DİYARBAKIR – Diyarbakır’da bulunan alternatif sanat mekanlarından Pale Huner Sanat Evi, Ocak ayında 4 film gösterimi ve şiir gecesi düzenleyecek. Diclekent semtindeki sanat evinde her Pazar günü ücretsiz olarak film gösterimi yapılıyor. Ocak ayı için izleyiciyle buluşturacağı 4 film ve şiir gecesinin takvimini açıklayan Pale Huner, sanatseverleri bekliyor.

ŞİİR GECESİ

9 Ocak’ta saat 19.00’da Hasip Yalnıç’ın moderatörlüğünde düzenlenecek şiir gecesinde, bir grup şairin geçtiğimiz günlerde kurduğu Amed Şiir Topluluğu sahne alacak. Şiir severlere, “Feqiyê Teyran’in şiirleri ve ahengiyle şad olalım” çağrısında bulunuldu.

LA BATTAGLİA Dİ ALGERİ

Pale Huner’de ilk film “La Battaglia Di Algeri” 7 Ocak’ta saat 18.00’de gösterilecek. Yönetmenliğini Gillo Pontecorvo’nun yaptığı 1966 İtalyan yapımı film, 1950'lerin ikinci yarısında Cezayir'in Fransa sömürgesi altından kurtuluşunun öyküsünü anlatıyor. Fransa tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilen Cezayir Direniş Örgütü'nün (FLN) dört yöneticisinin yakalanması etrafında dönen hikayede, işgal altındaki bir ulusun direnişi beyazperdeye yansıtılıyor. Yönetmen Pontecorvo silahlı mücadelenin meşrutiyetini ortaya koyuyor.

CEDDO

İkinci film olan “Ceddo” 14 Ocak saat 18.00’de gösterilecek. 1977 yapımı, Ousmane Sembene yönetmenliğinde çekilen film, 17. yüzyılda Senegal'de yüzyıllardır muhafaza etmekte oldukları yerel Afrika gelenek ve kültürlerini kaybetmek üzere olan “Ceddo” olarak bilinen halkın başkaldırı hikayesi işleniyor. Afrika topraklarında hızla yayılmaya başlayan köle ticareti, beraberinde İslam ve Hıristiyanlık dinlerini de getiriyor. Senegal'in tehdit altındaki bu bölgesinde yaşayan yerel halk, tüm baskılara rağmen yerel kültürlerini korumaya kararlı ve bu nedenle İslam dinine geçmeyi zorunlu kılan Kral Demba'ya karşı başkaldırıyor.

EL VİAJE

Ayın üçüncü filmi olan “El Viaje” 21 Ocak saat 18.00’de sinemaseverleri bekliyor. Fernando Solanas imzalı 1992 yapımı filmde, babasını bulmak için bisikletiyle yollara düşen genç bir delikanlının tuhaf anlarla dolu yolculuğu anlatılıyor. Dünyanın en güney ucu olan Ushaia’daki evinden ayrılıp kuzeye doğru yönelen Martin, en son Brezilya’da olduğu söylenen antropolojist babasını bulmak üzere pedala asılıyor. Yol boyunca türlü olaylarla karşılaşan Martin, Amerikan politikalarının bölgede sebep olduğu yıkımı da fark ediyor.

SOY CUBA

Ayın son filmi olan “Soy Cuba”, 28 Ocak saat 18.00’de beyazperdeye yansıtılacak. Mikhail Kalatozov'un yönetmenliğini üslendiği film, Batista yönetimindeki Küba'dan devrime doğru ilerleyen süreci anlatıyor. 1964 Küba Rusya ortak yapımı olan film, 1990'a kadar ABD'de gösterimi yasaklanmış, yasaklanmadığı ülkelere de pek ulaşamamış. Bu nedenle film, dünya sinemasının unutulmuş başyapıtlarından biri olarak görülüyor.
Editör: Haber Merkezi