ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) adına yapılan ortak açıklamada, “2014 Dihok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi.





Açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

ANHA'da yer alan habere göre, görüşmelerin başından beri arabulucu olanlara da teşekkür edilen ve taraflar adına yapılan ortak açıklamanın tam metni şöyle:

GÖRÜŞMELERİN TEMELİ YÖNETİM, ORTAKLIK, GÜVENLİK VE SAVUNMA

“Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile Kürt Ulusal Birliği Partileri heyetleri, 16 Haziran günü gerçekleştirdiği görüşmeyle Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla yürütülen diyalogların ilk aşamasını tamamladı. Heyetler bir ortak siyasi görüşe varmış ve 2014 Dihok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir. Kısa bir süre içerisinde yeni bir genel anlaşma imzalanacaktır.

‘KÜRT HALKININ MENFAATLERİNİ KORUMANIN TARİHİ ADIMI’

Her iki heyet Suriye’de Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapmış ve bu adım, daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur.

Her iki heyet bu adımı, başta IŞİD'e karşı tüm dünya adına yürüttükleri onurlu mücadelede canlarını feda eden Rojava şehitleri ve gazileri ile aileleri olmak üzere Suriyeli gençler uğruna atmıştır.

GÖRÜŞMELERDE İNİSİYATİF ALAN HERKESE TEŞEKKÜRLER

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdi ile ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki Danışmanı William Robak sponsorluğunda ulaştığımız bu anlaşma, Kürt birliğinin ilk tarihi adımı olmuştur. Suriye’de Kürt birliğinin sağlanması amacıyla üstlendiği inisiyatif için sayın Mazlum Ebdî ile Kürt birliğinin sağlanması için destek veren ve emek harcayan sayın Başkan Mesud Barzani ve Güney Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’ye teşekkür ediyoruz. Ayrıca Kürt birliğinin sağlanması ve tüm halk ve inançların haklarının garanti altına alındığı çok renkli ve demokratik bir Suriye için güçlü destek sunan ABD’ye teşekkür ederiz”. (HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi