RUSYA-Ö-G; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını kontrol etmek için bu bölgeyi koparmak ve orada Basra Körfezi'ndeki ülkelerin katılımıyla devlet kurmak istediğini ileri sürdü.


Paris Barış Forumu'nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'nin doğusundaki petrol yataklarını kontrol etmek adına Kürtlere sözde devlet kurmak isteğini ileri sürdü. Sputnik’in geçtiği habere göre, Lavrov, "ABD, Fırat'ın doğu kıyısında bir sözde devlet kurmak için her şeyi yapıyor ve Suriye'nin bu bölümünü koparma ve oradaki petrol yataklarını kontrol altına alma amacıyla orada Demokratik Suriye Güçleri (DSG), YPG ve diğer Kürt güçler eliyle bir yerel yönetim kurulması için Körfez ülkelerinden büyük yatırımlar yapmalarını talep ediyor" dedi.


Bu arada Lavrov, Rusya'nın Suriye hükümetiyle birlikte, sığınmacıların dönmesi ve ülkenin normal yaşama yeniden geçmesi amacıyla ülkenin yeniden inşası için gerekli koşulları sağlamaya çalıştığını ve tüm tarafları buna davet ettiğini ve ABD'nin müttefiklerinin yeniden inşa çalışmalarına yatırım yapmalarını yasakladığını savundu.


Lavrov, Washington yönetiminin yeniden inşa çalışmalarına kesinlikle karşı çıktığını ve NATO, AB ve bölgedeki müttefiklerinin Suriye hükümetinin kontrol ettiği bölgelerdeki yeniden inşa projelerine yatırım yapmaların8ı yasakladığını söyledi.


Lavrov, Şam yönetimi ile Kürtler arasında diyalog kurulması ve Kürtlerin bu diyalogda tutarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: MA
Editör: Haber Merkezi