümeti, yüz yıldır Kürt halkına karşı katliamlar, tutuklamalar, göç yaşattılar. Kürt halkı sürekli direndi, ayaktalar, Kürt halkının önderliği var, direneceğiz. Başarı Kürt halkınındır, bedenini açlığa yatıranlarındır. Hiç bir zaman diz çökmedik, bundan sonra da diz çökmeyeceğiz” dedi.


'KAZANIMLARIMIZI KORUMAMIZ LAZIM'


DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ise, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP eski Milletvekili Selma Irmak, Hewler temsilcisi Nasır Yağız ve açlık grevi eylemini sürdüren tutukluları selamladı. Kürt halkının yıllardır ağır bedeller ödediğini hatırlatan Arslan, “Bugün geriye dönüp baktığımızda, Kürtler dünyanın en onurlu insanları arasına direnerek geldiler. Büyük bedellerden sonra kuşkusuz, biz bundan sonraki mücadeleyi de daha büyük vermek zorundayız. Dün kaybedecek bir şeyimiz yoktu, ancak bugün büyük değerlerimiz var. Halkımızın özgür değerlerini yok etmeye çalışanlara karşı kazanımlarımızı korumamız gerekiyor” diye konuştu.


‘KÜRTLER TOPYEKÜN DİRENMELİDİR’


Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti: “Bugün açlık grevlerinin tam da nedeni budur. Başta Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımızın geliştirmiş olduğu açlık grevi eylemleri, Kürt halkının özgürlük arayışını boğma çabalarına karşı direniştir. Açlık grevi eylemleri etrafında örgütlenmemiz, taleplerin yerine getirilmesi için güçlü bir mücadele örmemiz gerekiyor. Sadece Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımıza yük bırakamayız. Bu hepimizin sorunu. Kürt karşıtı politika yürüten anlayışlar, Kürtler bu anlayışa karşı topyekûn direnmelidir. Sayın Öcalan’a yaklaşım, Kürt sorununa yaklaşımın temelini belirliyor. Tecrit bundan dolayı ağırlaştırılıyor. Tecrit Kürt halkına dayatılıyor. Sayın Öcalan Kürtlerin lideridir. Türkiye’nin ortak geleceğine uygulanan bir tecrittir.”


‘ADRES İMRALI’DIR’


Öcalan’ın Kürt halkının iradesi olduğunu vurgulayan Arslan, şunları dile getirdi: “Bu anlayışa sözümüz; Sayın Öcalan’a kimse böyle yaklaşamaz. Bu süreci aslında Sayın Öcalan ile kapatmak istiyorlar. 20 yıl önce 15 Şubat komplosu Sayın Öcalan ile Kürtlerin özgürlük arayışını boğma yaklaşımına girdiler. Sayın Öcalan’ın çabaları sonucu komplo boşa çıktı. Ama ne yazık ki komplocu güçler durmadı. 3 yıldır tecrit politikası ile Kürtleri hizaya getirmeye çalışıyorlar. Bu iyi bilinmelidir; Kürtler özgürlük mücadelesi yürütüyorlar. Sonu ne olursa olsun bu zulümkârlara, baskıcı zihniyete karşı Kürtler direnecektir. Teslim olmayacaktır. Türkiye devleti açısından bu topraklarda sorunlar demokratik yöntemlerle çözülecekse, ilk önce Kürt sorununu ele almak zorundalar. Sadece Kürtler bizim kardeşimiz diyerek çözemezler. Türkiye’nin temel sorunlarının çözülmesi isteniyorsa, bunun yolu Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesinden geçiyor. Bunun adresi de İmralı’dır. Hesaplarına geldiğinde çözüm görüşmeleri yapacaklar, gelmediğinde Kürt sorununu derin dondurucuya kaldıracaklar. Biz bu anlayışı kabul etmeyiz. Kırk yıldan beri nasıl direniyorsak, bundan sonra da direneceğiz.”


