ANKARA – Roboski İçin Adalet Girişimi’nin Roboski Katliamı'na ilişkin düzenlediği panelde cezasızlığın devlet politikası olduğu belirtilerek, adalet talebinde ısrar edileceği vurgulandı.

MA'nın haberine göre; Roboski İçin Adalet Girişimi, Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi’nde Roboski Katliamı'na ilişkin panel düzenledi. Panel'in moderatörlüğünü Tanju Gündüz Alp'ın yaptığı panel öncesi sinevizyon gösterimi gerçekleşti.Panele Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş,  HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve İnsan Hakları Derneği Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan katıldı.

Panelde söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Kaçınılmaz hata diye bir kavram icat ettiler. Roboski'de bombalamanın nasıl olduğuna dair bir silsile var ve devletin bütün kademeleri biliyordu. Emir komuta zinciri içerisinde bunun herkes biliyordu, kaçınılmaz hata kavramını icat ettiler” dedi

‘TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI KÜRTLERİ ÖLDÜRDÜ’

Roboski'de 19 çocuk 34 sivil insanın savaş uçaklarıyla bombalanmasının bilinçli olduğunu söyleyen Beştaş, “Orada bir çatışma yoktu orada insanların kaçakçılık yaptığını herkes biliyordu ve günlük gidip geliniyordu. 19 çocuk 34 kişi göz göre göre Türk savaş uçakları Kürtleri öldürdü. Korkunç tarafı bunu reddetmiyorlar buna ceza vermediler, ceza verseler Cumhur Başkanına kadar giderdi, genelkurmay, hava kuvvetleri herkes yargılanırdı. Bir evrakın eksik gitmesinden bu dava reddedilmezdi. Anayasa mahkemesi bu yazıyı yazdıktan sonra usulde olmadan adalet bakanından yazı alıyor. En kötü olasılıkla eksik belgesi olanları ayırır diğerleri devam eder. Malesef 100 yıldır devlet yaptığının yapmaya devam etti” şeklinde konuştu.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI DEVLET POLİTİKASIDIR’

Roboski davasının unutturulmaması ve dayanışmayı sürdürmek gerektiğini belirten Beştaş, “Bu dava bitecek bir dava değil. Katliam var, belgeler var, deliler var. Roboski meselesinde dayanışmayı devam ettirmek katliamı unutmamak ve herkesin sahip çıkması gereken bir katliamdır Roboski davasının cezasız bırakılması Uğur Kaymaz, Kemal Korkutun davasında farklı değildir. Cezasızlık politikası devlet politikasıdır” ifadelerini kullandı.

‘VURUN GİDİN’

Katliamların Kürtleri değersiz görme eğiliminden kaynaklandığını ifade eden HDP’li Gergerlioğlu da, “Roboski’de değersiz görme eğilimi var. Kürt halkını değersiz görme eğilimi var sadece Roboski’de  değil öncesinde de vardı. Bir takım itirazlar var, ama en sonunda Genelkurmay Başkanı evinden onay vermiş. Vurun gitsin, vurup gitmişler. Sonrası apaçık ortada hata diyorlar, mahsus bir kasıt yoktur diyorlar. Böyle diyorsunuz yargı süreçleri tamamen sonuçsuz bırakılıyor. Bir taraftan tazminat veriyorsun, Emine Erdoğan’ı gönderiyorsun hata varsa yapanda var, 10 yıldır hatayı yapan nerde. Değersiz oldukları için orada öldürüldüler. Gerekli önlemler alınabilirdi ama vur gitsin. Yargı süreçleri sonuçsuz kaldı” dedi.

‘ACILAR DİNMİŞ DEĞİL’

Acıların henüz geçmediğini ve duyarlılık gerektiğini ifade eden Gergerlioğlu, “Berat Albayrak Fetöcüler yaptı dedi, bulalım kim bunlar şu an tekrardan bir yargı süreci var ama halen bekliyor. Büyük bir duyarsızlık var kendi vicdanlarımızı sorgulamamız gerekiyor. Olay olduğu günden beri değişen çok bir şey yok. Duyarlı olan var ama duyarlılık gelişmesi gerekenler duyarlı olmadı. Ankara’nın dehlizlerinde yok etmeyeceğiz dediler ama maalesef kayboluyor. Acılar geçmiş değil köy halkı hala yeni yıla giremedik diyor biz hala 28 Aralık 2011 yılında kaldık diyorlar” diye belirtti.

Roboski katliamının istense çok rahat engellenebileceğini ifade eden Öztürk Türkdoğan ise, “Roboski katliamı önlenebilir miydi? Çok rahat önlenebilirdi sürekli olarak katliamların yaşandığı bir sürece girdik hiçbirimizin sağlığı açısından doğru değil, hepimiz travmalarla yaşıyoruz her hafta katliamların anmalarını yapıyoruz. Bu gün yine İstanbul Bahçelievler de bir katliam gerçekleştirmek istendi. onu da buradan kınıyorum devlet içerisindeki çetelerin varlığı ve bu kadar açık hareket etmesini kınıyorum” dedi.

‘DEVLETİN CEZASIZLIK POLİTİKASI DEVAM EDİYOR’

Türkiye’de bir cezasızlık politikası olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Roboski katliamında cenaze törenine katıldık. Olay yerine girmek istedik sınıra kısa bir mesafe kala skorsylerle taciz edildik, askerlerce oraya girmemiz engellendi. Yaralı kurtulan iki kişiyle görüştük ve bir rapor hazırladık o sorduğumuz sorular güncelliğini koruyor. Sorumluların kim olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Devletin cezasızlık politikası devam ediyor. Davanın reddedilmesi sadece bir belge eksikliğiyle yapılmaz ama yapıldı. Türkiye’de çok ciddi bir cezasızlık politikası var. Hukuksal süreç tekrar süreç tekrardan başladı sabırlı olmamız gereken bir süreç en sonun da nihayete varacak çünkü Kürt sorunuyla ilişkili ilerleyen bir süreç. Kürt sorunu çözülmediği için bu süreçten çıkamıyoruz” ifadelerinde bulundu.

‘BARIŞ ARAYIŞIMIZ DEVAM EDECEK’

Savaşların son bulması için Kürt sorunun çözülmesi gerektiğini ve barış arayışlarının son bulmayacağını vurgulayan Türkdoğan, “Roboski için adalet gelecek. Şuan da siyasi iktidar sadece Roboski değil sokağa çıkma yasağı ve son 40 yıldan yaşanan katliamlara ilişkin adım atmıyor. Eğer yeni bir iktidar kurulacaksa biz insan hakları savunucuları olarak adalet ve hukuk talebimiz her zaman vardır. Savaşın bitirilmesi için Kürt sorunun çözülmesi gerekiyor. Barış arayışımız devam edecektir, yeni bir sürecin oluşması için mücadele etmeye devam edeceğiz adaletin hakikatin yolu buradan geçiyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi