MALATYA -Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gultan Kışanak'ın 4'üncü kez heyeti değişen Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 2 Mart tarihine ertelendi. .

Tutuklu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 4'üncü duruşması görüldü. Duruşmaya Sebahat ve Gultan SEGBİS ile bağlanmayı reddettiklerinden dolayı mahkemeye katılmazken, avukatları ise mahkemede hazır bulundular. Duruşmayı HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Berat Birtek, DBP Diyarbakır il yöneticileri, DBP ve HDP Malatya il yöneticileri, ailelerin yanı sıra çok sayıda kışı takip ederken,

Mahkeme heyetinin değiştiğinin görüldüğü duruşma, iddia makamının katalog suçları gerekçe göstererek, Gültan ve Sebahat’ın tutukluluk halinin devamını talep etmesiyle başladı.

'Bu samimiyetsiz yargılamaya son verilsin'

Ardından Gültan’ın avukatı Cihan Aydın, yaptığı savunmada mahkeme heyetinin değişmesine dikkat çekerek her seferinde aynı şeyleri söylemek zorunda kaldıklarını ifade etti.1 yılı aşkın bir süredir devam eden yargılamada, 4 mahkeme heyetinin ve 12 yargıcın değiştiğini ifade eden Cihan, dosyada bulunan söz konusu iddiaların kanıtlanmaktan yoksun iddialar olduğunu ve bunları her defasında tekrar tekrar anlattıklarını söyledi. Söz konusu iddiaların tamamına yakınının polis kameraları ve ortam dinlemeleri olduğunun altını çizen Cihan, “Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel siyasi kimlikleri olan kadınlardır. Mahkemeniz, yargılamayı ciddiye almalı ve bir an önce samimiyetsiz bu yargılamaya son vermelidir” ifadelerini kullandı.

'Türkiye'de insan hakları ve hukuk yok'

Sebahat’ın avukatı Cemile Turhallı ise savunmasına, yargılamanın samimiyetsiz ve ciddiyetsiz bir ortamda devam ettiğini belirterek başladı. Cemile, “Dosya Diyarbakır 8.Ağır Ceza'dan Malatya 1.Ağır Ceza'ya taşındı. Bir yıldan fazladır yargılama devam ediyor. Her mahkemeye geldiğimizde heyetin değiştiğini görüyoruz. Müvekkillerimiz siyasi kimliğe sahip kadınlardır. Siyasileri tutuklamak, ne yazık ki hukukun geldiği son noktayı bizlere göstermektedir. Heyetin devamlı değişmesi bizlerde bu mahkemeden olumlu bir sonuç çıkmayacak ve hukuk samimiyetini kaybetmiştir emaresini uyandırıyor. Düşünce özgürlüğü, insan hakları evrensel bildirgesinde ve Türkiye'nin de anayasasında kabul etmiş ve güvence altına aldığını söylemiştir ancak, siyasi kimlikleri olan müvekkillerimizin düşüncelerinden kaynaklı yargılanmaları, bizlere Türkiye'de aslında hukukun ve insan haklarının olmadığının kanıtıdır" diye konuştu.

Avukatların savunmasından sonra duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, suçun niteliği, mevcut delil durumu ve istenen cezanın miktarını göz önünde bulundurarak, tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 2 Mart tarihine erteledi.

'Yargılanmaları yanlıştır'

Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in tutukluluklarının devamına ilişkin konuşan Feleknas Uca, “Dosyanın tamamının boş emareler ve iddialar ile dolu olduğundan da anlaşılacağı üzere bu yargılama siyasi bir karardır. Yargılanan arkadaşlarım ile yıllardır kadın özgürlük mücadelesi için çalıştık. Bu kadınlar, yıllardır siyasetin içinde olan ve toplum tarafından kabul görmüş kişilerdir. Yargılanmaları yanlıştır. Arkadaşlarımız Gülten ve Sebahat'in derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Biz belediye başkanları ve milletvekillerimizin iradelerimize sahip çıkarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu

Dava hakkında

Gültan 2012-2016 yılları arasında katıldığı basın açıklaması, cenaze töreni ve demokratik toplum kongresi toplantıları nedeniyle “örgüt kurma ve yönetme”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve 41 defa “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile 230 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Sebahat ise,2002-2016 yıları arasında katıldığı 16 eylem ve etkinlik, DBP'nin PM toplantılarında yaptığı açıklamalarla DTK toplantılarına katıldığı gerekçesiyle “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile 135 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor

KAYNAK:JINNEWS
Editör: Haber Merkezi