‘SORUNU ÇÖZME ARAYIŞINA GİRMELİLER’


Türkiye’de yaşanan sorunların temelinde Öcalan üzerinde uygulanan tecrit olduğunu dile getiren Arslan, devamla “Bunu devleti yönetenler de bizim kadar biliyorlar. Ama bunlar sorunu krizle çözmek için tecridi bahane ediyorlar. Savaş ve gerilim politikası olmasaydı, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit politikası uygulamayacaklardır. Çağrımız; önce bu kirli anlayıştan vazgeçmeliler. Bu sorunu demokratik yöntemlerle çözme arayışına girilmelidir. 5 Nisan 2015 tarihinden sonra Türkiye krize girdi. Nasıl ki AKP 2015 seçimlerini kaybetti, anında düğmeye basıp, Kürt sorunu yine güvenlikçi ve savaş politikaları ile çözmeye başladı. Kürtlerin ne kadar elde ettiği başarı varsa, hepsine bir bir saldırıldı. Milletvekillerimizin tutuklanmasından, 96 belediyemize kayyum atayarak halkımızın iradesini gasp ettiler. Binlerce üye ve yöneticilerimiz tutukladılar. Kürt siyasetini tasfiye etmeye başladılar” ifadelerini kullandı.


‘DEVLET YARGILANDI’


DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’a verilen cezaya da tepki gösteren Arslan, şöyle konuştu: “Bizim başkanlarımızı yargılayabilecek bir tane dava dosyası yoktu. Mahkemede çok net gördük; Sebahat başkan katılamadı ancak Gültan başkan mahkeme salonundaydı. Türkiye hükümetinin Kürt siyasetini nasıl tasfiye edebilir tezgâhını bir bir çürüttü. Orada devlet yargılandı. Kürt halkını yargılamak isteyenleri, Gültan arkadaş orada yargıladı. Mahkeme heyeti ne yapacağını bilmiyordu, Mahkemeyi yönetmeyi bıraktı, inisiyatifi Gültan başkan aldı. Haklı bir talep var. Kürtlerin siyasetini yürüten bir temsilci var karşılarında. Kürtleri öncüsüz bırakmak için eşbaşkanlarımızı yargılayıp mahkum etmeye çalıştılar. Mahkeme 15 yıl ceza vermiş olabilir ama zihniyet teşhir edildi ve yargılandı. Kürtlerin partilerini çalışamaz hale getirerek, vekillerini belediye başkanlarını tutuklayarak, Kürtleri önderliğinden özgürlük davasından vazgeçiremezsiniz. Deneye deneye bunu gördüler ama bu yanlıştan vazgeçmiyorlar.”


‘BELEDİYELER HALKIMIZIN HİZMETİNE GİRECEKTİR’


Arslan, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin sürdürdüğü konuşmasında, şunları söyledi: “Kürt halkı kayyumlar atanınca, eşbaşkanlar tutuklanınca, siyasetten vazgeçecekler sandılar. 31 Mart tarihinde bu halkın kimin seçeceğini göreceğiz. Kayyumları bir bir nereye göndereceğimizi biliyoruz. Şimdiden halkın başkanları seçilmiştir. Halkımız sadece 31 Mart’ta onaylayacaktır. Halkı kayyum zihniyeti ile yönetemezler. Zorla belediyeleri gasp ettiler ama o belediyeler o halkın iradesi ile seçilenlerin yönetileceği alanlardır. Bu halk elimizde belediye olmadan da vardı. Bu Kürtlerin davası bitmedi. Afrin, Kerkük işgal edildi. Rojava tehdit altında ama Kürt halkı mücadelesinden vazgeçmedi. Kürtler bu seçimde kendilerine saygısızlık yapan zihniyete güçlü bir cevap verecektir. O belediyeler tekrar halkımızın hizmetine girmelidir.


KÜRTLERİN GELİŞTİRECEĞİ ANLAYIŞ ÖRNEK OLACAK


Yerel demokrasiden dolayı belediyeler hedef alındı. AKP’nin adayları içerisinde bir tane kadın aday yok. Kürtler ülkeye yeni bir demokratik sistem getiriyor. Kadını, erkeği ile eşbaşkanlık sistemini yaşamın öznesi haline getiriyor. Bu sistemi kabul etmeyen zihniyet buna müdahale edecek. Bu sisteme yönelik bir saldırı ise halkımız bu sistemi yaşatmak ile görevlidir. Kürtlerin geliştireceği anlayış, Türkiye halklarına örnek olduğunda bunlar hiç bir yerde oy alamayacak. Kürtler kötü örnek olmasın diye Kürtlerin eşbaşkanlarına ve belediyelerine saldırıyorlar. 31 Mart’ta onlara cevabını vereceğiz.


