Bugün, toplumcu gerçekçi şiirin unutulmaz isimlerinden Adnan Yücel'in aramızdan ayrılışının 16. yıl dönümü.




Toplumcu gerçekçi şiirin unutulmaz isimlerinden Adnan Yücel aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu ama yazdığı şiirlerle hâlâ aramızda... 12 Eylül karanlığında yazdığı şiirler sanki bugün yazılmış, bugünleri anlatır gibi... Baskının ve zorbalığın kutsandığı o günlerden bugünlere “bitmedi daha sürüyor o kavga ve sürecek yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!” diye seslenmeye devam ediyor.

Halkın içinde filizlenen şiirler yazdı yaşamı boyunca. Şiirlerinde Anadolu ve Mezopotamya’nın halk söylencelerine yer verdi. Ustası Hasan Hüseyin Korkmazgil’den aldığı bayrakla... Onun içindir ki şiirinde halkın olaylara bakışı, yorumlayışı, mücadelesi ve şiirsel söylemleri, sınıfsal bir özle yer aldı. “Kelimelerin kudreti, halktan gelmektedir.” sözü bu durumu açıklamaya yeter de artar bile... Adnan Yücel, bunun için “Saraylar saltanatlar çöker Kan susar bir gün Zulüm biter. Menekşeler de açılır üstümüzde leylaklar da güler. Bugünlerden geriye, Bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar için direnenler...” dedi şiirlerinde.

Adnan Yücel şiir yaşamı boyunca yerel kültürden beslenmiş, ama yerelin içinde kalmayarak yereli ulusala, ulusalı evrensele dönüştürdü. Halk kültürü içindeki sosyalist ve demokratik unsurları bulup onu estetize etti. Türkiye şiirindeki başarısıysa bu konudaki ustalığında yatmakta.

Bugün usta şairin 16. ölüm yıl dönümü... Adnan Yücel yarınlar için direnen şairler kuşağındandı. O günlerden geriye direnenler kaldı. Usta şairden esinlenerek yazıyı şöyle bitirebiliriz: Bir gün gelecek, saltanatlar çökecek, kan susacak, zulüm bitecektir. kaynak Evrensel
Editör: Haber Merkezi