RUSYA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, imzalandığı dönemde ‘Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı’ olarak nitelendirilmişti.



Rusya Dışişleri Bakanlığı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile imzaladıkları Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiği açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerini imha edilmesini içeren anlaşma, Amerikan tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir” denildi. Sputnik'teki habere göre, açıklamada söz konusu anlaşmanın 8 Aralık 1987’de Washington’da imzalandığı hatırlatması da yapıldı.

Anlaşmanın sona ermesi, ABD’nin Rusya’yı söz konusu anlaşmayla yasaklanan tipten yeni bir füze geliştirmekle suçlayıp INF’den çekilmesini izliyor. Nitekim suçlamaları reddeden Rusya da ABD’yi takiben anlaşmayı askıya almıştı.

INF, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu.

START DA SONA ERERSE NE OLACAK?

INF, Rusya ile ABD’nin nükleer silahlarını sınırlandırmalarını içeren iki önemli anlaşmadan birisiydi. INF’nin yenilenmeyip geçerliliğini kaybetmesi sonrası yürürlükte kalan tek anlaşma, Yeni START.

Ancak her iki tarafın da konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutmalarını öngören Yeni START anlaşmasının geçerlilik süresi de 2021’de dolacak.

İLGİLİ HABER



ABD, Rusya ile imzalanan INF nükleer silah anlaşmadan çekiliyor



ABD, Rusya ile imzalanan INF nükleer silah anlaşmadan çekiliyor

INF Anlaşması, nükleer başlık takılan füzelerin 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutulmasını sağlamıştı.





INF’nin süresinin dolmasının hemen öncesinde Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Yeni START anlaşmasının devam etmesi hususundaki anlaşmazlıkların da çözülmemesi hâlinde ortada nükleer silahların sınırlandırılmasına ilişkin hiçbir anlaşma kalmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Bunun yanında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, ABD’nin müzakereleri ertelemeyi sürdürmesi hâlinde, ülkesinin Yeni START anlaşmasından çekilmeye hazır olduğunu söylemişti. Ayrıca, “ABD’nin istediği uluslararası silah kontrolü mekanizmalarını darmadağın etmekse bizi küresel bir felaket bekliyor olabilir” uyarısında bulunmuştu.

INF, imzalandığı dönemde ‘Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı’ olarak nitelendirilmişti.

INF, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu. ( Kaynak: Artı Gerçek )

Editör: Haber Merkezi