ANKARAÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı karar verilen ana davası Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Cezaevi Kampüsü salonunda başladı. Duruşma avukatların usul itirazlarıyla devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutuksuz yargılandığı ana davası Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülecek duruşmaya Demirtaş, bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.


Demirtaş’ın avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya HDP’li milletvekilleri Mithat Sancar, Mehmet Rüştü Tiryaki, Murat Çepni, Zeynel Özel, Tülay Hatimoğulları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ile HDP il, ilçe yöneticileri izleyici olarak katıldı.


Duruşmayı izlemek için Sınır Tanımayan Avukatlar adına gelen İsveçli avukatlar Per Stadig ve beraberindeki avukat akredite olmadığı gerekçesiyle duruşmaya alınmadı.


Duruşmaya izleyici sınırlaması getirilirken, davayı izlemek için Sincan’a giden Artı Gerçek muhabiri Derya Okatan, duruşma salonuna alınmadı. Okatan, duruşma salonuna alınmamasına sosyal medya hesabı üzerinden “Sincan Cezaevinde kayıt masasına kadar gitmeyi başardıktan sonra Demirtaş davasını duyunca geri dışarı çıkarıldım. Polisin aradığı komutan önce alın dedi sonra vazgeçti. Tümüyle keyfi bir şekilde yarım saattir dışarda bekletiliyorum. Bir haber takip etmek bu kadar zor olmamalı” diyerek, tepki gösterdi.


Okatan, girişimleri sonucunda duruşma salonuna alındı.


Duruşma avukatların usul itirazlarıyla başladı. Avukat itirazları ardından duruşma Demirtaş’ın savunmasıyla devam edecek.



TANRIKULU DAVA DİYARBAKIR’DA GÖRÜLMELİ


Duruşma sırasında Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yapan CHP’li Sezgin Tanrıkulu, “Selahattin Demirtaş gelmedi, gelemedi kendisi çünkü kendisi Edirne’de. Edirne’de buraya gelmesi bir tutuklu için eziyet, duruşmaya SEGBİS ile katılacak. Burası Ankara’nın en uzak yeri, kırsal bir alan. Cezaevi Kampüsü içerisinde duruşma salonu yapmışlar, avukatları, yakınlarını buraya getirtmek zorunda bırakıyorlar” dedi.


Demirtaş’ın davasının Diyarbakır’da görülmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, uygulamaya şu sözlerle tepki gösterdi: “Güvenlik nedeniyle Ankara’ya getirdiler. Buda yetmedi kendisi 2 bin kilometre uzakta olan Edirne’ye götürüldü. Yurtdışından gelen heyetler duruşmaya alınmadı. Duruşma herhangi bir yabancı gözlemcinin izlenmesi istemiyorlar. Bunu avukatlar mahkeme başkanına iletti. Mahkeme başkanı, ‘Bakanlığa bildirdiklerinde biz alabiliriz’ dedi. Ceza Muhakemesi’nde herkesin duruşmayı izleyebileceği belirtiliyor. Ancak bu duruşmanın izlenmesine izin verilmedi. Ankara’nın dışında karlı havada duruşma salonunda bulunmaya çalışıyorlar.”


Demirtaş’ın bu davadan tutuklu olmadığını hatırlatan Tanrıkulu, Demirtaş’ın 20 Eylül’de yeni bir soruşturma gerekçesiyle tutuklandığını vurguladı. Demirtaş’ın iddianamesi bir şekilde bugün tutuklu olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “39 aydır kendisi cezaevinde. Duruşma 3 gün devam edecek” dedi.



DAVAYA DAİR


Demirtaş hakkında "Örgüt kurma ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla 142 yıla varan hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya alınmıştı.


Demirtaş’ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.


4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu yargılandığı dava dosyasında Demirtaş hakkında, 2 Eylül 2019 tarihinde kendisinin ve avukatlarının mazeret bildirerek, katılmadığı duruşmada tahliye kararı verilmişti.

(MA)
Editör: Haber Merkezi