İZMİR - Deniz Poyraz'ın taziyesine katılan yurttaşlar, hakkında kapatılma davası açılan HDP'yi her alanda sahipleneceklerini belirterek, "Parti kapatmalarının hepsine şahit olduk. Giden biz değil, iktidarlar oldu" dedi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi 21 Haziran’da kabul etti. İddianamenin kabulünün ardından toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ise “HDP’yi Savunma Kampanyası” başlattı. HDP, birçok kentte halk buluşmaları ve mitingler gerçekleştirilecek. HDP’nin halk buluşmaları ve miting olarak belirlediği ilk adres ise partiye yönelik katil zanlısı Onur Gencer tarafından gerçekleştiren saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz anısına İzmir oldu. 

Konak’a bağlı Çimentepe Mahallesi’nde HDP temsilciliğinde Poyraz'ın taziyesine katılan yurttaşlar, kapatma davasına tepki gösterdi. 

YİNE BAŞARACAĞIZ

Şu ana kadar ana omurgasını Kürtlerin oluşturduğu 5 partinin kapatıldığını hatırlatan Seyit Uzun, her kapatılmanın ardından ayağa daha sağlam kalkıldığını ifade etti. Parti kapatmalarının çare olmadığını dile getiren Uzun, parti kapatılmasının inkar politikalarının devamcısı olan MHP’nin söylemleriyle gündeme geldiğini belirterek, "MHP’ye bakın elinde siyaset yapacak bir şey kalmış mı, kalmamış. Elinde siyaset yapacağı bir argüman kalmadığı için de inkar ve faşist söylemelere sarılıyor. Kendileri de HDP’nin kapatılmasının boşuna olduğunu biliyor. Çünkü ne kadar kapatsalar da partimizi sahiplenmeye devam edeceğiz. Onlar da bunun farkında” dedi. Uzun, partinin kapatmaya karşı başlattığı kampanyanın da arkasında olduklarını belirterek, “Bütün imkanımızla direneceğiz. ‘Kobanê düştü düşecek’ diyenler, Kobanê düştü mü? Kürt halkının direnişiyle DAİŞ’i yendik. Bütün inancımla söylüyorum; yine başaracağız” diye konuştu.

SAHİPLENMEK SORUMLULUKTUR

HDP'yi kapatma iddianamesinin de yargının geldiği aşamadan bağımsız olmadığını belirten Yaşar Akman da sürece cevap olmak için HDP'yi sahipleneceklerini ifade etti. Parti kapatılmamasının legal siyaset alanını daraltacağını bu nedenle de mevcut çatışma sürecini derinleştireceğine dikkati çeken Akman, “Zaten amaçları da bu. Bu nedenle sadece Kürt halkı değil demokrasi talebinde bulunan her bireyin HDP’yi sahiplenmesi sorumluluk görevidir” dedi. 

“Türkiye'de parti kapatılma süreçlerini aşmalıdır” diyen Sultan Demir de “HDP’nin kapatılmasını kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Sadece Kürtler değil diğer halklarda bunu kabul etmez. Deniz Poyraz arkadaşımızı katlettiler ama bakın diğer halklar da acımızı hissetti ve sahiplendi. Bu çerçevede bütün kesimler HDP etrafında kenetlenmeli. Partimizin aldığı her kararın arkasında olacağız” dedi.

MİLYONLARIN PARTİSİ

“HDP, Kürdüyle Türküyle Lazıyla Çerkesiyle milyonların sahiplendiği bir partidir” diyen Şerif Özdemir de, “Tarihe baktığımızda Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan her hükümet iktidarından oldu. Parti kapatılmasına karşı sadece Kürtler değil, Türküyle Lazıyla bütün halklar ayağa kalkmalıdır” dedi. Özdemir, son olarak demokratik kesimleri HDP etrafında kenetlenme çağrısında bulundu.  

Feyziye Pülat da Kürtlerin haklı mücadelesi sürecinde çok sayıda partinin kapatıldığını ancak geri adım atmadıklarını söyleyerek,“Parti kapatmalarının hepsine şahitlik ettik. Peki, istedikleri şeyi başardılar mı? Başaramadılar. Başarmadıklarında da kendileri gidiyor. Parti kapatmalarını hangi iktidar gündemine aldıysa düşmüştür. Tarih buna şahitlik etti”  diye konuştu.

‘ALANLARDA SAHİPLENECEĞİZ’

Kürtlere yıllardan beri zulüm yapıldığını, parti kapatılmalarının da bu zulmün bir parçası olarak nitelendiren Gurbet Özdemir ise “Artık yeter. Barış istiyoruz” dedi. Özdemir, HDP’nin kapatmaya ilişkin aldığı kararları sahiplendiklerini belirterek, alanlarda HDP’yi savunacaklarını söyledi.

MA / Naci Kaya 

Editör: Haber Merkezi