ŞIRNAK - Kürt Dil Platformu’nun 21 Şubat’ta başlattığı anadil kampanyasına sahip çıkma çağrısında bulunan Mezopotamya Yazarlar Derneği Şırnak Temsilcisi Bahadin Rubar, “Ailenizi, çevrenizi bu kampanyayı imzalamaya teşvik edin” dedi.

Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi talebiyle Kürt Dil ve Kültür Ağı (Tora Ziman û Çanda Kurdî) ile bünyesinde 9 siyasi partinin bulunduğu Kürt Dil Platformu'nun oluşturduğu 21 Şubat Dil Komisyonu tarafından 21 Şubat’ta başlatılan imza kampanyası birçok kentte sürüyor. Kampanya çalışmaları ile ilgili konuşan Mezopotamya Yazarlar Derneği Şırnak Temsilcisi Yazar Bahadin Rubar, şimdiye kadar 25 binden fazla imza topladıklarını aktararak, hedeflerinin bir milyon olduğunu bu nedenle sayının az olduğunu belirtti. 

KAMPANYAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI 

Rubar, "21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde Kürt Dil Platformu tarafından Kürtçenin hayatın her alanında resmileşmesi ve serbestçe konuşulması için bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyaya birçok dil bilimci ve Kürt yazar destek verdi. Bu kampanyayı medya ağı üzerinden başlattık. 21 Şubat’tan bu yana 25 bin imzaya ulaştık. Birçok yerde de bu imzalar yüz yüze görüşülerek toplandı. Ama ne yazık ki milyonlarca Kürt için 25 bin imza çok az. Bundan kaynaklı Kürt dernekleri olarak bütün halkımıza şu çağrıyı yapıyoruz; kampanyaya sahip çıkın. Bu kampanyaya sahip çıkmak Kürt diline sahip çıkmaktır. Ailenizi, çevrenizi bu kampanyayı imzalamaya teşvik edin” dedi. 

MİLYONLARA ULAŞILMALI 

Her Kürdün kendi anadilini öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Rubar, "Kürtçe bizlerin ve çocuklarımızın geleceği ve aynı zamanda kültür ve tarihimizin geleceğidir. Dilimizin kesinlikle ulusal düzeyde konuşmasını sağlamalı ve Kürtçeyi birkaç kelimeden oluşan bir dil olarak görmemeliyiz. Kürtçe kadim bir dildir. Aryen dil grubunda yer alan ve Neolotik toplumdan günümüze ulaşan bir dildir. Kürtçeyi resmi bir dil yaparak bu kanayan yara iyileştirilmelidir” ifadelerini kullandı.  

Hedeflerinin kampanyayı milyonlara ulaştırmak olduğunu vurgulayan Rubar, şöyle dedi: "Şüphesiz bizim amacımız milyonlarca imza toplamaktır. Kürtçe sadece platformunun sorunu değil, Kürdüm diyen her bireyin sorunudur. Burada siyasi görüş, ideoloji ve inanç fark etmiyor. ‘Kürdüm diyen’ herkesin bu kampanyaya destek vermesi gerekiyor. Bundan dolayı her bir Kürt bireyin kendini bir Kürt dili aktivisti olarak görüp, Kürtçenin resmi bir dil olması için çaba göstermesi elzemdir." 

Editör: Haber Merkezi