DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Rosa Kadın Derneği öncülüğünde, kadın katliamlarına karşın Dünya Kavşağı’dan Rojava Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.


JINNEWS'in haberine göre; Rosa Kadın Derneği öncülüğünde son günlerde katledilen kadınlara ilişkin Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Dünya Kavşağı’ndan Rojava Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Rosa Kadın Derneği üyeleri, Diyarbakır Kadın Platformu, (DAKP) , Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), ilçe belediye eşbaşkanları, HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri katıldı. “İtaat etmiyoruz”, “Yasayı uygula kadını yaşat”, “Kararıma irademe dokunma”, “Ölmek istemiyoruz” dövizleri taşınırken, kadınlar sık sık “İstanbul sözleşmesi yaşatır”, “Jin jiyan azadi”, “Biji berxwedana jinan”,  “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Direnen direne kazanacağız” ve “Katillerden hesabı kadınlar soracak” sloganlarını atarak çengi çaldı.


‘Öfkeliyiz’


Halaylarla ve sloganlarla başlayan eylem Dünya Kavşağı’ndan Rojava Parkı’na kadar yürüyüşle devam etti. Rojava Parkı’na sloganlarla gelen kadınlar parkta açıklama yaptı. Kadınlar adına basın metnini Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya okudu. Adalet, son zamanlarda katledilen tüm kadınların ismini sayarak, tüm kadınlar için yürüdüklerini söyledi. Adalet, “6284 sayılı kanunun, İstanbul Sözleşmesi ve CEDAW ile verdiğiniz taahhütleri uygulamak bir yana cezasızlık politikaları ve kadının kazanımlarına yönelik saldırılarınızla her bir cinayetin ortağısınız. Öfkeliyiz çünkü hukukunuz adalet üretmiyor. Öfkeliyiz çünkü faillerimiz bulmak yerine kazanımlarımıza göz dikiyorsunuz” dedi.


‘Kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz’


Parlamentoda yüzde 17 olan kadın temsiliyetine değinen Adalet, “81 il içerisinde resmi sonuçlara göre sadece 4 olan kadın belediye başkanı sayısı sizi rahatsız etmiyor, utandırmıyor. Demokratik bir yönetim kadının değişim ve dönüşüm iddiası ürkütüyor, korkutuyor sizi. Ülke demokrasisine kazandırdığımız eş başkanlık sisteminin yerel yönetimlerde idari işleyiş içerisinde uygulanmasını kriminalize ediyorsunuz. Halklarımızdan da kazanımlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” sözlerine yer verdi.


Adalet son olarak yüksek sesle haykırdıklarını ve kadın katliamlarının politik olduğunu kaydederek, “Ölmek istemiyoruz diyoruz. Biz kadınlar gücümüzü örgütlülüğümüzden ve kadın dayanışmasından alıyoruz. Mücadeleyi ve direnişi birlikte büyütmeye çağırıyoruz” dedi.



Kadınlar açıklamanın ardından 10 dakika oturma eylemi yaparak eylemi sonlandırdı.
Editör: Haber Merkezi