ANKARA – HDP Genel Merkezi’nde PİA yöneticileri ile görüşen Eş Genel Başkan Mithat Sancar, yapılan işlemin Anayasa'ya ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu ve yetkililerin suç işlediğini ifade etti. 

Yaklaşık iki yıldır kuruluş dilekçeleri kabul edilmeyen ve fiilen kuruluşu engellenen İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Eş Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Genel Başkan Yardımcıları Menüce Gülmel, Ahmet Kaya, Parti Kurucusu Tahirxan Bozdemir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ni ziyaret etti. PİA heyeti, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Tuncer Bakırhan ve Alican Önlü ile bir araya geldi. 

Görüşme sırasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yapılan işlemin Anayasa'ya ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu ve yetkililerin suç işlediğini belirtti. Sancar, “İçişleri Bakanlığı sadece eksik evrak dolayısıyla başvuruyu reddedebilir, parti programıyla ilgili tek yetkili ise AYM’dir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı size bildirimde bulunmak zorundadır. Başka hiçbir yolu yok. Dolayısıyla şu an partinizle ilgili yapılan bütün işlemler suçtur. Evraklar alınmamışsa ya da alınıp işlem yapılmamışsa bu suçtur. Eğer evraklarınız verilmişse bu parti kurulmuştur. Şu anda yapılan her şey Anayasa'ya, Siyasi Partiler Yasası'na aykırıdır, bunu yapanlar suç işliyor. 2018’den sonra 32 parti kuruldu, sadece 2020’de 27 parti kurulmuş, hiçbirine sorun çıkarmamışlar. PİA’nın kuruluşunun engellenmesi tamamen keyfiliktir” dedi.

‘SİYASİ VE HUKUKİ DESTEĞE HAZIRIZ’

Her türlü siyasi ve hukuki desteği sunmaya hazır olduklarını dile getiren Sancar, “Bütün herkesin bu duruma tepki göstermesi ve buna tavır koyması gerekiyor. Burada yapılan ayrımcılığın nedenini iyi biliyoruz. Sizlerin temsil ettiği geleneğin Kürt halkı içinde de önemli yeri vardır. Bu gelenek, Kürt halkına karşı başka türlü manipülasyon derdinde olan partileri tedirgin ediyor. Kendilerini mütedeyyin gösteren başka partiler var ve PİA’nın kurulmasının engellenmesi onların önünü açmaya yöneliktir. Çünkü varlığınız iki yüzlülüğü açığa çıkaracak kadar önemli bir yerde duruyor. Bu duruma çok net biçimde karşı çıkıyoruz. Sonuna kadar yanındayız” ifadesinde bulunduı.

KAMAÇ: MEDİNE VESİKASINI PROGRAMIMIZA KOYDUK

PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç da HDP’ye teşekkür ederek, şunları söyledi: “Bugün Kürdistan üzerindeki siyasette şöyle bir gerçeklik var; AKP içinden çıkan partiler var, bunların asıl hedefi Kürdistan'daki dindar muhafazakar kitleyi etrafında toplayıp, Kürt meselesini ideolojik bir meseleye indirgemektir. Gelecek ve Deva Türkiye genelinin aksine Kürdistan’da AKP’den çok fazla destek görüyor. Bu alanda Kürtleri temsil edecek bir partinin kurulmasına izin vermemelerinin nedenin altında bu da bakış da yatıyor. PİA Kürdistan’da bu konuda yaşanan boşluğun kendisinin ortaya çıkardığı bir partidir. Medine Vesikasını programına koymuş bir parti, bu konuları istismar eden partileri tedirgin ediyor.”

‘DİK DURARAK, ÖRNEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Kürt meselesinin Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu ve bunu programlarına da yerleştirdiklerini aktaran Kamaç, “Bütün yolları denedik, sonuçta Ankara’dayız. 8 gündür İçişleri Bakanlığının önündeyiz. İçişleri Bakanlığı bu dilekçeyi almamakta ısrar ettikçe biz de bu dilekçeyi vermekte ısrar edeceğiz. Anayasal haklarımız için bunu sürdüreceğiz. İkincisi diplomasiye önem veriyoruz. Bazı partileri ziyaret ettik. Bu meselenin sadece PİA sorunu olmadığını, hepimizi ilgilendirdiğini anlattık. STK’ları ziyaret ettik. Bu konunun hukuki sürecini de başlatacağız. Bu süreçte boyun eğmemiş bir gelenek olarak herkesin korktuğu bir zeminde dik durarak örnek oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

SONUNA KADAR BİRLİKTEYİZ

Son olarak, söz alan Sancar, “Bu konu destek ve dayanışma meselesi değil. Bu konu hukuki ve siyasi anlamda çok hayati bir yerde duruyor. Size yönelik baskı tamamıyla keyfidir Anayasa'ya aykırıdır. Kötü kokular veren siyasi hesapların da yansımasıdır. PİA çok değerli bir geleneği temsil ediyor. Bu gelenek pek çok kirli hesabı ortaya çıkaracak kadar önemli bir işlev göreceğine yürekten inanıyoruz. Burası sizin eviniz ama PİA da bizim evimizdir. Bu kirli operasyona karşı sonuna kadar birlikteyiz. Aynı zamanda demokrasiden, çoğulculuktan, barış içinde adalet içinde yaşamak isteyen bütün kesimlere yöneltiyoruz bu çağrıyı” diye konuştu.

( MA)

Editör: Haber Merkezi