İSTANBUL - Demokrasi İttifakı'nın önemli bir boşluğu dolduracağını belirten TÖP Dönem Sözcüsü Pelin Kahiloğulları, “Kürt ve sosyalist hareketlerinin kuracağı ortak ittifakın, Türkiye’nin yeni döneminde özel bir anlam taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı'na alternatif olarak Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) sunduğu Demokrasi İttifakı tartışmaları devam ediyor. HDP’nin çağrısıyla 18 Ocak’ta bir araya gelen sol-sosyalist 8 parti ortak tutum olarak, mücadele ortaklığı ve masanın genişletilerek ortak mücadeleye dikkat çekti.

Toplantıya katılan partilerden bir olan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Pelin Kahiloğulları, buluşmaya ve Demokrasi İttifakı’na dair değerlendirmelerde bulundu. 

HDP’NİN İRADESİ

Toplantının tarihsel ve önemli bir ana denk geldiğini söyleyen Kahiloğulları, parti olarak toplantıya “Önümüzdeki dönemin sonuç alıcı mücadelesini nasıl inşa edebiliriz, halkların ihtiyaçlarına nasıl cevap üretebiliriz” sorunları üzerinden katıldıklarını belirtti. Bileşenlerin toplantıya katılımının değerli olduğunun altını çizen Kahiloğulları, HDP’nin sosyalist güçler ve anti kapitalist mücadele alanlarıyla faşizm karşısında verdiği mücadeleyi birleştirme iradesinin oldukça değerli olduğunu dile getirdi.

DEMOKRASİ İTTİFAKI SEÇENEĞİ

Toplantıda öne çıkan iki somut maddeye dikkat çeken Kahiloğulları, bu maddelerden birincisinin görüşmelerin süreklileştirilmesi kararı olduğunu belirtti. İkinci önemli maddenin ise ortaklaşan mücadele zeminlerinin inşa edilmesi ile bunun zorunluluğu ve sorumluluğu olduğunu belirten Kahiloğulları, “Çünkü halk uzunca bir süredir kendi ihtiyaçları doğrultusunda hareket halinde. Bu mücadeleler bugün demokrasi ittifakı tartışmalarının ana zeminini oluşturmakta. Türkiye atmosferine baktığımızda ülke bir felakete, uçuruma doğru sürükleniyor. Halk artık alternatifsizmiş gibi davranılıyor. Tam da bu noktada halkın iki egemen blok arasında sıkıştırılması karşısında demokrasi ittifakı bir seçenek yaratacak” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR

Toplantıda yürütülen tartışmalar içerisinde ekonomik krizin önemli bir gündem maddesi olduğunu belirten Kahiloğulları, “İnsanca yaşam ve temel gelir nasıl sağlanabilir” konuları tartışıldı. Kahiloğulları, “Parti olarak oluşturulacak takvimin mutlaka halkın ihtiyaçları temelinde, meşru ve güncel taleplerle sokakta inşa olması gerektiği fikrindeyiz. Bu muratla toplantıya katıldık. Genel olarak toplantıda da böylesi bir olumlu hava vardı. Bugün itibariyle toplumsal güçlerin halkın sonuç alıcı bir mücadeleye ihtiyacı var. Belli hakları kazanmaya ve kalıcılaştırılmasına ihtiyacı var. Acil ihtiyaçların yanı sıra ülke ve dünyada yaşanan krizler yeni bir toplumsal inşayı, düzeni kurma olasılığını da beraberinde getiriyor” diye belirtti.

SOMUT TAKVİM

Toplantıda “masanın genişletilmesi” konusunun da konuşulduğunu belirten Kahiloğulları, parti olarak farklı düzeylerde, farklı ittifak alanlarının kurulması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi. Kahiloğulları, “Öncelikle Kürt hareketiyle Türkiye sosyalist hareketinin kuracağı ortak ittifakın, Türkiye’nin yeni döneminde özel bir anlam taşıdığını düşünüyoruz. İşçi sınıfının tarihsel çıkarını hedef edinen sosyalistlerin ise yeni bir ittifak kurabileceği fikrindeyiz. Kendi önceliğimiz şu anda var olan bileşenlerin somut bir takvim çıkarması” dedi.

‘İTTİFAK BOŞLUĞU DOLDURACAK’

Toplantının halklar üzerinde büyük bir heyecan yarattığının altını çizen Kahiloğlu, yapılan görüşmelerin ya da ittifakın henüz tamamlanmadığını söyledi. Kahiloğlu, “Bir takvim çıkardığımızda ve sokağa indiğimizde ne düzeyde bu ittifakın belirleyici olabileceğini, ne düzeyde halkın buraya güç katabileceğini hep birlikte göreceğiz. Ama şunu belirtmekte fayda var, demokrasi ittifakı önemli bir boşluğu dolduracak. Halkın kendiliğinden hareketine bir biçim veren, o hareketin önünü açan ve harekete bir odak yaratan zeminde duracak” diye belirtti.

KRİZLERİ ONARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Oluşturulacak Demokrasi İttifakıyla, “Egemenler cephesinde halkın restorasyoncu kliğe mahkum olmasının” önüne geçeceklerini belirten Kahiloğulları, “Restorasyoncu kliğin bugün itibariyle halkın yaşadığı sorunları çözme niyeti taşımadığını görüyoruz. Ne niyeti ne de kapasitesi var. Bu anlamıyla Erdoğan’ın kurduğu sistemde bir uzlaşı halindeler. Bu düzenin sivriliklerini yontan yerden bu düzeni sürdürme, düzenin krizlerini onarma derdindeler bu anlamıyla Demokrasi İttifakı halkın seçeneği olma yolunda oldukça değerli bir yerde duruyor” dedi.

'SOKAKTA HAREKET ETMELİYİZ'

Demokrasi İttifakı’nın bir seçim ittifakı olarak tanımlanamayacağını dile getiren Kahiloğulları, şunları söyledi: “Demokrasi İttifakı’nın, bulunduğumuz kriz atmosferinde acil ihtiyaçların karşılanmasıyla bu acil ihtiyaçların yeni bir toplumsal düzenle ifade edilmesinin önemli bir yerinde durduğunu düşünüyoruz. Bu anlamıyla sokakta, halkın içinde, halkla birlikte hareket etmek önemli. Bu seçimleri önemsemediğimiz ya da seçimlerin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Seçimler bugün itibariyle halkın bir biçimiyle gündeminde. Seçimlerin halkın örgütlülüğünü güçlendiren bir yerde konumlanması gerektiği fikrindeyiz. Çünkü bu dönemde daha çok gözünü siyasete daha fazla dönüyor. Seçim mücadelenin içerisinde bir an sadece. Seçimleri belirleyecek sürecin halkın sokakta kuracağı örgütlü güçle olacağı fikrindeyiz.” 

MA / Kadir Güney

Editör: Haber Merkezi