EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT)/ HAK GASPI

Emeklilik hakkı sosyal/hukuk devletlerin hepsinde belli süre için  verilen emek karşılığında sonra ki yaşamlarını daha rahat sürdürmeleri için kazanılmış haklardandır. .Jandarma devlet anlayışı ile sosyal devlet anlayışını ayıran çizgilerde biride budur

1982 Anayasası (diğer tartışamaları bir kenara bırakarak)  2. maddesi; “...laik ve sosyal bir hukuk devletidir” hükmünü koymuş.Bu Anayasal hüküm zaman zaman hükümetler tarafından çıkarılan yasalarla kullanılması imkansız hale getiriliyor.

Anayasaya ve genel hükümlere aykırı düzenlemeler olabilir mi ? demiyelim bir göz atalım 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı yasa ile ilk defa yayınlandığı tarihten geriye doğru işleyen bir yasa olmuştur.Anayasa mahkemesi daha sonra  kademeli emeklilik maddesini iptal etti.2002 yılında yeniden çıkan yasa bu sefer Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmedi.Değişen neydi sorusunun cevabını hukuk içinde bulmak ta ciddi analmada zorlanıyoruz.

Bu yasalarla neler değiştirildi emeklilikte tablo halinde



4447 ve 5510 sayılı yasalar  sonucunda  emeklilik için mezarda olunur demek hiç de zor değil.

Bu  düzenlemenin yarattığı mağdur sayısı 1 milyonu aşıyor.Bir aileyi ortalama 4 kişiden sayarsak 4 milyon kişi etkileniyor bu da ciddi bir toplumsal kesimi oluşturmaktadır.Bu kadar büyük bir kesim zaman zaman sesini duyurmaya çalışıyor.Bunun sonucun da 24 Haziran seçim sürecinde meclisde şu anda grubu bulunan 4 parti sorunu çözeceğine dair vaatleri olmuştu.CHP_HDP_MHP ve İP  meclis aritmetiğine baktığımızda 4 partinin sayısal çoğunluğu yasa çıkarmak için yetiyordu.

Ancak mecliste verilen kanun tekliflerinde toplumsal bir sorun haline gelen EYT de ortaklaşma sağalanamadı

Ancak 24 Ekim tarihinde mecliste yaşananlar önemlidir  4 partinin  kabul oyu vermesiyle önce kabul edildi.Sadeece AKP red oyu kullanmıştı.Ancak MHP daha sonra kararını değiştirince önerge red edildi.O gün mağduriyetlerin giderilmesi için ortaya çıkan  imkan heba edildi.EYT lilerin Unutmaması gereken bir durumdur.

Yeni bir seçim süreci yaşanırken EYT liler aşağıdaki hatalara düşmeden mücadele ederse kazanma şansı yüksek olur.

  • SSK’lı, Bağ-kur’lu ve Emekli Sandığı mensubu olarak ayrım yapılmadan mücadele edilmeli.Klasik böl paraçala yönet mantığına yine kazandıracak uygulamalara düşülmemeli.

  • Siyasi tercihleri noktasında katı davranmayıp sorunun çözümünden ve çözümsüzlüğünden yana olanları ayırt edilip 31 Mart öncesi hak gasbını ortadan kaldırmaya niyetli olmayanları bu sefer siyasetten emekli etme kararlılığı gösterilmeli.


EYT liler çok net söylüyor ayrımcılık değil gasp edilen hakkımızın iade edilmesini istiyoruz.Mecliste karar alma durumunda olanlar kendiniz için istediğinizin hiç olmazsa bir kısmını bu mağdurlar için de isteyin.
Editör: Haber Merkezi