İSTANBUL - HDP İzmir İl Örgütü’ne yapılan saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin konuşan sanatçılar, iktidarın HDP’yi hedef haline getirdiğini vurguladı. Sanatçılar “Hepimizin mutlaka ve mutlaka tepki göstermesi lazım, açıklama yaparak, yazarak, video çekerek, sokağa çıkarak, yapabileceğimiz her şeyi yapmamız gerekiyor” çağrısında bulundu.

JINNEWS'ten Marta Sömek'in haberine göre; İzmir’de dün Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’nü basan ve daha önce Suriye’de çektirdiği silahlı fotoğrafları ortaya çıkan Onur Gencer isimli ırkçı saldırgan il binasında bulunan partili Deniz Poyraz’ı ateşli silahla katlederek binayı ateşe verdi. Olaydan sonra soğukkanlı bir şekilde teslim olan ve polisler tarafından nazik bir şekilde gözaltına alınan fail, gözaltında tutulmaya devam ederken tüm Türkiye'de tepkiler bugün de sürüyor.

Oyuncular Deniz Türkali, Tülin Özen, yönetmen ve senarist Yeşim Ustaoğlu ve sanatçı Pınar Aydınlar katliama tepki gösterdi. Sanatçılar, HDP’nin hedef haline getirmesi sebebiyle Deniz’in katledildiğini vurguladı.

‘HDP ve Kürt düşmanlığı bitmediği için bu faciaların yaşanıyor’

Oyuncu Deniz Türkali, HDP ve Kürt düşmanlığı bitmedikçe, HDP'nin demokratik bir parti ve varlığının demokrasinin ön koşullarından biri olduğu kabul edilmedikçe bu yaşananların son bulmayacağının altını çizdi. Deniz, “Bir yandan İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmaya çalışılması, öte yandan HDP, Kürt düşmanlığı… Gerçekten bu yaşananlar artık dayanılabilir bir şey değil” ifadelerini kullandı. “Tüm bu olanları lanetliyorum” diyen Deniz, özellikle Türkiye'de yaşayan herkesin katliama çok ciddi tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.

‘Demokrasiden biraz daha uzaklaşıldığının göstergesi’

“Dilimiz döndüğünce, elimizden gelen her türlü desteği HDP'ye veriyoruz, tabii ki vereceğiz, vermeye de devam edeceğiz” sözlerini kullanan Deniz, bir yandan kadın katliamları, bir yandan da HDP'nin dışlanmaya çalışılmasını her geçen gün demokrasi fikrinden biraz daha uzaklaşıldığının göstergesi olarak değerlendirdi.

‘Sokağa çıkarak tepki göstermeliyiz’

Deniz, son olarak şu çağrıda bulundu: “Politika sokakta olur aslında ama her sokağa çıktığımızda anormal tepkiyle karşılaşıyoruz ve sokakta kendini ifade etmek demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından biridir. Hepimizin mutlaka ve mutlaka bir biçim tepki göstermesi lazım, açıklama yaparak, yazarak, video çekerek, sokağa çıkarak, yapabileceğimiz her şeyi yapmamız gerekiyor.”

‘İktidarın eliyle yapılmış bir cinayet’

“Çok değerli arkadaşımızı, parti çalışanımızı katlettiler ve bugün bu katliamın, saldırının bir tesadüf olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz” diyen sanatçı Pınar Aydınlar ise, “İktidarın eliyle yapılmış bir cinayet ve yandaş basın tarafından çatışma süsü veriliyor” diye konuştu. Pınar, parti binasında toplantı olacağını paylaşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın yaptığı açıklamaya atfen aslında çok daha büyük bir katliamın amaçlandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deniz Poyraz'a yapılan bu adi saldırının altında yatanın bugün devlet ve mafya ilişkilerinin olduğu zaten su üzerinde, görünürlüğünü hiç kimse inkar edemez.”

‘Saldırıları, daha şiddetli bir şekilde olacağının habercisi olarak görüyoruz’

Pınar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP’yi sürekli hedef aldığını ve daha önce de “Daha neler göreceksiniz" şeklinde tehditlerde bulunduğunu hatırlatarak, “Böyle bir iktidarın bu saldırıların altında olmasını, belki de daha şiddetli bir şekilde olacağının habercisi olarak görüyoruz. Ama kimse mafya liderlerinin ağzına biat edeceğimizi zannetmesin ve hiçbir şekilde bu halkın, ezilenlerin, HDP'nin milyonlarca sevenine, sayanına, parti çalışanına karşı kimse ayar vermeye ve ne yapacağını söylemeye kalkmasın” ifadelerini kullandı.

‘Deniz'in adı da katledilen kadınlara eklendi’

“Deniz Poyraz'ın hesabını sormak başta biz kadınların görevidir” diyen Pınar, tüm katliamların hesabının sorulacağının altını çizdi. Partinin İzmir il binasında katledilen 88 kadının isminin asılı olduğunu anımsatan Pınar, şunları kaydetti: “En acı detaylardan biri de İzmir HDP il binamızın duvarında asılı olan katledilen kadınların isimleriydi ve şimdi oraya Deniz'in adı da ekleniyor.”

Pınar sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Katilin parti binasından korunarak nasıl çıkartıldığını kimse unutmasın. Paylaştığı fotoğraflarda bilinçli bir şekilde bu saldırıyı düzenlediğini, ‘PKK'yi sevmiyorum’ gibi bir yaklaşımla iktidarın HDP'yi ve çalışanlarını nasıl terörize ettiğini görüyoruz. Oysaki bugün en büyük terör, parti binamıza saldıran zihniyettir, terörist de onlardır, onların yedi ceddidir.”

‘Acı bir gün daha…’

Oyuncu Tülin Özen de Deniz’in katledilmesiyle duyduğu acıyı, “Bir vatandaş olarak yine kandırıldığımızı, yine hiçbir kıymetimizin, önemimizin olmadığını gördük” sözleriyle aktardı. Çıkar, para ve güç uğruna organize bir şekilde kadınların katledildiğini vurgulayan Tülin, “Yine birilerinin beyinlerinin nefretle, öldürmekle, bölücülükle ve kinle doldurulduğunu, hayatlarımızın belki de sadece gündem değiştirme malzemesi olduğunu öğrendiğimiz, acı çektiğimiz bir gün daha…” diye ekledi.

Tülin, “Adalet, demokrasi, sevgi, birliktelik ve kardeşlik diye bağırıyor ve yok ediliyorsak, ellerinde silah tutanlar hangi kelimeleri bağırıyor, hangi kelimeleri çocukları için istiyor anlayamıyorum...” sözlerini kullandı.

‘Yaratılmak istenen provokasyon gözler önüne serildi’

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu iktidarın HDP’yi hedef haline getirdiğine ışık tutarak, Deniz Poyraz’ın katledilmesiyle de yaratılmak istenen provokasyonun gözler önüne serildiğini belirtti. “Hepimizin vicdanı sızlıyor, bu katliamlar provokasyonlara hedef oluyor, devamı da gelebilir” uyarısında bulunan Yeşim, yaşanan katliam, iktidarın hedef göstermesi ve provokasyon zemininin kabul edilmesinin mümkün olmadığını dile getirirken, sağ duyulu, vicdanlı hiçbir insanın da kabul etmemesi çağrısında bulundu. Yeşim “Tüm halklara geçmiş olsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi