HABER MERKEZİ – HDP’li siyasetçilerin tutuklanması, hemen ardından Kars’a kayyum atanmasıyla gündeme gelen “HDP kapatılabilir mi?” tartışmalarını değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sancar, bu tartışmayı çok anlamlı bulmadığını ancak her ihtimale göre hazırlık yaptıklarını söyledi: “Halkımız bu konuda en ufak bir karamsarlığa düşmesin, kesinlikle her türlü mücadele için ve her türlü saldırıya karşı biz hazırlıklarımızı yapıyoruz.”


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, konuk olduğu yeniden tv’de yayımlanan ‘Ayşegül Doğan Soruyor’ programında, altı yıl önceki Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek partilerine dönük sürdürülen soruşturmaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Sancar, aralarında Ayhan Bilgen’in de bulunduğu 17 HDP’li siyasetçinin tutuklanması, akabinde ise Bilgen’in görevden alınarak Kars Belediyesi’ne kayyum atanması sonrası tartışmaya açılan “HDP kapatılabilir mi?” sorusuna da yanıt verdi.

“Bu tür operasyonlarda veya iktidarın bu tip hamlelerinde ben iki hedef görüyorum, daha doğrusu iki hedef grubu var” diyen Sancar, “İki başlık altında bu hedefleri özetlememiz mümkün. Birincisi kısa vadeli konjonktürel hesaplar, ikincisi orta ve uzun vadeli amaçlar” diye belirtti.

Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu operasyona baktığımızda kısa vadeli hesap ne olabilir? HDP’yi iyice etkisizleştirme, böylece erken ya da zamanında bir seçime giderken HDP’nin kendileri için yarattığı o büyük engelleri ortadan kaldırma hesabının rol oynadığını görüyoruz. HDP’yi etkisizleştirmeden gidecekleri bir seçimde kaybedeceklerinin kesin olduğunu görüyorlar. Gerçi başka türlü nasıl kazanırlar, o ayrı mesele, ama HDP varken kazanmalarının imkansız olduğunu görüyorlar. O nedenle seçime dönük bir hesap, içeride gündemi dizayn etme –gündemi değiştirme değil- ve güçleri yeniden konumlandırma hesabı bu operasyonda da rol oynuyor.

Bunlar kısa vadeli konjonktürel sebepler olarak görünüyor, çünkü böyle bir operasyonu gerçekleştirebilmek için ellerinde hiçbir hukuki dayanak yok. Aslında eskiden de bu tür hukuksuzluklar çok yaşanıyordu bu ülkede, ama bu iktidar şu aşamada ele güne karşı bile herhangi bir göstermelik gerekçe bile ortaya koyma ihtiyacı duymuyor. Bu kadar açık bir şekilde hukuku bir kenara atıyor. Sadece hukuku da değil, başka çevreleri ikna etmeyi sağlayacak argümanları bile kullanmıyor, onlara bile ihtiyaç duymuyor. Çünkü o günden bugüne, yani 6-8 Ekim 2014’ten bugüne tozlanmış raflarda duran dosyaların yeniden ortaya sürülmesi ve bu kadar kapsamlı bir operasyonun gerekçesi yapılması için bir açıklama, bir izahat ortaya koymak mümkün değildir. Hukuki ve inandırıcı bir siyasal gerekçe ortaya koyamazlar. Buna rağmen bu operasyona başvurdular. Bunun da derin bir anlamı var elbette…

HDP kapatılabilir mi?


“Bu iktidar yeni bir rejim inşa ediyor” diyen Sancar, gazeteci Doğan’ın “Bu sürecin sonunda HDP kapatılabilir mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
Bu tartışmayı çok anlamlı bulmuyorum. HDP’yi kapatmak o kadar zor bir şey değil iktidar için. Yani hukuki süreçleri başlatmak zor değil, ek gerekçelere, bahanelere ihtiyacı yok. İsterse Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını harekete geçirir. Yargının iktidarın kontrolünde olduğunu herhalde söylememe gerek yok, bağımsız yargı diye bir şey yok ortada artık. Eğer iktidar karar verirse yargıyı harekete geçirir. Bu dosyayı gerekçe göstermek zorunda değil, bahane bulmak da kendisi için zor değil. İhtiyacına ve avantajlarına bakarak kapatma davasını her zaman açtırabilir veya eğer işine gelmiyorsa hukuken kapatmak yerine fiilen kilitlemek yolunu devam ettirebilir.

Yani hukuken kapatmak yerine fiilen HDP’yi kilitlemek onların daha çok işine gelir belki. O nedenle bir süre de böyle gidebilir. Her ihtimale göre biz hazırlığımızı yapıyoruz. Halkımız bu konuda en ufak bir karamsarlığa düşmesin, kesinlikle her türlü mücadele için ve her türlü saldırıya karşı biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gücümüzü halkımızdan alıyoruz, halkımızın desteği devam ettikçe de hiçbir konuda HDP’ye baş eğdirilmesi, diz çöktürülmesi mümkün olmayacaktır.

Mithat Sancar’ın Ayşegül Doğan Soruyor programında yaptığı açıklamaların tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.





HDP’li siyasetçiler tutuklandı, Kars’a kayyum atandı: Kim ne diyor?


AB’den HDP’li siyasetçilerin tutuklanması ve Kars’a kayyum atanmasına tepki

Editör: Haber Merkezi