TRABZON - Çevre sorunlarına eserleriyle dikkat çekmeye çalışan ressam Gökçe Erhan’ın evi, kültür balıkçılığı tesislerine karşı yapılacak basın açıklaması öncesi yandı. Kundaklamadan şüpheleniliyor.

Karadeniz’de çevre sorunlarına çizdiği tablolarla dikkat çeken ressam Gökçe Erhan’ın, Gökçesu Mahallesi’ndeki 2 katlı ve yöresel mimarili evinde, cumartesi akşamı belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevlerin kısa sürede sardığı evden son anda çıkan Erhan’ın ihbarıyla adrese itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesiyle yangının söndüğü ev kullanılmaz hale geldi. Yangında, Erhan’ın tabloları da yandı.

Deniz ekosistemine zarar verdiği iddiasıyla kültür balıkçılığı tesislerine karşı yapılacak açıklamanın çağrıcılarından olan Erhan'ın evinin açıklamaya saatler kala yanması “kundaklama” şüphesini artırdı. Yangının sebebi belirlenemezken, “kundaklama” şüphesiyle inceleme başlattı. 

Çamburnu Doğa Kültür Sanat Derneği, Sürmene Yeniçam Balıkçı Kooperatifi üyeleri ve bölge halkı, kültür balıkçılığı tesislerine karşı açıklama yaptı. Evinin yanmasına rağmen Erhan da açıklamaya katıldı. 

PROJEYE KARŞIYIZ

Burada konuşan Erhan, “Bu projeler, geçimini balıkçılıkla sağlayan aileleri son derece olumsuz etkileyecektir. Kültür balığı tesisi için düşünülen bölge, görüntü kirliği yaratacak ve genel estetiği bozarak yerel turizmi etkileyecektir. Kafeslerde kullanılacak yemler, doğal ortamdaki deniz balıklarının besin zincirinin bozulmasına neden olacaktır. Denizlerde yakalanan küçük balıklar, çiftliklerde yem olarak kullanılacağı için küçük deniz balıkları soyları tükenmekte olacak ve hamsi kültürü tehdit altına girecek. Bu projeye kesinlikle karşıyız. Çamburnu’na kimse kafes saplayamaz” ifadelerini kullandı.

‘GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ’

Evinin yandığını hatırlatan Erhan, “Biz atalarımızdan kalan aile evimizi kaybetmiş olsak da bu geri getirilebilir bir şey. Ben bir ressam olarak oradaki her ayrıntıyı aynı şekilde resmedebilirim. Yanan evimi tekrar ayağa kaldırabilirim ama denizi kaybettiğimizde bu geri döndürülemez” dedi.

( MA )

Editör: Haber Merkezi