KAYYUMLAR SARAYIN YOLUNU TUTACAKLARDIR


1999’dan bu güne kadar halkın beklentilerine göre belediyecilik geliştirdik. Toplumsal beklentilere cevap olacak politikalar ürettik. Kürdistani halkların kendi kendini temsil edebileceği belediyeler inşa ettik. Kayyumun ilk politikaları kültür ve kadın çalışmalarına müdahale etmek oldu. Onların zihniyetinde belediyeler sadece çöp toplar, su dağıtır. Bizim için tam tersidir. Belediyeleri halk seçiyorsa, tüm halkların kültürlerin kendini görecekleri belediyeler haline getirmelidir. Belediye sayımızı iki katına katlayarak, söz sahibi olduk. Demokratik seçimle sandıktan çıkmadılar. Halkın iradesine kayyum atadılar. Halk 31 Mart’ta gerekli cevabı verecek, kayyumlar arkasına bile bakmadan sarayın yolunu tutacaklardır.”


‘GÜÇLÜ BİR ÖRGÜTLENME İLE TECRİT KIRILABİLİR’


Kürt halkının yerel seçim çalışmaları ile birlikte tecride karşı mücadele ve açlık grevi eylemlerine de destek olması gerektiğinin altını çizen Arslan, şunları ifade etti: “Halkımızın bu süreci bir bütünen örgütlemelidir. Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmediği müddetçe elde edeceğimiz belediyelerin, milletvekillerinin garantisi yoktur. Bizler bu anlayışa karşı öncelikle Kürt sorununun önünü tıkayan tecrit politikalarını kaldırmalıyız. Açlık grevlerinin sonuçlanmaması için mücadele etmeliyiz. Halkımızın iradesini gasp edenlere karşı yerel seçimler için halkımızın özlemlerine cevap olmalıyız. Bunu yapacak gücümüz var. Halkımız bize yol gösteriyor bizde onların arkasında yürüyoruz. Kürtleri tasfiye etmeye çalışan bu anlayışa karşı boyun eğmeyeceğiz. Süreci halkımızla yan yana gelerek, bu sorunları bir bir çözmenin, yol ve yöntemlerini geliştireceğiz. Bu süreçte güçlü bir örgütlenme noktasında önemli bir sorumluluk düşüyor. Tecride karşı kadınlar öncülüğünde açlık grevleri başladı. Siyasetimizin mücadelemizin güçlenmesi için Kürt kadınları rol belirleyicidir. Bundan sonrası için tecrit güçlü bir örgütlenme ile kadınlar kırabilir.”


‘DİYARBAKIR SİYASETİN KALBİDİR


“Diyarbakır siyasetin kalbidir” diye devam eden Arslan, “Türkiye içinde Avrupa içinde ABD içinde Diyarbakır siyasetin kalbidir. Başta yerel seçimler, tecrit ve açlık grevleri açısından Diyarbakır’dan verilen ses, dünyaya ulaşacaktır. Direnen yoldaşlarımıza güç verecektir. Diyarbakır’ı da Diyarbakırlılar temsil ediyor. Diyarbakır’ın yükü daha ağırdır. Diyarbakırlıların bunu laiki ile yerine getireceğine inanıyoruz. Belediye eşbaşkan adaylarımızda 31 Mart gecesine kadar durmak yok. Sadece oy istemeyeceğiz, açlık grevleri için sahiplenme isteyeceğiz. Hepimizin önemli görev ve sorumlukları var” çağrısında bulundu.


Konuşmalar ardından Faaliyet ve Mali rapor okundu. Ardından tek liste halinde gidilen seçimde DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı’na Revşen Karademir ile Garip Kandemir seçildi.
Editör: Haber Merkezi