İSTANBUL - İstanbul'da tutuklanan 6 kişiden Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz’un, açlık grevleriyle ilgili verdiği röportaj tutuklama gerekçesi yapıldı.

İstanbul’da 26 Kasım'da yapılan ev baskınlarında aralarında Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz’un bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. 6 günlük gözaltı süresinden sonra Yavuz’un da aralarında olduğu 6 kişi “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 6 kişinin, siyasi parti faaliyetleri, yakınlarının cenaze törenlerine katılmaları ve valilik izniyle yapılan eylem ve etkinliklere katılması, tutuklama gerekçesi yapıldı. 

RÖPORTAJ VERMEK SUÇ 

Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz’a, 2014-2018 yılları arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Yöneticisi olduğu dönemde siyasi parti faaliyetleri soruldu. Yavuz’un HDP’de yöneticilik yaptığı dönem boyunca katıldığı eylem ve etkinlikler, parti çalışanlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven öncüllüğünde başlayan açlık grevleriyle ilgili verdiği röportajlar, suçlama konusu yapıldı. 

YEĞENİNİN CENAZESİNE KATILMASI SUÇ

Aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Alaettin Altıntaş’ın da Garzan Mezarlığından çıkarılarak Kilyos Mezarlığı’nda kaldırma defnedilen yeğeni Burhan Altıntaş’ın cenazesine katılmakla suçlandı. 

KARDEŞİNE NEDEN PARA GÖNDERDİN?

İş yerinde çalışanlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin dahi suç sayıldığı soruşturma kapsamında tutuklanan Nazım Adıgüzel’in, cezaevinde bulunan kardeşine gönderdiği para, “örgüt adına para toplama” olarak değerlendirildi. 

KOMŞULARI BARIŞTIRMAK SUÇ!

Tutuklanan Sedat Acay, aralarında alacak verecek yüzünden husumet olan komşularını barıştırdığı gerekçesiyle “KCK halk mahkemesi üyesi” olmakla suçlandı. 

HDK ÇALIŞMALARI SORULDU

Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDK çalışanı Mizgin Aksu ise HDK’de yaptığı çalışmalardan suçlandı. Aksu’ya HDK’nin ne zaman ve kimin talimatıyla kurulduğu sorulurken, 2019 yılında yapılan kadın konferansı ve genel kurulları için HDK yöneticileriyle yaptığı telefon konuşmaları suçlama konusu yapıldı.

GÜLMELERİ YASAKLANDI

Gözaltında oldukları süre içinde psikolojik baskıya maruz kaldıklarını söyleyen Aksu, kendi aralarında sohbet ettikleri sırada polisin sürekli “susun burası TEM şube başka bir yer değil” şeklinde sözlü tacizine uğradıklarını ifade etti. Aksu, polisin şarkı söylemlerine ve kendi aralarında gülüşmelerine de “yasak” diyerek müdahale ettiğini dile getirdi.

MA / Erdoğan Alayumat

Editör: Haber Merkezi