ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Sahillerin yarısı yok olacak İtalya Ispra’daki Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, son 30 yılda sahillerin nasıl değiştiğini izlemek için uydu görüntülerini kullandılar ve küresel ısınmanın gelecekte kumsalları nasıl etkileyebileceğinin modellemesini yaptılar.

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışma, sahillerin kaybolma oranının, 2100 yılına kadar küresel sıcaklıkların ne kadar artış göstereceği ile paralel ilerlediğini ortaya koydu. Daha yüksek sıcaklık artışları, daha fazla deniz seviyesinin yükselmesi ve bazı bölgelerde daha şiddetli fırtınalar anlamına geliyor ve bu da daha fazla plajın dalgalar nedeniyle yok olmasına neden olabilir. Araştırmacılar, bazı ülkelerin diğerlerinden daha fazla etkileneceğini belirtiyorlar.





Batı Afrika’daki Gambiya ve Gine-Bissau sahilleri, yüzde 60’ından fazlasını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Pakistan, İngiliz Kanalı’ndaki Jersey adası ve Komor adaları için tahminler de benzer şekilde. Avustralya’nın 11 bin 400 kilometrelik sahil şeridi de büyük risk altında. Araştırmaya göre ABD, Kanada, Meksika, Çin, Rusya, Arjantin ve Şili de binlerce kilometrelik sahil kaybedilecek.

( Yeni Yaşam Gazetesi )
Editör: Haber Merkezi