ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sadece Ağustos ayında 49 kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.









Kadın cinayetlerine karşı en yoğun tepkinin yaşandığı Ağustos ayında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı göre 49 kadın erkekler tarafından katledildi.



Cinayetlerin çoğunda faillerin, kadınların en yakınındaki erkekler olduğunun belirtildiği raporda, cinsel şiddet ve çocuk istismarının da devam ettiği belirtildi.



Her ay hazırladıkları raporlarda kadın düşmanı söylem ve uygulamaların toplumsal cinsiyet eşitsizliğini artırdığını ve bunun da kadın cinayetlerini etkilediğini belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, siyasi iktidar tarafından dillendirilen 'idam' taleplerine karşı olduklarını, kadın cinayetlerinin ancak mevcut yasalar ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ile durdurulacağını belirtti.



Geçtiğimiz Ağustos ayında işlenen 49 kadın kadın cinayetinin 7’sinin şüpheli ölüm olarak kaydedildiğinin belirtildiği raporda, 8 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemezken, 3 kadının ekonomik bahaneyle, 10 kadının boşanmak, ayrılmak ve arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldüğü tespit edildi.



Erkekler tarafından öldürülen 49 kadının isimleri:



KADINLARI KİMLER NASIL ÖLDÜRÜYOR?



Raporda, Ağustos ayında öldürülen 49 kadının, 14’ünün evli olduğu erkek, 8’inin tanıdık ya da akraba, 7’sinin birlikte olduğu erkek, 3’ünün eskiden birlikte olduğu ve ayrıldığı erkek, 2’sinin babası, 2’sinin eskiden evli olduğu ve boşandığı erkek, 2’sinin kardeşi, 3’ünüm oğlu ve üvey oğlu tarafından öldürüldüğü belirtildi.



Kadınların 25’i ateşli silahlarla, 12’si kesici aletle, 3’ü düşerek, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek, 1’i ilaçla ve 1’i de sert bir cisimle vurularak öldürüldüğü tespit edilirken 4 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.



KADINLAR ÇOĞUNLUKLA EVLERİNDE ÖLDÜRÜLÜYOR



Kadınların 26’sı en güvenlikli yer olarak bilinen evlerinde öldürülürken, 2’si yolda, 2’si hastanede, 1’i işyerinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında, 1’i parkta, 1’i arabada ve 6’sı sokak ortasında öldürüldü. Öldürülen kadınların 1’i baraj gölünde ve 1’i de arazide cansız bedenleri bulundu. 6 kadının ise nerede öldürüldüğü bile tespit edilemedi.



İllere göre Ağustos ayının kadın cinayetleri verileri:



HAKLARINDA KORUMA KARARI OLUP OLMADIĞI DAHİ BİLİNMİYOR



Ağustos ayında öldürülen kadınların 34’ünün  koruma kararının olup olmadığı bilinmezken, 13 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmuyor. Sadece bu ay 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi'ne dair kanunun etkin bir şekilde kullanılmasıyla bir çok kadının hayatta olacağına vurgu yapılan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporunda, öldürülen kadınların 13‘ünün çocuğu olduğu da belirtildi.



(HABER MERKEZİ)





Editör: Haber Merkezi