DİYARBAKIR – Haber –Sen Diyarbakır Şube Yöneticisi Yılmaz Tekin, PTT dağıtımcılarının cumartesi günleri de çalıştırılmaya başlandığını söyledi. 

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Diyarbakır Şubesi üyeleri tarafından ağırlaştırılan çalışma koşullarına ilişkin Diyarbakır Suriçi’nde bulunan PTT Başmüdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Emekçinin alın terini sizin kâr hırsınıza ezdirmeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, konuşan Haber-Sen MYK Üyesi Sabri Gündüz, çalışma koşullarının yasalarla belirlendiğini hatırlatarak, PTT çalışanlarına yasalarla belirlenen koşulların dayatıldığını kaydetti. Yasa dışı zorla çalıştırmanın suç olduğunu hatırlatan Gündüz, cumhuriyet savcılarını görve çağırdı. 

‘HAKLARINDA SORUŞTURMALAR AÇILIYOR’

Konuya ilişkin ortak açıklamayı yapan Haber-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Yılmaz Tekin, PTT Diyarbakır Başmüdürlüğü bünyesinde çalışanlarının işyerlerinde yaşadıkları sorunların içinden çıkılamaz, Posta Dağıtım ve Merkez Müdürlüklerinin ise personel yetersizliği nedeniyle çalışamaz duruma geldiğini dile getirdi. Tekin, geniş yüzölçümü ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Diyarbakır’da, kentleşmenin artmasına paralel olarak PTT’nin personel istihdam etmesi gerekirken kar hırsı yenik düşerek konuya kayıtsız kaldığını ifade etti. PTT yönetiminin personel eksikliği sorununu kabul etmediğini vurgulayan Tekin, “PTT’nin bu tutumu emekçileri ağır iç yükün altında bırakmış ve zaman zaman arkadaşlarımızın vatandaşlar ile karşı karşıya gelmelerine neden olmuştur. Artan iş yükünü yetiştiremeyen PTT emekçisi, her gün CİMER ve İNFo’danşikayet edilmekte, haklarında soruşturmalar açılmaktadır” dedi. 

‘TEBLİGAT KANUNUNA AYKIRI’

Günlük en az 60 tebligat ya da 80 kargo dağıtım zorunluluğunun Tebligat Kanunu’na aykırı olduğunu, bunun usulsüz tebligat dağıtımına neden olduğunu sözlerine ekleyen Tekin, “Hem de biz emekçilerin taşıyamayacağı miktarda kargo ile dağıtıma çıkmasına neden oluyor” diye konuştu.

Dağıtıma çıkacak evrak sayılarının fazlalığının Tebligat Kanunu’nda belirtilen uygun dağıtımın yapılmasını engellediğini belirten Tekin, dağıtıcıların her gün çok fazla gönderi ile dağıtıma çıkmasının hizmet kalitesini düşürmekle kalmadığını, dağıtıcıların hem idari hem de adli soruşturmalara maruz kalmasına eden olduğunu anlattı. 

‘CUMARTESİ GÜNLERİ DE ÇALIŞILMAYA BAŞLANDI’

Artan iş yükünü karşılayacak sayıda personelin çalıştırılması yerine PTT merkezlerinin öğlen araları açıldığını, dağıtımcıların cumartesi günleri çalışmaya başlandığını belirten Tekin, iş yükü altında ezilen çalışanların, disiplin cezası tehdidi, uyarı, baskı ve mobbinge maruz kaldığını söyledi. Çalışma koşulları nedeniyle Anayasa’nın “zorla çalıştırma ve angarya yasağının” ihlal edildiğini vurgulayan Tekin, “Dağıtıma çıkarılması gereken tebligat sayısının artırılması, gerekse adrese teslim edilmesi gereken kargonun ağırlığının artırılması hukuka aykırı olduğu gibi insan onuruna da aykırıdır” diye belirtti.

Tekin, bu uygulamalara imza atan kamu görevlilerinin açıkça suç işlediğini ve buna karşı yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını dile getirdi. 

Kaynak: MA

Editör: Haber Merkezi