HABER MERKEZ- Linz’de açtığı sergide Erdoğan’ı tasvir ettiği için belediye başkanı tarafından eseri sansürlenen ressam Ali Zülfikar, durumu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, belediye başkanının özrünü yeterli bularak herhangi bir yaptırım uygulamadı

Avusturya’nın başkenti Linz’de iki yıl önce sergi açan ressam Ali Zülfikar, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tasvir ettiği “Made in Turkey” eserinin Linz Belediye Başkanı Hans Georg Faust tarafından sansürlenmesini mahkemeye taşımıştı. Belediye başkanının esere sansür uyguladığını belirten Zülfikar, sergi sürecinde tehditler almış ve tablosunu ters çevirmek zorunda kalmıştı. Yeni Özgür Politika’nın haberine göre; Ali Zülfikar, anayasanın temel maddelerini ihlal eden belediye başkanının görevini kötüye kullandığını belirterek, “kamuoyu önünde sansür nedeniyle özür dilemelidir” açıklamasında bulundu

Özrü yeterli bulundu

Koblenz İdare Mahkemesi, Ali Zülfikar’ın davasında kararını verdi. Linz Belediye Başkanı Hans Georg Faust’un “Güvenlik ve sanat özgürlüğü arasındaki dengenin yanlış olduğunu itiraf etmeliyim. Erdoğan’ın destekçileri ve muhaliflerinin Linz’de karşı karşıya gelme riskini de abarttım” diyerek, sanatçıdan özür dilemesini yeterli buldu. Ali Zülfikar yaptığı açıklamada, davanın sanat ve yaratım özgürlüğüne karşı sansür davası olduğunu belirterek, “Mahkeme sansürü belgelemiş, buna rağmen belediye başkanını korumuştur. Bu Almanya gibi demokratik bir ülke için skandaldır” dedi.

‘Bu leke onlara yeter’

Belediye Başkanı Faust’un Erdoğan taraftarının korkusu yüzünden eserini sansürlediğini belirten Zülfikar, “Bu yüzden bu davayı açtım. Asıl skandal karar, Koblenz mahkemesinin tavrında yatıyor. Sansür yargı tarafından belgelenmiş, Belediye Başkanı mahkeme tarafından yasal olarak korunmuş ve Almanya gibi demokratik bir ülke adına ‘skandal’ bir karara daha imza atılmıştır. Ben, yaşadığım bu olayların dökümanından oluşan eserlerle cevap vereceğim. Bu leke onlara yeter” diye belirtti.

Sergi açılmadan sansürlendi

Zülfikar açıklamasında, eserinin Türkiye Mainz Konsolosluğu tarafından da sansürlenmesinin talep edildiğini ve bu talep doğrultusunda Linz Belediyesi’nin harekete geçtiğini vurguladı. Eserinin sergi açılmadan sansürlendiğini ifade eden Zülfikar, “Bir sanatçı için ‘sansür’ kabul edilemez bir durumdur, sanatçının ruhunu derinden yaralar. Biz sanatçılar herhangi bir kaygı düşmeden eserlerimizi özgürce üretmeliyiz. Ve her geçen gün politikacılar sanatçılara müdahale ediyor, sanatın özgürlüğü tartışılır hale geliyordu” ifadelerini kullandı.

LİNZ

( Yeni yaşam )

Editör: Haber Merkezi