MANİSA - Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi, sendikaya üye olan 15 işçiyi "Yüz kızartıcı" maddeden işten çıkardı. İşçiler, fabrika önünde eylem başlattı. 

Manisa Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi, Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesiyle 15 işçiyi "Yüz kızartıcı" maddeden işten çıkardı. İşçiler 4857 sayılı yasanın 25/2 maddesi ile tazminatsız olarak işinden edildi. Yaklaşık 10 gündür aralıklı bir şekilde işlerinden edilen işçiler, Abalıoğlu Lezita fabrikası önünde toplandı. İşçiler, işten çıkarılmalara ve yaşadıkları hukuksuzluğa karşı gün boyu oturma eylemi yaparak, akşam saatlerinde sarı kart gösterip uyarıda bulunacak.  

‘YETKİ TESPİTİNDE BULUNDUK’ 

Öz Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, işçilerin neden işten çıkarıldıklarına dair süreci anlattı. Şengün, "Yaklaşık 2 ay önce fabrikada üye yapma ve örgütlenme çalışması başlattık. 1 aylık sürede bin 160 üye yaptık. Çalışma Bakanlığı'na çoğunluk ve yetki için müracaata bulunduk. Bir hafta önce çoğunluk ve yetki tespiti verildi. Bu karar ilgili olan herkese gönderildi. Bakanlıktan aldığımız tespit ve yetki sayısı oranı 2 bin 549 çalışan, bin 160 üyedir. Biz bunu aldıktan sonra da çalışmamızı bitirmeyip devam ettirdik. Bugün itibari ile bin 500 üyemiz var. Her günde üye sayısı artıyor. Önümüzdeki günlerde muhtemelen fabrikanın yüzde 90'ı sendikaya üye olur. Çünkü işçiler çok kötü koşullarda çalıştırılıyor" dedi. 

E DEVLETLERİ İSTENİLDİ

Abalıoğlu işverenlerin ise çoğunluk tespitine itiraz ettiğini belirten Şengün, "Çalışmalarımıza karşı bazı hamleler yaptı. Yapılan hamleler ne ahlaki nede yasaldır. Sendikaya üye olan ve üye olunması için çalışma yürüten 15 sendika üyemizi tek tek işten çıkardı. Yine işverenler, işçilerin zorla E devletlerini isteyerek, sendikaya üye olup olmadıklarını sorgulatıyor. E devletten sendikaya üye olup olunmadığına dair fotoğraf istiyorlar. Sendikadan istifa ettirilmeye zorluyorlar. Bütün bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk" bilgisini paylaştı. 

SENDİKAYA ÜYE OLMAK YÜZ KIZARTICI!

Şengün, devamla şunları söyledi: "Bazı arkadaşlarımızın evine tebligat geldi. Tebligatta 4857 sayılı 25/2 maddesi gerekçesiyle işten çıkarıldıkları yazıyor. Bu madde içerisinde hırsızlık, kavga ve yüz kızartısı suçlar bulunuyor. İşten çıkarılan işçiler en az 15 ile 5 yıllık işçilerdir. Bunca yıl içerisinde 1 gün devamsızlık yapmayan yazılı ihtarı olmayan insanlardır. Bu insanları ne yazık ki sendikalı oldukları için tazminatsız bir şekilde kapının önüne koyuldular." 

SARI KART 

Şengün, yasal hakları için hem işe iade, hem de sendikal tazminat davası için hukuki süreci başlattıkların söyleyerek, "Şuanda fabrikanın önündeyiz, gün boyu uyarı yapıp sarı kart göstereceğiz. Yapılanların insani ve hukuki olmadığını göstereceğiz. Bundan sonraki süreçte yasaları ve uyarılarımızı dikkate alınmazsa Abalıoğlu işverenin mal sattığı büyük iş yerleri olan mektanıs Migros, BİM, ŞOK, A101 önlerinde aynı anda eylem başlatacağız" diye konuştu. 

( MA)

Editör: Haber Merkezi