DİYARBAKIRÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Rawest Araştırma Şirketi’nin, kayyum atanan 3 ilde bin 536 kişiyle görüşerek yaptığı araştırmaya katılan her 4 kişiden 3’ü kayyum atamasına karşı çıkıyor.


Rawest Araştırma Şirketi, İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasına ilişkin yaptığı saha araştırmasının sonucunu açıkladı. 26-30 Ağustos arasında, Diyarbakır, Mardin ve Van’da bin 536 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen saha araştırmasının sonuçlarına göre; belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atanması kararı hakkında fikir belirten her 4 kişiden 3’ü kayyum atama kararlarının yanlış olduğunu belirtiyor.


3 il geneli için hata payı 2.5, il bazlı sonuçlar için 3.5 ila 5 arasında verilen araştırmada, önceki oy oranları YSK verilerinden ve yurt içi oyları baz alınarak hesaplandı. Yine 24 Haziran seçim sonuçlarında HDP ile Cumhur İttifakı’nın oranları karşılaştırıldı.


Rawest Araştırma Şirketinin, internet sayfasında paylaştığı araştırma sonucunda şunlar belirtildi:


KAYYUMU YANLIŞ BULANLARIN ORANI ARTIYOR


“Şehirleşme ve gelir düzeyi arttıkça AK Partili seçmen içerisinde de kayyum atanmasını yanlış bulanların oranı artıyor.  Mardin’de Arap ve Van’da Türk seçmenin kayyum kararını doğru bulma oranı, bu şehirlerde AK Parti’ye oy vermiş olan Kürtlere göre daha yüksektir. Bu durum oy verdikleri partiler aynı olsa bile bölgedeki Türk ve Arap ile Kürt seçmeninin Kürt meselesine dair gelişmelerde duygusal ve politik reflekslerinin farklılaştığını gösteriyor.


HÜDAPAR seçmeni başta olmak üzere, HDP ve Cumhur İttifakı dışındaki partilere oy verenlerin kayyım atamalarına bakışı, AK Parti’den çok HDP seçmeni yönünde bir eğilim gösteriyor.


Kayyım atanan her üç şehirde de, kayyım atanmasını yanlış bulanların oranı HDP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerindeki oy seviyesine yakınlaşmıştır.” (Kaynak: MA)
Editör: Haber Merkezi