HABER MERKEZİ - Partilerine yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen “siyasi darbe”yi birçok kentte protesto eden HDP’liler, “Çözümsüzlükte ısrar edenlerin çözüldüğü bir süreçte partimiz dimdik ayaktadır” dedi. 

Halkaların Demokratik Partisi (HDP), Partilerine yönelik 2016’da gerçekleştirilen "4 Kasım siyasi darbeyi" düzenlediği eylem ve etkinliklerle protesto etti.  

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü, partilerine yönelik "4 Kasım siyasi darbesi"ne ilişkin Yenişehir ilçesindeki Hazal Park’ta açıklama yaptı.  Açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve  partinin il ve ilçe yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, partilerine yönelik 4 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilen siyasi darbenin üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere onlarca milletvekillerinin tutuklanmasıyla başlayan darbe kapsamında bugüne kadar yüzlerce seçilmişin tutuklandığını kaydetti. 

DEMOKRATİK SİYASETİ TASFİYE GİRİŞİMİ

Ceylan, darbenin amacına şu şekilde değindi: “Darbenin temel amacı, demokratik siyaseti rehin alarak, bu rehin alma mekanizmasını topluma yaymak, hukuk dışı operasyonlarla demokratik siyaseti tamamıyla tasfiye ederek halkların özgürlük, eşitlik ve barış talebini yok etmekti.  Bütün dönemlerde farklı bahaneler ve isimlerle partimize yönelik gerçekleştirilen bu operasyonların ortak amacı, Türkiye’de faşizme karşı olan örgütlü itirazımız ve Türkiye halklarının, ortak, eşit ve özgür yaşamını kuracak en etkin toplumsal ve siyasal güç olmamızdır.” 

‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ SÜRECEK’

Özellikle 7 Haziran 2015 seçim sonucundan sonra HDP’nin Türkiye halklarında yarattığı umuda işaret eden Ceylan, “24 Temmuz 2015’teki sürecin bitirilerek savaş ve çöktürme planının devreye sokulması şeklinde karşılık buldu. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 28 Temmuz 2015’deki ‘dokunulmazlıklar kaldırılmalı’ ve ‘bedelini ödemeliler’ açıklamasından sonra partimize karşı yapılan siyasi kırım operasyonlarında on binlerce partilimiz gözaltına alındı, binlerce yöneticimiz, belediye eş başkanlarımız ve üyemiz tutuklandı, sürgüne gönderildi. 4 Kasım ile başlayan bu süreç aynı zamanda 19 Ağustos Kayyım Darbesi, Kobanî davası ve partimize karşı açılan kapatma davasının da zemini olmuştur. 7 Haziran seçimlerinde yaşadıkları yenilginin acısını siyaseten HDP ve halklara ödetmek istediler. HDP'nin karşısına siyaseten çıkmaya cesaret edemeyenler onu zulümle, baskıyla, yargıyla, güvenlik aygıtlarıyla sindireceklerini düşünüyorlar. Ama nafile, bu yolda yürüyüşümüz kararlı bir şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı.

‘HDP DEĞİL FAŞİZM ÇÖZÜLECEK’

İktidarın siyasi bitişe doğru sürüklendiğini söyleyen Ceylan, “Gözaltına alındığımızda, tutuklandığımızda, parti binalarımız ve mitinglerimiz bombalandığında, belediyelerimiz gasp edildiğinde HDP değil ‘faşizm çözülecek’ dedik. Çözümsüzlükte ısrar edenlerin çözüldüğü bir süreçte partimiz dimdik ayakta ve Türkiye halklarına umut olmaya devam ediyor. Savaşla, demokratik siyasete yönelik tasfiye operasyonları, güvenlik politikalarıyla ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarına karşı en geniş toplumsal ve siyasal mücadele hattını kurmak, dün olduğu gibi bugün de siyasal varlığımızın gereğidir” şeklinde konuştu.

‘TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Ceylan, demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı daha fazla mücadele ederek, demokrasi ittifakını inşa ederek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti. Ceylan, “Halklarımızın emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekillerimiz şahsında partimize yapılan bu siyasi darbeyi protesto ediyoruz. Demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. 

URFA 

HDP Urfa İl Örgütü de parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, halkların emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekilleri şahsında partilerine yapılan siyasi darbeyi protesto ettiklerini söyledi. Çalışkan, “4 Kasım siyasi darbesinden 5 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi. 

MARDİN

4 Kasım Darbesi, Mardin’in Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Savur, Dargeçit, Ömerli, Derik ve Mazıdağı ilçelerinde yapılan açıklamalarla protesto edildi. Artuklu ilçesindeki HDP il binası önünde yapılan açıklamaya katılan partililer, “Siyasi Darbelere Hayır” yazılı pankart açarak “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Açıklama yapan HDP Artuklu ilçe Eşbaşkanı Bekir Dağ, HDP’nin saldırılara karşı direndiğini belirterek, mücadelelerinin süreceğini söyledi. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ise, siyasi darbelere karşı direneceklerini ifade ederek, halkın direnişiyle saldırıların boşa çıkarıldığını ifade etti.  

ŞIRNAK 

Şırnak'ın İdil ilçesinde parti binası önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. Parti binası açıklaması öncesinden polis ablukasına alındı. Açıklamayı okuyan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, bütün baskılara rağmen HDP'nin mücadelesini sürdürdüğünü ifade belirtti.  

Açıklama "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla son buldu. 

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü de 4 parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Adıyaman İl Eşbaşkanı Mehmet Ali Alataş, HDP’ye dönük siyasi soykırım operasyonlarının nafile operasyonlar olduğunu, partilerinin her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Buna karşı "iktidar düştü düşüyor" diyen Alataş, siyasi kırım operasyonlarını hatırlattı. 

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, Sanat Sokağı’nda basın açıklaması düzenlemek istedi. Açıklama öncesi, HDP il binasının polislerce ablukaya alındı. İl binasından çıkan bir grup HDP'li, polislerce çembere alınarak açıklamanın yapılmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Sanat Sokağı’nda toplanan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda HDP’li, “baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atarak engellemeye tepki gösterdi.

DARP EDİLDİLER

Açıklama yapıp esnaf ziyareti gerçekleştireceklerini ifade eden HDP Milletvekili Alican Önlü ile polis arasında bir süre tartışma yaşandı. Önlü ve beraberindekiler, açıklama yerine geçmek isteyince polislerce engellendi. Polis müdahalesi sırasında çıkan arbede HDP il eşbaşkanları ve İHD yöneticisi darp edilerek gözaltına alınmak istendi. Polis engeline tepki gösteren HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, beş yıl önce eşbaşkanları ile seçilmişlerinin gözaltına alınarak tutuklandığını ifade ederek, “HDP olunca sadece engelleme yapıyorsunuz” dedi. Polis engeline karşı sokakta bulunan yurttaşlar da alkışlarla “baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. 

‘AKP TALİMATI’

Polis engeline tepki gösteren Önlü, “Konuşan emniyet değil, AKP sarayında talimat alan güçlerdir” ifadesini kullandı

TECRİT

PKK lideri Abdullah üzerindeki tecride de değinen Önlü, “Sadece Sayın Öcalan’a değil, ülkenin bütünü tecrit altına alınmıştır. Sadece Kürdistan’da Kürt halkının iradesini değil, en son Boğaziçi Üniversitesi’nde olduğu gibi bütün alanlar gasp edilmiştir. Artık bu devlet,  çivisi çıkma değil bütün çürümüşlüğü ile yaşıyor. Bugün bu kentte mülki idari amir denilen vali AKP il başkanıdır. AKP il başkanı ile teftişler yapan nasıl bu kentin mülki amiri olabilir?” diye sordu.

BATMAN 

Batman’da HDP İl binası önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile "4 Kasım darbesine" tepki gösterildi. Açıklamaya görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, Kozluk Belediyesi Eşbaşkanı Nazime Avcı ve çok sayıda kişi katıldı. “Darbeler karşı mutlaka kazanacağız” pankartının açıldığı açıklamada, HDP bayrakları taşındı. Açıklamada, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “HDP halktır halk burada” sloganı atıldı. Açıklama Kürtçe ve Türkçe yapıldı. 

SİİRT 

Siirt’e HDP il banası önünde yapılmak istenen açıklama, polis engelline takıldı. Açıklama öncesi polis HDP binasını ablukaya aldı. HDP Milletvekilli Sıdık Taş ile il eşbaşkanları dışında kimsenin açıklamaya katılmasına izin vermeyeceklerini belirten polis, buna valiliğin yasağı kararını gerekçe gösterdi. İzin verilmemesine tepik gösteren Taş, polislere, “Valilik tarafından düzenlenen konserlerde insanların hayatının hiçe sayıldığını pandemi kurallarının uygulanmadığını gördük. Daha geçen gün bu yaşandı. Şimdi bize gelip pandemiyi bahane ederek izin verilmeyeceğini belirtiyorsunuz. Anayasal suç işliyorsunuz” dedi. Yaşanan tartışmaların ardından grup, HDP binasına geçerek açıklamayı burada yaptı.  

ADANA

HDP Adana İl Örgütü, "4 Kasım siyasi darbesini" protesto etmek için İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Park ve parti binası polislerce ablukaya alındı. Park çevresinde toplanan kitle, polislerce engellenerek içeri alınmadı. HDP Çukurova İlçe Eşbaşkanı Saniye Seçgin, polisin İnönü Parkı'nda basın açıklamasını engellenmesine tepki göstererek, "Bu hukuksuzluğa son verin. Herkese serbest; ama bize yasak. Konu HDP olunca yasak" dedi. Polis ise; "Yasak. Gidin partinizde açıklama yaptınız. Birde nereye bizi şikayet ediyorsanız da şikayet edin" diyerek kitleyi engelledi. Bunun üzerine kitle, abluka altında olan il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda partilinin yanı sıra İHD, EMEP ve Halkevi yöneticileri katıldı. Açıklamada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, polisin ablukasını göstererek, "Bu faşizmin fotoğrafıdır" dedi.  

