ŞIRNAK-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Cudi'nin eteklerinde olan bir köyde bulunan kanyon doğal manzarası ve şelalesi ile görenleri kendine hayran bırakıyor.


JINNEWS'in haberine göre; Şırnak,Siirt kentleri ve Mardin ve Hakkari'nin bir bölümünü kapsayan Botan Bölgesinde dört bir yanı keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikler bulunuyor. Çatışmalar ve "Özel güvenlik bölgesi" kararlarıyla halktan çok askeriyenin yerleştirildiği Şırnak kenti de bu güzellikler ile dolu. Dört bir yanı Cudi, Gabar ve Besta ile çevrili dağların büyüsü ile kartpostalları aratmayan bir manzarası olan şehrin yüksekte bulunan tepe ve dağlarına uzun yıllardır çıkılmıyor. Dağları dışında şelaleleri ile de ünlenen kentte kanyonlar da bulunuyor.


Yıllardan beri var olan kanyon keşfedilmeyi bekliyor


Şırnak'ın Silopi ilçesinde Cudi Dağı'nın eteklerinde Yeniköy (Ğırabreşk) köyünde tahmini ne kadardır var olduğu bilinmeyen kanyon da bunlardan biri. Köy halkının "Ru"  adını verdiği kanyon köydeki yurttaşların tahminine göre yüzyıllardan beri kendisini koruyor. Cudi'nin eteklerinden başlayarak Silopi'ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Yeniköy'den geçen kanyonun ne kadarlık bir alanı kapsadığı bilinmiyor.


Hem şelalesi hem de doğal manzarası var


Uzun yıllar köylüler tarafından hem su hem de yiyecek anlamında kullanılan kanyon 90'lı yıllarda köyün baskılar yüzünden boşaltılması nedeniyle uzun süre yalnız başına bırakıldı. Köylülerin bir süreden sonra gelip yeniden yaşadığı köyle birlikte kanyonda farklı amaçlar için kullanılmaya başlandı. Derinliği ve Cudi dağına bakan manzarası ile görenleri kendine hayran bırakan kanyondan su çeken köylüler tarlalarını bu şekilde suluyor. Sondaj yoluyla çekilen su köyün su ihtiyacını büyük miktarda karşılıyor.


Operasyon ve baskılar yüzünden insanlar çok gidip gelemiyor!


Manzarasıyla büyüleyen kanyonda bir tane de şelale bulunuyor. Her operasyonda yolu panzer ve askerler tarafından kapanan köye geliş gidişlerde bu nedenle köydekilerle sınırlı kalıyor. Kanyonun daha çok değerlendirilmesi gerektiğini düşünen Yeniköy sakinleri ise, "Biz sadece su çekip gidip gezebiliyoruz. Ama çok daha farklı şekillerde kullanılabilir. Şelalesi, suyu, manzarası her şeyi var. Kış ayında doluyor yazında kuruyor ama yine de suyu işimize yarıyor" diye konuştu.


Kanyon nedir?


Yerküre üzerinde çökme veya tektonik hareketlerin bazen tek başlarına temel faktörler olarak, bazen ise çok uzun süreçlerde olmak üzere su ve hava akımlarının aşındırma etkilerinin temel veya yardımcı rolleri ile coğrafi yapı üzerinde oluşturdukları "yarık" görüntüsündeki "genç vadi" formlarıdır. Yayla veya ova formunda bulunan akarsuların, zaman içinde alt katmanlara doğru yaptığı aşındırma hareketi ile oluşabilen kanyonlar olabildiği gibi, yüksek tepe veya dağ formundan yeryüzüne çıkan kaynak sularının deniz seviyesine ulaşmak için yaptıkları akım hareketi esnasındaki zamana yayılan aşındırma hareketi de uzun zaman içerisinde kanyon oluşumuna sebebiyet verilmekte.
Editör: Haber Merkezi