Demirtaş'ın cezaevinde sözlerini yazıp bestelediği 'Aç Kaldık Özgürlüğe' isimli parçası müzisyen Azad Bedran tarafından seslendirildi. Bedran, parçanın Başak Demirtaş'ın eşi Selahattin Demirtaş'la yaptığı telefon görüşmesi sırasında kaydedilip kendisine ulaştırıldığını belirtti. 





Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay, Demirtaş ile Azad Bedran'ın yollarının kesişmesinin hikayesini "Demirtaş'ın yeni şarkısı yayınlandı' başlıklı haberinde şöyle anlattı: 

Selahattin Demirtaş, eşi Başak hanımla, bir Pazar günü Dicle Fırat Kültür Merkezi’ne uğramış ve sanatçılarla çay içip sohbet etmiş. Bir ara, “Ben de biraz saz çalıyorum ama nota bilmiyorum” demiş. Müzisyen Farqîn, Azad Bedran’ı göstererek, “Azad bizim bağlama hocamızdır, isterseniz onunla çalışabilirsiniz” demiş.

Azad Bedran, Demirtaş ile ilk kez 2013 yılındaki bu görüşme sırasında sohbet etme imkanı bulmuş. Onunla nota çalışacak olmaları ise gururlandırmış kendisini. Azad Bedran, tanıştıkları günü şöyle anlatıyor: “Ama olmadı, birlikte çalışamadık. O sırada ‘çözüm süreci’ başladı ve Selahattin beyin gündemi çok yoğunlaştı. Çalışacağımız günleri ve saatleri planlamıştık ancak bu yoğunluktan dolayı bir türlü başlayamadık.”

Bedran, “Nota öğrenememek içinde ukde kaldı sanırım. Daha sonra kızları Delal ile Dilda’yı Aram Tigran Konservatuarı’na müzik eğitimi için göndermesi, Selahattin beyin müziğe duyduğu sevgiyi, ilgiyi gösteriyor zaten” diyor.

Selahattin Demirtaş, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak seçimlere katıldığında cezaevindeydi. Seçim propagandasını da buradan yürütüyordu. Gazetecilerin sorularına cezaevinden cevaplar veriyordu. Hem seçim hem ülke gündemiyle ilgili açıklamaları ise avukatları aracılığı ile Twitter üzerinden yapıyordu.

Hatırlanacağı gibi bir defasında kendisine sorulan sorulara yine Twitter’dan cevap vermişti. Ona Twitter’dan soru soranlardan biri de Azad Bedran’dı. Sorduğu soruya aldığı cevap: Kültür Bakanlığı’ndan bir fonun kültür sanat için ayrılacağı ve kapatılan kurumların yeniden açılacağı” şeklindeydi. ‘Sen de bana nota öğretirsin’ diye yazmıştı ve 2013’teki ilk buluşmamızı unutmamıştı.”

BİR ŞARKININ HİKÂYESİ

Azad Bedran, Selahattin Demirtaş’la nota çalışamadı ama kızları Dilda ve Delal’e nota dersleri veriyor. Demirtaş’ın ailesiyle yaptığı bir telefon görüşmesinde Azad Berdan da hazır bulunmuş. Sosyal medyada paylaşılan bu buluşmanın görüntüleri kısaca şöyle: Delal, Dılda ve Azad Bedran, Demirtaş’ın “Korkma, Bağır” şarkısını çalıp söylüyorlar. Başak hanım da bu şarkıyı cezaevindeki Demirtaş’a, elinde tuttuğu cep telefonuyla dinletiyor.

Demirtaş, bu telefon görüşmesinin ardından, avukatları aracılığı, “Aç Kaldık Özgürlüğe” şarkısının sözlerini göndermiş Bedran’a. Ardından Başak hanım, Demirtaş’ın telefonda okuduğu şarkıyı kaydediyor ve bu kayıtları Bedran’a ulaştırıyor.

Yaklaşık bir ay devam eden bu süreci Bedran, “Sözleri çok sevmiştim, zindandaki insanların duygularını, özlemlerini, umutlarını anlatıyordu. Ezgiyi alır almaz hazırlıklara başladım ve stüdyoya girdim. Stüdyo süreci 10 gün sürdü. Şarkıyı değerlendirmeleri için dinlettiğimiz müzisyenler de çok beğendi. Stüdyo kaydı bitince klip çekimlerine başladık” sözleriyle dile getiriyor.

‘BU ŞARKI HAYATIMIN EN GÜZEL HEDİYESİ’

Demirtaş’ın cezaevinde 12 beste yaptığını söyleyen Bedran, şarkının kendisine gönderilmesini “Telefonda yaptığımız görüşmede ‘Sana uygun bir beste göndereceğim’ demişti. Bana gönderdiği şarkı da tam istediğim gibi oldu. Rastgele bir şarkı göndermemesi beni gururlandırdı ve aslında sayın Demirtaş’ın bu işi ne kadar ciddiye aldığını da gösteriyor. Bu şarkı hayatımda aldığım en güzel hediyelerden biri oldu” sözleriyle değerlendirdi.

Bu gün sosyal medyada yayımlanan şarkıyla ilgili ise şunları anlattı: “Şarkıyı müzisyen olarak ben çok sevdim, gerçekten de çok güzel bir şarkı. Şarkının sözlerine göre enstrümanları seçtik, ezgiyi seçtik. Sakin, dingin bir şarkı oldu. Klipi çekerken sayın Demirtaş’ın ne sesini ne de görüntüsünü kullandık. İstedik ki şarkı kendini sevdirsin, Demirtaş’ın görüntüleri ya da sesi kendi şarkısının önüne geçmesin.

DEMİRTAŞ’IN ŞARKILARINDAN BİR ALBÜM

“Aç Kaldık Özgürlüğe” şarkısını, önümüzdeki yıl hazırlayacağı yeni albümüne de alacağını söyleyen Bedran, “Selahattin başkan henüz şarkıyı dinlemedi ama dinlemesini ve şarkının sahibi olarak ne düşündüğünü çok merak ediyorum” dedi.

Demirtaş’ın cezaevinde 12 şarkı hazırladığını hatırlatan Azad Bedran, “Selahattin başkan özgür kaldığında belki bu 12 şarkıya albüm yaparız. Belki kendisi okur bu şarkıları ya da başka sanatçılar seslendirir ama bu albüm onun cezaevinde yaptığı şarkılardan oluşacağı için çok önemli olacaktır” dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi