Amerikayı yeniden keşfe gerek yok. Açık net, anlaşılır söyleyelim: Yerel seçimleri kazanmanının üç adımı var:

Doğru adayı belirlemek,

Seçim rüzgarı estirmek ve

Sandık güvenliğini sağlamak.

DOĞRU ADAY GÖSTEREBİLMEK SEÇİMİ KAZANMANIN BİRİNCİ ÖENEMLİ ADIMDIR

Dolayısyla kaznamanın yolu ona buna yakınlık değil, o il, ilçe, belde için “doğru aday” belirlemektir.

Peki “doğru aday” kimdir?

Doğru aday iki özelliği olan kişidir: 1) Sçimi kazanacak adaydır (seçimi kazanmak yetmez) 2)Kazandıktan sonraki süreci yani belediye başkanlığı dönemeinde çalışacak, model yaratacak ve bu süreci de kazanacak kişidir.

Mersini ele alalım. CHP büyükşehirde favori. HDP’nin ise oyu tek başına kaznmaya yetmez. O halde artık “kaybet- kaybet”politikasından kurtulup ortak akılla “kazan – kazan” politikası uygulanmalı. Bu nedenle hem doğru aday bulunmalı hem de doğru dürüst bir işbirliği geliştirilmelidir. Bu noktada aday ve işbirliğinin ilkeleri önemlidir. Bir de ksahip olması gereken özellikler:

Bu kişi, bütün kesimleri kucaklayacak nitelikte biri olmalı. Ancak CHP için bu seçimde anahtar seçmen Kürt seçmen, anahtar parti de HDP’dir. Hal böyle olunca, büyükşehir için doğru aday;

1. CHP’nin bütün oylarını alacak, (Bu noktada örgütün de desteği ve benimsemesi önemlidir).

2. HDP’nin kahir ekseriyetinden oy alabilecek, (O nedenle bu seçimde AKP’nin tuzağına düşmeden HDP ile işbirliği geliştirilmelidir.)

3. AKP’nin muhfazakar ama ondan memnun olmayan kesimlerinden oy alabilecek biri olmalıdır. (AKP’nin MHP ile işbirliği; güvenlikçi politikları ve ekonomide yaşanan kriz bazı kesimleri rahatsız etmiş durumda. AKP’ye geçmişte oy vermiş olan bu seçmenin bir kısmı kaznılabilir. Özellikle AKP içindeki muhafazakar Kürt seçmen bu kategoridedir.)

4. Bilinmeli ki bu seçimde İyi partiden CHP’ye büyükşehirde oy gelmez. İyi Parti oyları daha ziyade MHP ve AKP adaylarına gidecek.

5. Aday aynı zamanda, liyakat ve ehliyet sahibi olacak. Liyakat, layık olmak demek. Yani aday bu işe layık biri olacak. Ehliyet de3 işi bilen demek. Örneğin siz otobüsü ehliyeti olmayan muavinin kullanmasına izin veririmisniz? Muavin iyi bir adam olabilir ama ehliyetli olmazsa yolcuları uçuruma atar. Otubüsü ve yolcuların mahfına yolaçar. buna izin vermemek için işi biline teslim etmek önemlidir. .

6. Yetmez, bir de çvresinde sevilen sayılan saygın bir isim olmalı. Çünkü büyükşehir başkanı aynı zamnda kentin lideri konumundaki kişidir. Ayrıca bu kişi, bilgi, birikim ve deneyim sahibi olmalıdır. kolay değil koskoca kenti teslim edeceksiniz. Bu yüzden yerel yönetimler konusundan uzak biri olmamalı. Bu konularda hiçbir bilgi birikime sahip olmayan birnin başarılı olmasını beklemek beyhude bir hayal olur.

7. Becerikli ama aynı zamnda ahlaklı olmalı. Ne demek bu? Yani çalışacak, hizmet üretecek ama aynı zamnda dürüst volacak. Şeffaf davranacak biri olmalı. Maalesef ülkemizde siyaset son dnemlerde çok kirlendi. Dürüstlükle cesaret, aklaklı olamkla beceri bir arada nadir bulunuyor. Dürüst olanlar cesur değiller, cesur olanlar da dürüst.. Bu denklemi doğru kurmak zorundayız. (Unutmamalı ki CHP’yi iktdardan yerel yönetimler düşürdü. AKP’yi de iktidara yerel yönetimler taşıdı!)

SEÇİM RÜZGARI SANDIK GÜVENLİĞİNİ DE BERABERİNDE GETİRİR

Aday belirlendikten sonra ikinci adım seçimi kaznmaktır. bunun için, belirlenen aday, ekibi ve yerel örgüt atacağı adımlarla genel merkezin yaratacağı rüzgarı arkasına alıp ilde fırtınaya dönüştrmelidir.

Bunun iiçin başkan adayı bu süreçte;

a) Hedeferini net bir biçimde açıklamalı,

b) Bu hedeflere ulaştıracak projeleri açıklıkla deklere etmeli,

c) Bu projeleri uygulayacak kadroları tanıtarak bir seçim seferberliği ile sahaya çıkmalıdır.

Bu süreci başarı ile yürüttükten sonra seçim günü gelip çatar. Orda da sandığa sahip çıkmak önemlidir.

SANDIK GÜVENLİĞİNi SAĞLAMAK İÇİN;

a) Eğitsel

b) Teknik

c) Ekonomik yönleri ile yapılacak çalışmalara hemen başlanmalı ve şimdiden bu işin altyapısı oluşturulmalıdır.

Bu dediğimiz profile uyan adaylar bulunmalı, bu adımlar izlenmeli, süreç hata yapılmadan iyi yönetilmeldir. yoksa her yerinden kalkanın ben adayım demesi ile seçim kaznılmaz. Kazanılsa bile sonraki süreçte başarıya ulaşılamaz...
Editör: Haber Merkezi