DİYARBAKIR - Kongresini gerçekleştiren Rosa Kadın Derneği, tüm saldırılara karşı örgütlü mücadeleyi sürdürecekleri vurgusunu yaptı.

Rosa Kadın Derneği, "Militarist ve cinsiyetçi ideolojinin yarattığı kadın kırımına karşı birleşik kadın mücadelesi ile özsavunmadayız" şiarıyla 1'inci Olağan Kongresi'ni Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde gerçekleştirdi.

"Dünya yerinden oynasın İstanbul Sözleşme'sinden vazgeçmiyoruz", "Deniz Poyraz Raperîna me ye", "Xweparastın dıde jıyîn" yazılı pankartların açıldığı kongreye, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Açar Başaran, Remziye Tosun, Pero Dündar, KESK Kadın Meclisi, Egitim Sen, TMMOB Diyarbakır İKK Kadın, ÖHD Kadın Komisyonu, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), DİSK 2 No’lu Şube, TÜM-BEL-SEN, Mezopotamya Göç İzleme Derneği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Diyarbakır Tabip Odası, Ekoloji Kadın Meclisi, Yeni Yaşam Derneği ve Barış Anneleri Meclisi temsilcileri katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kongrede "Şehit namirin" ve "Jin Jiyan azadi" sloganları atıldı. Kongrenin divan başkanlığına yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin seçildi. Daha sonra tutuklu Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ayla Akat'ın mesajı okundu. 

ÖRGÜTLÜ KADIN MÜCADELESİ

Kongrede söz alan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, katledilen Deniz Poyraz'ı anarak örgütlü kadın mücadelelerini tüm saldırılara rağmen sürdüreceklerini söyledi. 

'ERKEK EGEMENİ YERLE BİR EDECEĞİZ'

Kongrede konuşan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise erkek egemen iktidarın dünyanın dört yanında olduğu gibi Türkiye'de de tekçi, militarist sistemini dayattığına dikkati çekti. Kadın mücadelesi yürütenlerin dört duvar içine hapsedilse de kadınların mücadeleden vazgeçmediğini belirten Başaran, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Yargılanan kadınlar, yaptıkları savunmalarla erkek yargıyı da yargılayan yerde duruyorlar. Dört bir yandan saldırı altındayız ama bugün ortaya çıkan şey kadın mücadelesi geri adım attırılamıyor. Emek veren bütün arkadaşların emeğine sağlık, yeni arkadaşlara da başarılar diliyorum. Yolumuzda dikilen erkek ve erkek devlet var ama biz bunu yerle bir edeceğiz."

'GERİ ADIM ATMIYORUZ'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, kadın mücadelesi için mücadele verenleri saygıyla andı. Kadın mücadelesinin cezaevlerinden de yürütüldüğüne dikkati çeken Aydeniz, "Biz gözaltı tutuklama ve ölümlerle geri adım atmıyoruz. Rosa Kadın Derneği de bir çok saldırıya uğradı ama yine de mücadelesini sürdürüyor. İktidarın bütün saldırı politikalarını kadınlar üzerinden yürütülüyor ama kadınlar ölümlere, gözaltılara, eril zihniyeye geçit vermiyor, aksine büyük cevap veriyor. Kadının rengiyle kadınlar erkek sistemine izin vermiyor" diye belirtti.

YÖNETİM KURULU SEÇİLDİ

Konuşmalardan sonra derneğin faaliyet ve mali raporları okundu. Raporların ardından tek liste ile gidilen seçimde Rosa Kadın Derneği yönetim kuruluna Adalet Kaya, Ruken Ergüneş Özdemir, Elif Tirenç İpek Ulaş, Berfin Polat Atuğ ve Nevin Girasun seçildi.  (MA)

Editör: Haber Merkezi