HABER MERKEZİ- Rusya'da polisin, tutuklu muhalif Aleksey Navalny'ın serbest bırakılması talebiyle protestolara katılan 2 bin 737 göstericiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Rusya’da tutuklu muhalif Aleksey Navalny'ın serbest bırakılması talebiyle ülke çapında başlayan protestolar bugün de sürdü. OVD-Info protesto izleme grubu, emniyet güçlerinin ülkenin yaklaşık 50 şehrinde düzenlenen protestolarda 681'i Moskova'da olmak üzere 2 bin 737'den fazla kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Protestolar, Sibirya ve Rusya'nın uzak doğusundan St Petersberg'e ve başkent Moskova'ya kadar birçok Rus şehrinde gerçekleşiyor. Ancak göstericiler özellikle başkent Moskova'da polisin aldığı 'olağanüstü' tedbirler nedeniyle katılımın öncekilere oranla daha az olduğunu belirtti.

Moskova'da tutuklananlar arasında Navalny'ın eşi Yuliya Navalny'nın da olduğu söylendi.

PROTESTOLA NASIL BAŞLADI?

Kremlin muhalifi 44 yaşındaki Navalny, sinir gazı Noviçok ile zehirlendiğinin belirlenmesinin ardından 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilmişti. Muhalif, beş ay tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alındı, 18 Ocak’ta ise tutuklandı.

Navalny yanlıları da ülke çapında protesto gösterileri yapılması çağrısında bulundu. Bunun üzerine 23 Ocak’ta düzenlenen protestolarda yaklaşık 4 bin kişi gözaltına alındı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi