DİYARBAKIR - Eşbaşkanlık sistemi gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönem eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı ile 63 Belediye Meclis üyesi hakkında süren yargılamada, “reddi hakim” talebinde bulunan mahkeme ve talebi değerlendiren üst mahkeme usul hatalarına imza attı. 

MA'nın haberine göre; Diyarbakır'da yerine kayyım atanan önceki dönem eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı ile beraber 63 Belediye Meclis üyesine, "eşbaşkanlık sistemi”ni uyguladıkları gerekçesiyle “görevi usulsüzle üstlenme”, “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla Diyarbakır 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava görülmeye devam edildi. 

Davanın 2 Temmuz 2021’de görülen son duruşmasında hakim Zahit Çiftkuran’ın ifade sırası gelmemesine rağmen yerlerinde oturan sanıklardan Cihan Aydın, Zuhal Tekiner, Zeynep Çelik ve Adnan Akgül’ü ayakta beklemeye zorlaması tartışmaya yol açmış, avukatlar bunun üzerine hakimin yargılamayı adilane bir şekilde yürütemeyeceği ve tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle “reddi hakim” talebinde bulunmuştu.

USUL HATALARI YAPILDI

Bunun üzerine avukatlardan bir hafta içerisinde reddi hakim taleplerine ilişkin gerekçelerini sunmalarını beklemesi gereken mahkeme, gerekçeyi beklemeden ve talebe ilişkin görüşünü bildirmeden dosyayı Nöbeti 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 

Usul yönünden eksiklikler bulunan dosyayı inceleyen 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, vereceği kararda itiraz yolu açık tutulması gerekirken, yeni bir usul hatasına imza atarak itiraz yolu kapalı olmak üzere reddi hakim talebini reddetti. Avukat Resul Tamur, karara dair mahkemeye yazdığı itiraz dilekçesinde yapılan usul eksikliklerine tek tek dikkat çekip, ek karar alınması istedi. 

Bu talep doğrultusunda yeni bir karar vermesi gereken 13’üncü Ağır Ceza, talebi itiraz gibi algılayarak yine hatalı bir usul işlemine imza attı ve dosyayı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bu yapılırken Av. Tamur dışındaki reddi hakim talebinde bulunan diğer avukatlara herhangi bir tebligat yapılmadı. Av. Tamur bu işleme de itiraz etti.

Davanın bugün görülen duruşmasında ise, avukatlar ara süreçte yaşanan bu usul hatalarını mahkeme salonunda dile getirdi. Reddi hakim talebinde bulunulması nedeniyle dosyanın artık kendisinden çıktığını, itiraz ve taleplerin üst mahkemeye yapılması gerektiğini savunan hakim, 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin henüz reddi hakim talebine dair kararını vermemesi üzerine duruşmayı 17 Aralık tarihine ertelendi.

Editör: Haber Merkezi