• DOLAR 32,60 %0.38
  • EURO 34,82 %0.22
  • ALTIN 2.487,92 %0.14
  • BİST100 9.465 %-0.63
  • BITCOIN 65.234 %3.38
  • ETHERIUM 3.100 %2.04
26°

Rusya, Suriyeli Kürtlerin ittifakı için devreye girdi

    ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Putin'in Özel Temsilcisi, anayasa komitesi görüşmeleri öncesinde Kürt partilerinin ortak hareket etmesi amacıyla Erbil'de, Suriye Kürt Ulusal Konseyi yetkilileri ile görüştü.   Rusya, Suriyeli Kürt gruplar arasında siyasi ittifakın sağlanması amacıyla diplomatik bir çalışma başlattı.

Yayınlanma
7 Gösterim



 

 

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Putin'in Özel Temsilcisi, anayasa komitesi görüşmeleri öncesinde Kürt partilerinin ortak hareket etmesi amacıyla Erbil'de, Suriye Kürt Ulusal Konseyi yetkilileri ile görüştü.





 




Rusya, Suriyeli Kürt gruplar arasında siyasi ittifakın sağlanması amacıyla diplomatik bir çalışma başlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, 2 gündür Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de hükümet ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştiriyor.

Kuzey Suriye'de örgütlü siyasi bir yapı olan ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yakınlığı ile bilinen ENKS, Suriye Demokratik Güçleri ile siyasi çekişmeler yaşamış ve bazı üyeleri Kuzey Suriye'de tutuklanmıştı.

Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye harekatının ardından Suriye Demokratik Güçleri, ENKS'ye ve Suriye'deki diğer Kürt gruplara ulusal birlik çağrısında bulunmuş ve hem iyi niyet adımı olarak hem de yapılan görüşmelerin ardından ENKS'li tutuklular serbest bırakılmıştı. Yine Kürtler arası ittifakın sağlanması için görüşmeler başlatılmıştı.

Son olarak Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani de ENKS ile görüşmelerinin devam ettiğini ve siyasi ittifakın, Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin teşviki ve Türkiye ile bağlantıları olan ENKS içindeki bazı şahışların baskıdan kaçınması ile mümkün olabileceğini söylemişti.

'KOBANE'DEKİ DURUMU ELE ALACAĞIZ'

Kürt ittifakı amaçlı süreç böyle ilerlerken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov da devreye girdi. Dün Erbil’e giden Bogdanov bugün, ENKS Dışilişkiler Komitesi ile görüştü. ENKS heyetinde Dışişleri Ofisi Başkanı Kamuran Haco, Dış İlişkiler Komitesi üyeleri İbrahim Bro, İsmail Hesaf ve Tahir Stuk yer aldı.

Rûdaw'a konuşan Kamuran Haco, “Görüşmenin ana konusu Suriye krizi olacak. Yine Kürtlerin kendi içerisindeki görüşmelerini ele alacağız. Kürtlerin birliğine verdiğimiz önemi Moskova’da da dile getirmiştik. Yine Kobane’deki durumu da görüşeceğiz” dedi.

ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi İbrahim Bro da, Suriye hükümeti ile ENKS’nin de içinde bulunduğu muhalefet arasında Birleşmiş Milletler’in gözetiminde Cenevre’de görüşmelerin sürdüğünü hatırlattı. Bro, “Öte yandan Rusya’nın da Kürtlerin kendi içerisinde bir olmalarını ve ortak bir tavra sahip olmalarını istediğini biliyoruz. Bu görüşme de Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine bu konuları ele almak üzere gerçekleştirilecek” diye konuştu.

BOGDANOV: KÜRTLERİN ORTAK BİR TAVRI OLMALI

Rûdaw'a konuşan Mikhail Bogdanov ise, Suriye’de tüm etnik ve dini farklılıkların bir arada barış içerisinde yaşamalarını istediklerini söyledi. Suriye’deki sorunların gerçek çözümünü ve Suriyelilerin kendi içerisindeki diyaloglarını desteklediklerini belirten Bogdanov, “Her zaman söylüyoruz, Kürtler ortak bir tavra sahip olmalı ve realist olmalı ki diğer taraflarla ciddi bir diyalog geliştirebilsinler. Biz bunun için baskı yapmıyoruz, dayatmada bulunmuyoruz. Bu Rusya’nın çözüm yaklaşımı değil. Suriye halkının dostu olarak öneri ve nasihatlarda bulunuyoruz” diye konuştu.

Mikhail Bogdanov, Kürdistan Bölgesi eski Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile de ayrı ayrı görüşmüştü. (ARTI GERÇEK)



 
Editör: Haber Merkezi
Yorumlar