ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-Pandemi süreciyle birlikte kuryelere talebin artmasıyla bu sektörde büyük değişiklikler yaşandı. Bu süreçte işsiz kalan ve motorlu kuryelik yapan Fatih Güneş yaşadıklarını dile getirdi. Güneş, “‘30 dakikaya gelmezse iptal ederim' gibi baskılardan dolayı her yıl birçok kurye arkadaşımız canlarından oluyor” dedi.

Pandemiden dolayı 2020 Haziran ayında işsiz kaldığını ve bu süreçte en çok işçi talebinin motor kurye olacağını düşündüğü için kendi şahıs şirketini açtıktan sonra esnaf kurye olarak işe başladığını belirten Fatih, ilk zamanlar işinden memnun olmadığını belirterek “İnsan faktöründen dolayı özellikle hizmet sektöründe çalışıyorsanız, yemek kuryeliği vs. insanlar gerçekten acımasız olabiliyor." dedi.

İşte, yaşadığı birçok sorun oluğunu dile getiren Güneş, “Bu işe yeteri kadar saygı gösterildiğini düşünmüyorum. Özellikle sürücülerden örnek vermek gerekirse bize seyir halindeyken yol vermeyip sıkıştırabiliyorlar. Bizim siparişleri geç götürmemize sebep oluyorlar. Ama kendileri evlerine gittiği zaman sipariş biraz gecikince seslerini yükseltip azarlıyorlar. Sürücüler, dikkatsiz davranarak hayatlarımızı tehlikeye sokuyorlar. İkinci olarak, müşteriler sipariş yarım saatte gelmezse iptal edelim vs. gibi cümleler, notlar yolluyorlar. Her yıl birçok kurye arkadaşımız bu gibi notlar yüzünden hız yaparak canlarından oluyor. Hatta şöyle bir anım vardı bu konuyla ilgili. Bir kurye arkadaşım siparişi vermek için yoldayken bir araç kurye arkadaşımıza arkadan vurup kaçıyor. Sonrasında müşteri mağdur olmasın diye restorandan siparişi tekrardan sıcak bir şekilde hazırladık ve tam yola çıkacakken, müşteriyi arayıp ‘efendim kusura bakmayın siparişinizin geciktiğinin farkındayız sizin siparişinizi getiren kurye kaza yaptığı için siparişini şu an tekrar hazırladık, birazdan siparişiniz için yola çıkacağım, en geç 10 dakika içerisinde teslim ederim' dediğimde bana şu cevabı verdi ve ben şok oldum. ‘Beni alakadar etmez benim mağduriyetimi kim karşılayacak?’ diye bir cevap almıştım” Gelecekte motor kuryelik yapmak istemediğini belirten Güneş, “Bence bu işi yapanlar yeteri kadar bilgi ve tecrübeye sahip değil ehliyet alıp ne de olsa hem gezip hem para kazanırım diye düşünüyorlar ama ya kaza yapıp soğuyorlar işten, ya da sadece sıcak aylarda çalışıp kış gelince bırakıyorlar” dedi.

'Kurye Ekipmanlarından Vergi Alınmasın'

Kuryelere yapılan baskıların azaltılması gerektiğini vurgulayan ve can güvenliği için gerekli olan ekipman fiyatlarının 5, 6 bin liraya kadar çıktığını belirten Güneş, son olarak şunları söyledi. “Daha güvenli bir çalışma ortamı için gerekli ekipmanlarda KDV ÖTV ve benzeri vergilerin alınmasın. Çünkü iyi bir ekipman almaya kalktığınızda minimum 5 -6 bin TL tutuyor. Kuryelerin bu gibi fiyatlara ekipman alması çok zor olduğu için imitasyon yani kalitesiz ekipman kullanıyorlar veya en kötüsü de ekipmansız çalışıyorlar. Bundan dolayı en ufak bir kazada ya ölüyorlar ya da uzun süre sakatlanıyorlar”

Mustafa SÜZEN

Editör: Haber Merkezi