İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Yazar Duygu Asena anısına düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “Asena isyan etmeye cesaret etmişti. Kendi çağının cesur kadınıydı” dedi.


MA'nın haberine göre; Kadın Yazısı ekibinin katkılarıyla, “Duygu Asena Anısına: Kadınların Yaşam Öyküleri, Feminist Pedagoji ve Politika" başlıklı panel düzenlendi. Panel, İstanbul Fatih'te bulunan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nda düzenlendi.


Panelin ilk oturumuna Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Sosyolog Seran Demiral, Yazar Handan Koç ve yazar Eser Köker katıldı. Prof. Dr. Fatmagül Berktay, 1970’li yılların sonrası günümüze kadar kadınların gündelik deneyimlerinde yaşanan sorunlara dikkati çekti. Ataerkil iktidar sistemin kadın ve erkekleri bir kalıba soktuğunu belirten Berktay, “Sistem bu kalıpları uymayanları da cezalandırıyor. Bu nedenle kalıplara direnmek, sınırları zorlamak cesaret istiyor” dedi.


‘İSYANA CESARET ETTİ’


Berktay, "Asena'yı tanıma fırsatım oldu. Asena, eril iktidar açısından aslında korkutucu, bozguncu bir figürdü. Asena, feminist teoriyle ne kadar tanışmıştı bilmiyorum ama gündelik yaşamdan çıkardığı deneyimle isyan etmeye cesaret etmişti o yıllarda. Kendi çağının cesur kadınıydı. Hepimizin bir bilince ihtiyacı vardı ama Duygu Asena'nın bir bilinci vardı" ifadelerini kullandı.


Kadınca Dergisi’ni 1 Aralık 1978’den 1 Mart 1992’ye kadar Asena’nın yönettiğini söyleyen Berktay,  "Kadınca Dergisi bildiğimiz dergilere benzemiyordu. Geleneksel klişelere karşı çıkıyordu. Cinsellikten tecavüze, ayrımcılıktan eşitsiz toplumsal cinsiyet ilişkilerine varan çok geniş bir yelpazede sorunlarını gündeme getiriyordu. Aynı zamanda kadınlar arasındaki farklılıkları da gündeme getirmeyi başarıyordu” diye belirtti.


‘OKURLARIYLA GÖNÜL BAĞI KURDU’


Yazar Handan Koç da, Kadınca Dergisi’ni kadınca yapan etkenin Asena’nın eşsiz cesareti ve disiplinlî çalışması olduğunu söyledi. Kadınca Dergisi’nin okurlarıyla gönül dostluğu kurduğunu ifade eden Koç,  bunda Asena’nın payına dikkati çekti.


İKİNCİ OTURUM


İkinci oturumda yazar İpek Şahbenderoğlu, Melike Koçak, yazar Zehra Çelenk, Ayizi Yayınevi Editörü Neslihan Cangöz ve Zeynep Gülru Göker konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar Asena’nın biyografisi, feminist hareket içerisindeki mücadelesini ve edebiyata kattığı yenilikler hakkında sunumlar yaptı.


Panel soru cevap bölümünün ardından son buldu.
Editör: Haber Merkezi