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü de Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapmak istedi.  Polis, basın açıklaması öncesi park ve il binasını ablukaya aldı. İl binasında toplanan kitle il binasının önünde polis ablukası içinde açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamaya TJA, HDP Mersin Milletvekili ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, DAD, İHD, CHP il ve Akdeniz ilçe temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda HDP’li katıldı.  “4 Kasım komplosu iktidar darbesidir. Siz kaybedeceksiniz, biz kazanacağız” pankartının açıldığı açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, komplonun devam ettiğine dikkat çekti.  

İSKENDERUN

HDP İskenderun İlçe Örgütü, ilçe binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla siyasi darbeyi protesto etti.  

BİNGÖL 

HDP Bingöl İl Örgütü üye ve yöneticileri, Genç Caddesi’ndeki Saat Kulesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının yer aldığı “Siyasi Darbeye Hayır” yazılı pankartın taşındığı açıklamaya, çok sayıda kişi katıldı. Yapılan açıklamanın ardından HDP’liler, PTT’den Yüksekdağ ve Demirtaş’a dayanışma kartı gönderdi. 

HAKKARİ

Yüksekova HDP İlçe Örgütü, çok sayıda kişinin katılımıyla basın açıklaması düzenledi. İlçe binası önünde düzenlenen açıklamada konuşan HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir, partilerine yönelik gerçekleştirilen siyasi darbenin üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, “4 Kasım siyasi darbesi, halkın iradesine bir darbe olarak örgütlenmiştir” dedi.   

Açıklama “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla son buldu.

IĞDIR

HDP Iğdır İl Örgütü de partilerine yönelik darbeyi kınadı. Doğubayazıt Caddesi’ndeki açıklamada konuşan HDP İl Yöneticisi Murat Ulaş, iktidarın, savaşla, demokratik siyasete yönelik tasfiye operasyonları ve güvenlik politikalarıyla ömrünü uzatmaya çalıştığını söyledi. 

HDP il örgütleri ayrıca Bitlis, Ardahan, Kars ve Muş’ta da aynı amaçla basın açıklaması düzenledi. 

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü, partilerine dönük 5 yıl önce yapılan siyasi operasyonu yaptıkları açıklama ile protesto etti. İl binası önünde yapılan açıklamada, “4 Kasım partimize yönelik yapılan siyasi darbeyi kınıyoruz” pankartı açıldı.

Açıklamayı okuyan HDP Antalya İl Eş Başkanı Muhsin Taşar, partilerine dönük siyasi darbe operasyonunu protesto ettiklerini belirterek, “Demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

Açıklama, sloganlar eşliğinde son buldu.

İZMİR

HDP) İzmir İl Örgütü’nün 4 Kasım siyasi darbesine ilişkin Konak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlemek istediği basın açıklaması polis tarafından engellendi. Açıklamanın olacağı kültür merkezi önünde geniş önlemler alan polis “Yargıya taşınmış bir konu hakkında açıklama yapılamaz” gerekçesiyle açıklamaya izin vermeyeceklerini söyledi. İçlerinde HDP Milletvekili Kemal Bülbül, HDP İzmir İl Eşbaşkanları ve partililerin bulunduğu kitleyi çember içine alan polis, eyleme katılmak isteyen kitleyi de engelledi.

BÜLBÜL TEPKİ GÖSTERDİ

Polisin bu tutumuna tepki gösteren HDP Milletvekili Kemal Bülbül, yaşanan durumun antidemokratik ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Bu tavrın cezaevlerinde bulunan HDP’lilerin tutuklu bulunmasına hizmet ettiğini aktaran Bülbül, “Benim konuşmamı engellemek suçtur. Biz bu tavrı kınıyoruz. 4 Kasım bir darbe ve insan haklarına karşı işlenmiş bir suçtur. Görüyoruz ki bu suç devam ediyor. Bu açıklamalar Türkiye genelinde yapıldı. Bu tavra karşı tutumumuzu ilgili kurumlarda da demokratik kitle örgütlerinde de belirteceğiz. Selahattin Demirtaş ve bütün arkadaşlarımız özgürleşene kadar elimizden gelen her şeyi yapacağız. Birlik, eşitlik, özgürlük, adalet mücadelemiz sürecek. Darbeye karşı demokratik mücadeleye devam edeceğiz” diye belirtti.

SLOGANA MÜDAHALE

Bülbül’ün konuşmasından sonra dağılan kitle “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganı atarak yürüyüşe geçti. Bu sırada kitleye müdahale eden polislerle yurttaşlar arasında tartışma yaşandı. Kitlenin slogan atmadan yürümesini isteyen polisler, fotoğraf çekmek isteyen yurttaşlara da müdahale etti.

Editör: Haber Merkezi