KHK REJİMİ/İHRAÇ/SEÇİM

15 Temmuz Türkiye tarihinde anlaşılması güç ve araştırlması gereken darbe girişiminden sonra bütün muhalif kesimler kamudan ihraç edilmiş,devletin yeniden dizaynı için bir lutüf olarak görülmüştür.kısa süreli olması gereken OHAL karararı uygulamları ile  amacı ve çerçevesi dışında yaşamamızı kalıcı olarak yeniden düzenlemeye yönelik olmuştur.

Bir çok insan bu seçim yerel yönetimler seçimidir merkezi hülkümet uygulamaları bunların dışında düşünülmeli diyebilir ancak  ortaya çıkan tablo yereller de etkilediği kesimler ile birlikte ele alındığında durum  bunun tam tersi olduğunu bize göstermektedir.KHK rejim dönemin de uygulmalardan bazı rakamları sıralarsak ;

Kamudan ihraç  :126 000

Kapatılan dernek :1607

Kapatılan Vakıf   :168

Kayum atanan belediye sayısı :99

Gözaltı ile tutuklamalar yüz binleri aşmış

Bunlar dışında sağlıklı verilerine ulaşamadığımız hizmet alımı emekçilerinden ihraç edilenler ile bu  rejim korkusuyla işlerine son verilen özel sektör çalışanları ve kapatılan kurumlardan dolayı işsiz kalan emekçiler rakamlara  dahil değildir.

Bir çok yerleşim merkezin de OHAL/KHK rejim mağdurları  ve etkilenen kesimler toplumsal yaşam da ciddi bir kategoriyi  oluşturmaktadır.

Yukarıdaki rakamlar aile ve eş dost çevresiyle çarpıldığında ise çok daha büyük bir gücü ve yaşananların toplumsal boyutunu ortaya koymaktadır.

Bu kesimlerin ortak refleks göstermeleri bir çok bölgede seçimin sonuçlarını değiştirebilecek potansiyeli barındırmaktadır.

Şu soru akla gelebilir bu potansiyel 16 nisan ve 24 haziran da yok muydu?  bu tablo hem vardı,hem de yoktu .Şöyle sayısal veriler duruyordu ancak mücadele azmi ile değiştirme düşüncesi daha düşüktü.OHAL rejimi muhalefeti tamamen sindirmiş ,topluma öğrenilmiş çaresizlik ile ölü taklidi yapmayı zihinlere yerleştirmişti... mücadele inancı ile dönüştürme azmi kırılmıştı.Son zamanlarda ortaya çıkan duruşlar toplumsal mücadele de öncü olunarak değiştirme azmini tekrar güçlendiriyor.

Önclülk yapabilecek muhalefetin  bir kesimi üzerinde 12 Eylül ü aşan uygulamalar baskı gözaltı ve tutuklamamlar  yanında muhalefeti derinlemesine ve kazanma ekseninde örgütlendirilememiş   güncel tepkilerlerle süreç cılız karşılanmış.  Bunun dışında bir kısım muhalefet de  iktidarın yedeğine düşen pratikler sergilemiş mücadele azmini iyice daralmıştır bunu aşmanın yeri bir yolu da yerelde biriken öfke yi doğru mücadeleye kanalize etmek yerel seçimlerde   yerel demokrasinin geliştirilmesi için  tüm toplumsal kesimlerin aktif katılımı sağlayarak  ülkeye demokrasinin geliştirilmesin de büyük fırsatlar ortaya çıkarabilir.

Onun için yerellerde bu kadar mağdurun olduğu gerçeğinden hareketle ,bu tablonun sorumlularına karşı gösterilecek refleks ülkenin demokratik geleceği açısından önemli olacaktır.

Gelişen yerel demokrasi ülkenin anti demokratik iktidar yönetimini zorlayarak tabandan gelen demokrasi istemi ve  direnci ülke yönetiminin demokratik dönüşümünde basınç oluşturacağından bu atmosferin bozulmasına katkı sağlayacaktır.

Bu kadar ihraçların yanında kapatılan basın yayın dernek ve vakıfların ilişki de olduğu katkı sağladığı kesimler i hesaba katarsak sorunun doğru izahı ve doğru iletişim  kurulduğunda çok daha rahat sonuç alacaktır.

KHK rejiminin sonlandırılmasında sonuçlarının ortadan kaldırılmasın da bir başlangıç olması gereken bu seçim de mağdur edilen tüm kesimler beka konusunda bir kararlaşma yaşamak zorundadır.ya kendi bekası için taraf olup kazanacak veya öğretilmiş çaresizlik içinde kalıp başkasının bekasına katkı sağlamış olacaktır.

Bir tek benimle olmaz denilip senden/benden başlayıp en yakınlara yayılmazsa  bu etki/tepki doğru temelde geliştirilmezse ileride artık geri döndürülemez  bir aşamaya geçilecektir.

Çin de kelebeğin kanat çırpması Ankarada fırtınaya sebep olacak teorisnin doğruluğunu ve kazanma inancını mağdurlar ile bunların ilişkili olduğu bütün kesimler için taraf olma saf tutma/geliştirme dönemi olmalıdır. iş bittikten sonra  bir başka bahara umut ertelemek bu dönem için alınacak bir kazandıracak bir davranış olamayacaktır.

Çok basit sen iknaysan 1 kişiyi ikna et  o da başka 1 ni ikna  edince sandıklar umudun dönüşümün bahar bahçesi olarak açılacaktır.

 

 

Sadrettin KAYA *

Sendikacı/Eğitimci

 

*,7 YIL Eğiitm k.maraş şube bşkn.3 yıl Eiğitim sen Mrkz.denetleme kur. 6 yıl KESK mrk.denetleme kur. DTK daimimeclis üyesi Eğitim sen D.Bakır şb.sek.ÖV Der kurucu yöneticisi .....

 

Sonraki yazı beyannameler üzerinden alınabilecek tutumlarla ilgili olacaktır.
Editör: Haber Merkezi